Завантаження ...
banner
banner

В Україні проведуть 21-й радіодиктант національної єдності. Коли і як взяти участь

В Україні проведуть 21-й радіодиктант національної єдності. Коли і як взяти участь фото

21-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться 9 листопада з 10.00 до 11.00. Про це в ефірі "Українського радіо" повідомив член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін.

Радіодиктант національної єдності традиційно відбувається у День української писемності та мови — 9 листопада, повідомляє  suspilne

Цьогоріч текст радіодиктанту напише і прочитає в ефірі письменник Юрій Андрухович. Його обрали з кількох претендентів. Як зазначив Дмитро Хоркін, саме Юрія Андруховича радіослухачі радили обрати автором тексту та читцем.

Науковою консультанткою проєкту вдруге буде професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко. Тему радіодиктанту оголосять найближчим часом.

Читайте також: Як підготуватися до радіодиктанту. Поради від мовного омбудсмана

Особливість цьогорічного диктанту в тому, що "Українське радіо" стане майданчиком для суспільного діалогу. У хабі "Українського радіо" упродовж тижня перед виходом проєкту в ефір відбуватимуться публічні дискусії з мовних питань. Зокрема, пройдуть обговорення мовного законодавства, мовних квот.

Радіодиктант транслюватимуть наживо "Українське радіо", радіо "Культура", телеканал "UA: Перший" та інші платформи Суспільного мовлення. Дмитро Хоркін зазначив, що Суспільне запросить писати радіодиктант президента, народних депутатів, міністрів, прем'єр-міністра, діячів культури.

Що відомо

  • Торік диктант написав лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, письменник і видавець Іван Малкович.Текст читала актриса театру і кіно, голос театру перед мікрофоном на радіо "Культура" Римма Зюбіна.
  • Після проведення радіодиктанту національної єдності "Українське радіо" отримало на свою адресу 13799 електронних листів та 2 тисячі паперових. Переможцями було визнано 17 учасників. Листи з диктантом традиційно надходять з багатьох країн світу.
  • У 2020 році уперше за 20 років існування диктанту в ньому попри часові розбіжності взяла участь 25-та команда полярної експедиції на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. Участь у його написанні взяли, серед інших, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, мовний омбудсман Тарас Кремінь, народні депутати та відомі артисти.
  • Почути диктант можна було на "Українському радіо" та на радіо "Культура". На сайті ukr.radio у розділі "Як слухати" можна подивитися мапу частот "Українського радіо" для свого регіону. Також радіодиктант можна було послухати в інтернеті, дивитися на телеканалах UA: Перший та UA: Культура й на каналах регіональної мережі. Крім того, спецпроєкт транслювався на сторінці Українського радіо та корпоративній сторінці Суспільного мовлення у Facebook та на YouTube телеканалу UA: Перший.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: