Завантаження ...
banner
banner

РФ хоче перевести ЗАЕС у свою електромережу

РФ хоче перевести ЗАЕС у свою електромережу фото

Аналітики зазанчають, що досі незрозуміло, чи буде росія захищати Херсон, попри виведення деяких рашистських підрозділів з північно-західної частини Херсонської області.

Після висновків Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) від 3 листопада про те, що Україна не використовує ядерні матеріали не за призначенням, російські окупанти створюють умови для того, щоб негайно перевести Запорізьку АЕС в електромережу Російської Федерації.

Як припускають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), тим часом російські війська продовжують виводити окремі підрозділи з північно-західної частини Херсонської області, але поки що незрозуміло, чи будуть вони боротися за місто Херсон.

За спостереженнями ISW, війська РФ продовжують готувати запасні позиції на лівому (східному) березі Дніпра, облаштовуючи оборонні позиції на північний захід від Херсона та перекидаючи туди додаткові мобілізовані сили.

Наголошується, що деякі російські елітні підрозділи – такі як повітряно-десантні війська та морська піхота – продовжують діяти на правому (західному) березі Дніпра, і їх повне виведення з півночі Херсонської області було б чіткішим показником того, що російські війська не будуть боротися за місто Херсон або населені пункти на правому березі.

Українські та російські джерела також активно обговорювали повідомлення про закриття деяких російських контрольно-пропускних пунктів в околицях Херсона, крадіжку міських пам'ятників та зняття російського прапора з будівлі Херсонської обласної адміністрації як ознаки триваючого відходу Росії з міста.

Як зазначають аналітики, окупанти зосередили недостатню кількість мобілізованих на наступальних діях під Бахмутом та Вугледаром Донецької області.

ISW не висуває жодної гіпотези, яка пояснила б нетерплячість російських військ або їхнє спрямування обмежених військових ресурсів на завоювання оперативно незначимих територій у Донецькій області замість того, щоб захищатися від контрнаступів ЗСУ в Луганській та Херсонській областях.

Війна в Україні: ситуація на ЗАЕС

Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня. Але ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі України після обстрілів з боку РФ.

5 жовтня Володимир Путін підписав "указ", відповідно до якого захоплену окупантами Запорізьку АЕС буде віддано Росії.

Раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу і глава МЗС Росії Сергій Лавров заявляли про те, що Україна нібито може застосувати "брудну бомбу". Шойгу навіть телефонував західним колегам.

31 жовтня інспектори МАГАТЕ розпочали перевірку двох об'єктів в Україні на тлі звинувачень РФ про нібито виробництво "брудних бомб". 

3 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що МАГАТЕ перевірило 3 українські об'єкти з акцентом на російську дезінформацію та не знайшло доказів про будь-яку "брудну бомбу".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: