Завантаження ...
banner
banner

Відключення світла в Україні можуть затягнутися: деталі

Відключення світла в Україні можуть затягнутися: деталі фото

В Україні на поточному тижні навряд чи зможуть мінімізувати наслідки російських обстрілів по енергетичній інфраструктурі. Пошкодження серйозні і їх максиммально швидко відновити не вдасться

Про це розповів директор энергетических программ Центра Разумкова Володимир Омельченко. "На цьому тижні навряд чи щось мінімізують. Треба дивитися на те, який у нас є аварійний запас обладнання, це по-перше, а по-друге – чи будть нові атаки. Від цих двух факторів буде залежати, наскільки швидко мінімізують наслідки цих обстрілів терористичних, але, знов таки, якісь ілюзії плекати, що через тиждень припиняться всі аварійні, планові відключення не слід", – сказав він.

Осільки війна продовжується, додав експерт, потрібно налаштовуватися на те, що приблизно така ж ситуація може залишитися з плановими й аварійними відключеннями й до кінця зими. Але також це залежить від того, наскільки енергетичні компанії зможуть поповноити свій аварійний запас, а для цього потрібна не тільки допомога Європейського Союзу, а також внутрішнє кредитування на ці цілі державними банками.

"І разом з тим, створення такої моделі економіки в секторі енергетики, щоб компанії енергетичні могли працювати беззбитково. Щоб у них вистачало грошей на поповнення аварійного запасу. Якщо це буде зроблено, тоді ми зможемо зиму пройти більш-менш. Ну я ще зараз торкаюсь систем ППО, це особливе питання. Тоді ми зможемо більше-менш нормально, хоча й напружено, пройти зиму. Більшість регіонів, безумовно, не всі регіони", – сказав Омельченко.

В тих містах й областях, які знаходяться в зоні бойових дій чи в зоні безпосереднього ураження ворога, наприклад, РСЗО "Град", гаубицями, будуть набагато більші проблеми, вказав фахівець. Йдеться про Харків, Нікополь та інші міста. 

"Ну якщо не буде обстрілів, безумовно, що зменшиться тривалість відключень. Це 100%. Але це малоймовірний варінт, що не буде обстрілів", – підкреслив директор энергетических программ Центра Разумкова.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: