Завантаження ...
banner

Пенсії, зарплати, податки: які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців?

Пенсії, зарплати, податки: які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців? фото

До весни 2023, тарифи на комунальні послуги залишаютимуться без змін. У наступному році мінімальна зарплата не зростатиме, але пенсії в березні проіндексують.

  • Для аграріїв з’явиться новий податок, а вінничани, що перебувають в складних життєвих обставинах, отримуватимуть виплати з бюджету громади. 
  • Також розповідаємо про субсидії, тарифи та безкоштовні лампи для вінничан.

Мінімальна пенсія з 1 грудня зросла на 66 гривень до 2 тисяч 93 гривні, максимальна – на 660 грн до 20 тисяч 930 гривень. Індексація пенсій у 2023 році планується, запевнила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. За словами її заступника Віталія Музиченка, березнева індексація становитиме 5,4%.

Нарахування і виплата субсидій буде відбуватися через Пенсійний фонд. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, це рішення ухвалили для підвищення ефективності нарахування субсидій. 

В уряді запевнили, що українцям, які вже отримували субсидії, призначать їх автоматично. Очікується, що середній розмір допомоги на сплату комуналки становитиме близько 1800 гривень на місяць.

Мінімальна зарплата і податки

Розмір «мінімалки» у наступному році залишається без змін: 6 тисяч 700 гривень. Від цього показника розраховуються податки для фізосіб-підприємців. 

З 1 січня починають діяти такі річні ліміти доходу: перша група — 1 мільйон 118 тисяч 900 гривень (167 мінімалок), друга група – 5 мільйонів 587 тисяч 800 гривень (834 мінімалки), третя група (3% та 5%) – 7 мільйонів 818 тисяч 900 гривень (1 тисяча 167 мінімальних зарплат). Дотримуватися цих лімітів важливо, адже при перевищенні їх ФОПів переводять на загальну систему з більшими податками.

На час дії воєнного стану діє пільгова ставка 2% (для ФОПів-неплатників ПДВ), але Верховна Рада обговорює скасування цієї пільги з середини 2023 року.

Крім того, поки діє воєнний стан, є можливість добровільної сплати єдиного податку для першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до кінця дії воєнного стану і єдиного соцвнеску за себе з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та рік після його закінчення.

Соцвиплати від громади

У Вінниці, в межах ініціативи «Вінничани важливі», будуть виплати матеріальної допомоги. Антикризову програму ухвалили депутати міськради, на сесії міськради 23 грудня 2022 року.

Так, щокварталу по 500 гривень будуть виплачувати людям, що перебувають в складних життєвих обставинах. Орієнтовна кількість отримувачів допомоги — 21 тисяча 862 людей. 

Серед них: непрацюючі пенсіонери, у яких розмір пенсій не перевищує 2300 гривень; непрацюючі люди, які отримують соціальну допомогу від держави, бо не мають права на пенсію та люди з інвалідністю; непрацюючі люди, які є одержувачами державної соцдопомоги через інвалідність з дитинства та діти з інвалідністю.

Також серед отримувачів допомоги у сумі 500 гривень з бюджету громади є люди, що здійснюють догляд за тяжкохворою дитиною і є отримувачами відповідної держдопомоги та люди, що отримують щомісячну допомогу по догляду за людиною з інвалідністю 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу.

 

Крім того, орієнтовно 368 людей щомісячно будуть отримувати компенсацію за надання соціальних послуг та догляду за людьми, які є членами їх сімей та вони пов’язані спільним побутом. Середній розмір компенсації — 2 тисячі 430 гривень на місяць. 

Такі виплати отримуватимуть люди, що надають соціальні послуги та догляд за: громадянами похилого віку, людьми та дітьми з інвалідністю, людьми, що через хворобу не можуть самостійно обслуговувати свої буденні потреби.

Окремо передбачена компенсація людям, що пройшли підготовку з основ догляду, але вони надають соціальні послуги без підприємницької діяльності. Таких, за попередніми розрахунками, є 250 людей. Середній розмір виплат для них — 4670 гривень на місяць.

Вони можуть отримувати виплати за догляд за людьми поважного віку, за людьми з інвалідністю, за невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування.

А також компенсацію нарахують за догляд за дітьми з інвалідністю та за дітьми, яким не встановлено інвалідність, але вони мають важкі хвороби (цукровий діабет 1 типу, захворювання нирок четвертого ступеня та інших захворювань дітей, які вказані в урядовій постанові від 27 грудня 2018 року № 1161).

У рамках Антикризової програми є також надання допомоги на поховання осіб, загиблих (померлих) унаслідок військової агресії російської федерації проти України. Її розмір 20 тисяч гривень на одне поховання. 

Та ще в програмі є пункт, який передбачає надання матеріальної та гуманітарної допомоги за сприяння Швейцарського бюро співробітництва, у частині організації забезпечення харчами та непродовольчими товарами переселенців, малозабезпечених та соціально вразливих категорій.

Нові податки для землевласників

У Вінницькій міській громаді є 10 тисяч гектарів сільгосп земель, з яких 9,2 тисячі — орні землі. Тож землевласники, як і в решті українських областей, з нового року отримали новий податок, запроваджений урядовцями — мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки (далі — МПЗ).

Мета цього, як пояснили в уряді, зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності. МПЗ необхідно сплатити за користування або володіння земельною ділянкою. У 2023 році мінімальне зобов'язання сплачуватиметься за 2022 рік. 

Приклад, як це працюватиме: фермер продає врожай, вирощений на ділянці площею 3 гектари. Раніше з отриманого доходу людина сплачувала 18% податку на доходи фізосіб, 1,5% військового збору, плюс плату за землю (за ставкою, яку встановила місцева влада). А якщо фермер зареєстрований, як ФОП, то ще мав сплатити єдиний податок.

З 1 січня, якщо сума всіх сплачених податків буде меншою за визначене податковою службою МПЗ, йому доведеться доплатити державі різницю. Розмір нового податку для фізосіб визначатиме податкова і надсилатиме повідомлення про необхідність доплатити. Юридичні особи займатимуться цим самостійно.

Є кілька категорій земель, на які мінімальне податкове зобов’язання не встановлюється і не підлягає сплаті. Це приватизовані ділянки дачних та садівничих кооперативів; землі запасу; ділянки фізосіб на праві власності чи користування в межах населених пунктів; ділянки, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Від сплати МПЗ за 2022-2023 роки звільнили також ділянки на територіях, де йшли або йдуть бої; ділянки, засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди, а також ділянки на тимчасово окупованих територіях.

Як пояснював ексголова Держгеокадастру Денис Башлик, для власників, які здають землю в оренду «білому» бізнесу, та власників городів нічого не зміниться. За його словами, люди, які здають землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з МПЗ. За них заплатить орендар, який оформить офіційну оренду.

Тарифи

У Кабміні заявили, що цієї зими тарифи на комунальні послуги не будуть змінювати. До 1 травня 2023 року діє фіксована ціна на газ 7,96 гривні за кубометр. А також 7,4 гривні за кубометр для виробників тепла. Відтак, на думку урядовців, незмінна ціна на газ дасть змогу місцевій владі не підвищувати тарифи на тепло і гаряче водопостачання.

Зафіксована на зиму ціна й за електроенергію: за постановою уряду №483 від 3 червня 2020 року, ціна на електроенергію для побутових споживачів становитиме 1,44 гривні за кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн за кВт-год – понад 250 кВт-год.

Решта комунальних тарифів — холодна вода, каналізація, вивіз сміття тощо — також поки залишаються без змін для вінничан.

Як замінити лампи розжарювання на LED-лампи

Через ракетний терор росії Україна потребує допомоги для подолання дефіциту в енергосистемі. Одним з проєктів Єврокомісії стало фінансування закупівлі 30 млн світлодіодних ламп.

«Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 мільйонів LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики. Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми – близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти», — наголосив президент України Володимир Зеленський.

В уряді оголосили, що з 1 січня 2023 року українці зможуть безкоштовно поміняти старі лампи розжарювання на LED-лампи. Для цього люди віком від 18 років зможуть подати заяву на участь в програмі через відділення «Укрпошти» або залишити заявку в «Дії». А потім прийти до обраного ними поштового відділення, щоб здійснити обмін старих ламп на нові, енергоощадні. Одна людина зможе замінити пʼять лампочок.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: