Завантаження ...
banner

З депортації повернули дітей додому

З депортації повернули дітей додому фото

Вдалося повернути додому 16 дітей 7–16 років, яких окупанти депортували до Росії або відправили до тимчасово окупованого Криму нібито у табори “на відпочинок”.

Про це розповів виконавчий директор Save Ukraine Микола Кулеба.

Українські діти тривалий час не бачили своїх рідних: хтось протягом кількох місяців, а деякі — майже рік. Усіх їх росіяни розвезли по різних містах: одни перебували в Єйську Краснодарського края, інші — в тимчасово окупованому Криму у Феодосії та Євпаторії, а дехто був на Херсонщині в окупованому Генічеську.

“У них у всіх різні історії, але більшість дітей по суті були депортовані, викрадені. Більшість дітей з Херсонщини відправили на “відпочинок” у жовтні. Які табори відпочинку можуть бути у жовтні?” — розповів Кулеба.

За його словами, батькам, які намагалися забрати дітей назад, окупанти повідомляли: “Хто вам взагалі сказав, що це був відпочинок? Ми проводили евакуацію, рятували ваших дітей”.

Також під час цієї евакуації вдалося повернути додому дітей, яких росіяни не віддали минулого разу через відсутність батьків.  

“Є діти, яких ми не змогли забрати під час минулої евакуації, хоча були всі необхідні документи, перекладені російською. Але тоді з нами не було їхніх батьків, й ті заклади після консультацій з відповідними органами РФ відмовилися віддавати дітей. У них була істерика, тому що діти чекали на своїх батьків і думали, що ті приїдуть. В результаті дітям довелося чекати ще декілька місяців”, — сказав Кулеба.

Ба більше, дітей не хотіли відпускати навіть тоді, коли батьки самі приїжджали, щоб їх забрати. Так було у випадку хлопчика-футболіста з Херсона.

Кулеба наголосив, що наразі росіяни намагаються всіляко перешкодити поверненню депортованих з України дітей. Це робиться для того, аби русифікувати їх. Він додав, що до дітей у так званих “таборах” ставилися добре саме з цією метою.

“Стратегія росіян передбачає не покарання — вони хотіли залишити дітей у РФ. Вони розуміють, що чим довше дитина знаходитиметься на їхній території, тим краще вони її зможуть русифікувати”, — підкреслив Кулеба.

Раніше ZMINA писала, що, за словами постійного представника США при ОБСЄ Майкла Карпентера, окупанти примусово перемістили до РФ понад 14 тисяч дітей із захоплених українських територій.

На думку правозахисників, під час геноцидальної війни Росія знищує ідентичність українських дітей на окупованих територіях.


Центр прав людини  ZMINA  разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на території Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в  онлайн-формі  або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявки отримана інформація буде використана для звернення до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: