Завантаження ...
banner
banner

Напад Росії на Україну: як пройде призов в особливий період

Напад Росії на Україну: як пройде призов в особливий період фото

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що підписав указ про призов резервістів в особливий період. Який опір чинитиме Україна, як проходитиме мобілізація та кого призвуть до війська – у нашому матеріалі.

За словами президента, йдеться виключно про громадян, які зараховані до оперативного резерву. "Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування", – додав він. Також найближчим часом можуть пройти збори тероборони.

Україна готова до мобілізації

Ще на початку січня Генеральний штаб завив, що готовий провести загальну або часткову мобілізацію в Україні, якщо відбудеться повномасштабний наступ Російської Федерації.

Порядок проведення мобілізації та всі її нюанси точно прописані в українському законодавстві.

Що таке мобілізація?

Закон каже, що мобілізація – це комплекс заходів, які планомірно підготують до ефективної роботи у умовах воєнного часу національну економіку, органи державної та місцевої влади, держструктури, підприємства, установи і організації.

Для Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту мобілізація потрібна, щоб перейти на організацію і штати воєнного часу.

Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.
Рішення про початок мобілізації – загальної або часткової – приймає Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, президент Володимир Зеленський. Для цього він має видати указ, в якому вкаже вид, обсяги, порядок та строк проведення мобілізації. Цей указ він подає до парламенту, який протягом двох днів має вирішити, чи затвердить він це рішення.

За законом, загальна мобілізація проводиться одночасно на всій території України і стосується національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

Часткова мобілізація може проводитися в окремих місцевостях держави та окремих кластерах роботи держави, економіки та війська. Цільова мобілізація оголошується, коли потрібно ліквідувати надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру державного рівня та їх наслідки.

Кого мобілізують в першу чергу

Коли ідеться про протидію збройній агресії, то тут діє логіка: чим ефективніше ти можеш дати відсіч агресору, тим ти потрібніший.

Тому найпершими під мобілізацію підпадають резервісти першої черги. Це найбільш боєздатна частина оперативного резерву: люди з досвідом участі в бойових діях, які підписали контракти і проходять службу в резерві, а в особливий період — також всі, хто відслужив в зоні бойових дій у віці до 40 років. Підписаний президентом у квітні 2021 року закон дозволяє призивати їх до армії без мобілізації.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: