Завантаження ...
banner
banner

31 млрд доларів допомоги від партнерів — Прем’єр прозвітував про економіку України

31 млрд доларів допомоги від партнерів — Прем’єр прозвітував про економіку України фото

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 30 грудня підвів підсумки роботи кабміну та окреслив загальну картину викликів, які стоять перед країною, та розказав, як ми з ними справляємося.

 

«Весною ми зіштовхнулися з паливною кризою, але завдяки нашій синергії у роботі з бізнесом цей надзвичайний виклик ми також подолали. Імпорт палива, порівняно з березнем, зріс у 10 разів, і тепер ми веземо його з усього світу. Зараз всією країною ми стикнулися з наслідками енергетичної кризи, спричиненої терором росії проти нашої енергетичної інфраструктури. І цей виклик ми теж подолаємо»

 

«Протягом цього року ми неодноразово казали про те, що битви виграють армії, а у війнах перемагають економіки. Нам вдалося втримати стабільність у фінансовій, банківській та економічній сферах. Нам вдалося профінансували всі ключові видатки бюджету. Ми не затримували пенсії, зарплати лікарям чи вчителям»

 

, — підкреслив Денис Шмигаль.

Також Прем’єр-міністр зауважив, що завдяки успішним перемовинам вдалося відтермінувати всі платежі за зовнішнім боргом на 2 роки. І ще майже 200 мільярдів гривень вдалося залучити від продажу військових облігацій.

За 10 місяців 2022 року вже залучено більше 31 млрд доларів  у якості допомоги від партнерів України.

 

«Міжнародна підтримка стала надзвичайно важливою. Водночас потрібно розуміти, що 2/3 всіх коштів, які ми отримали в бюджет — це був наш внутрішній ресурс. Сплата кожним із нас податків, мит, купівля облігацій. Саме тому з перших днів війни ми робили все, аби підтримати приватний сектор. Ми ввели податкові, регуляторні, кредитні пільги. Запускали нові програми підтримки бізнесу, допомагали з релокацією, допомагали з логістикою»,

 

— сказав очільник Уряду. Зокрема, за його словами, було релоковано більше 700 підприємств.

При цьому тисячі підприємств працюють на армію та виконують найважливіші завдання для країни в різних сферах. Зокрема, до виконання мобілізаційних завдань залучено 28 тисяч українських підприємств.

СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ І ПІДТРИМКА НАСЕЛЕННЯ

В умовах війни й економічної кризи державна соціальна підтримка дозволила вижити мільйонам українців. Вже в перші тижні після повномасштабного вторгнення Уряд виплатив більш як 30 млрд гривень у межах проекту єПідтримка. Тоді сотні тисяч громадян, які втратили роботу, отримали по 6,5 тисячі гривень.

 

«Майже 11 млн пенсіонерів весь цей час вчасно отримують свої виплати. Більше того, цьогоріч ми проіндексували пенсії, збільшивши їх на 16%. Проведемо індексацію пенсій і в 2023-му. Адресність і допомога тим, хто цього потребує перш за все — це принцип, який дозволив ефективно допомагати нашим громадянам»

 

, — підкреслив очільник Уряду.

Прем’єр-міністр відзначив, що Уряд виплатив 53 млрд грн допомоги внутрішньо переміщеним особам. Близько 2 млн людей отримує виплати по 2-3 тисячі грн щомісяця. Крім того, досягнуто домовленість, аби аналогічні програми запустили партнери з міжнародних організацій, насамперед з ООН та Червоного Хреста.

Крім того, Денис Шмигаль підкреслив, що державі вдалося знайти ресурс, аби зарплата лікарів в Україні була не меншою за 20 тисяч гривень, а зарплата медсестер складала не менше 13,5 тисячі гривень.

 

«В освітній сфері ми також намагаємося надавати додаткову підтримку. Більше 20 тисяч студентів вже переведено на бюджетну форму навчання. Це військові та діти військових, студенти із прифронтових громад. Зараз в Україні в змішаному режимі працює майже 8,5 тис. шкіл. Ще 4,6 тис. шкіл навчають дітей в онлайн-форматі. Вступна кампанія також пройшла успішно — понад 600 тис. вступників були зараховані до закладів професійної та вищої освіти»,

 

— повідомив Прем’єр-міністр.

За словами Глави Уряду, додатковій стійкості держави сприяла реформа діджиталізації. За місяці війни було додано три документи та 16 сервісів у застосунок Дія, а також 25 послуг тепер є на порталі Дія, яким користуються вже 18,5 мільйона українців.

ПРО УКРАЇНСЬКУ ЕНЕРГЕТИКУ
Українська енергосистема витримала десять великих атак і десятки менших. І попри це, зберігає керованість.

 

«Весною ми зіштовхнулися з паливною кризою, але завдяки нашій синергії у роботі з бізнесом цей надзвичайний виклик ми також подолали. Імпорт палива, порівняно з березнем, зріс у 10 разів, і тепер ми веземо його з усього світу. Зараз всією країною ми стикнулися з наслідками енергетичної кризи, спричиненої терором росії проти нашої енергетичної інфраструктури. І цей виклик ми теж подолаємо»

 

, — відзначив Денис Шмигаль.

Як зауважив Прем’єр-міністр, Україна очікує від партнерів підтримку енергосектора щонайменше на 1,5 млрд доларів. За його словами, сотні вантажів обладнання з усього світу прибули або прямо зараз прямують в Україну.

Також Глава Уряду повідомив, що на початок опалювального сезону в українських газосховищах було накопичено понад 14,5 млрд кубів газу, а на складах було 1,5 млн тонн вугілля.

ПІДТРИМКА БІЗНЕСУ

В межах пільгової програми кредитів «5-7-9» на підтримку бізнесу у 2022 році було видано 70 млрд грн. Ще більше 45 млрд грн було видано за програмою портфельних гарантій.

 

«З початку війни були введені податкові пільги та стимули, як от ставка єдиного податку на рівні 2%. Уряд скасував практично всі перевірки бізнесу. Було запроваджено декларативний принцип щодо абсолютної більшості дозволів і ліцензій. Запустили унікальну програму грантів для бізнесу єРобота. І за ці місяці вона показала справжній успіх. Більше 2 млрд грн виділених грантів, тисячі нових бізнесів»

 

, — зауважив Прем’єр-міністр.

Як зазначив Денис Шмигаль, Уряд продовжить підтримку агросектору, який так само показав неймовірну стійкість.

 

«80 млрд гривень ми видали 38 тисячам наших аграріїв за ці місяці війни. Ми допомогли вчасно провести найскладнішу в історії України посівну. Завдяки цьому зібрали вже більше 60 млн тонн врожаю. І Україна точно забезпечила себе продовольством на наступний рік»

 

, — підкреслив Прем’єр-міністр і додав, що завдяки «зерновій ініціативі» було експортовано 15 млн тонн продукції, а через дунайські порти України — більше 10 млн тонн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: