Завантаження ...
banner
banner

Зустрічали аплодисментами: Зеленський виступив у Європарламенті (відео)

Зустрічали аплодисментами: Зеленський виступив у Європарламенті (відео) фото

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у саміті Європейського Союзу 9 лютого та виступив перед депутатами Європарламенту. Він звернувся до Європарламенту і пояснив, чому Росію треба зупинити: зал зустрів його аплодисментами. У своєму виступі глава держави подякував ЄС за безпрецедентну військову допомогу Україні для відбиття російської агресії та звільнення суверенної території нашої держави.

Також Зеленський наголосив на важливості початку переговорів про вступ України до ЄС, адже Україна є невід'ємною частиною Європи. Відеотрансляцію виступу вело "Суспільне".

Президент України прибув до Європарламенту близько 12 години дня за київським часом. Перед виступом він разом з головою ЄП Робертою Мецолою слухав гімн України та гімн Євросоюзу.

Запрошуючи Зеленського до виступу, Мацола заявила, що Україна має перемогти у війні з Росією. А західні партнери мають розпочати постачання Україні сучасних винищувачів.

 

"Кожен літак - це ще один день свободи. Це мир. Вам не потрібно переконувати нас, наскільки це важливо", - сказала вона.

 

Також Мацола наголосила, що світ має домогтися відповідальності тих, хто розпочав кровопролитну війну у серці Європи та наголосила: Європа була, є і буде поруч з Україною.

Самого Зеленського присутні зустріли оваціями.

 
 

Він розпочав свою промову з традиційного "Слава Україні!". Цього разу президент не зміг стримати сліз, коли вимовляв цю наповнену сенсами для кожного українця фразу.

На початку виступу Зеленський наголосив, що повернення України у лоно європейської родини є шляхом додому. Україна та ЄС мають спільні цінності, спільну історію - і спільне майбутнє.

Розв'язана РФ війна - не лише за територію в тій чи іншій частині Європи. Вона загрозлива, бо Росія керується диктатором, який має величезні запаси радянської зброї і отримує зброю від інших диктатур.

У Росії системно знищувалися права людини. У Кремлі своє ж населення сприймають, як тіла, здатні нести зброю і воювати, зокрема проти України.

Російський режим ненавидить будь-яке різноманіття і пропагує ксенофобію. Однак Україна на одному полі разом з Європою у битві за захист загальнолюдських цінностей.

Лише перемога України гарантуватиме кожну зі спільних європейських цінностей.

Зеленський звернувся до кожного громадянина у кожній країні Європи: кожна людина може вплинути на спільний результат і спільну перемогу, бо долю Європи ніколи не вирішували лише політики.

Він подякував європейцям за підтримку України в історичній боротьбі. Подякував за допомогу українським біженцям, за тиск на національні уряди з вимогою нарощувати підтримку України, хто протистояв російській дезінформації. Подякував за зброю, амуніцію, енергетичне обладнання, пальне - все, що допомагає вистояти. І за те, що Європа сьогодні захищає європейський вибір України.

Європа нарешті звільняється від руйнівної залежності від російського викопного палива, корупційного впливу російського олігархічного бізнесу, від російських спецслужб, які влаштовували "полювання" на опонентів режиму в країнах Європи. Європа надала безпрецедентну військову допомогу Україні.

Україна наближається до Європи. І Україна буде членом Євросоюзу, впевнений глава держави.

Поїздка, в рамках якої Зеленський особисто відвідав саміт ЄС та отримав можливість виступити перед його учасниками, стала другою закордонною поїздкою українського президента після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Вперше Зеленський виїжджав із країни після 24 лютого 2022-го у грудні того ж року, щоб зустрітися з президентом США Джозефом Байденом та виступити перед американським Конгресом.

Напередодні, 8 лютого, глава Української держави знову вирушив у закордонне відрядження. Спочатку він відвідав Велику Британію, де провів переговори з прем'єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком, за результатами яких у Лондоні оголосили про розширення підготовки українських військових та старт навчання пілотів сучасних західних винищувачів. Крім того, Україна домовилася з Британією про передачу далекобійної зброї, а Сунак та Зеленський підписали Лондонську декларацію. Вона передбачає поглиблення співпраці між країнами, зокрема й у питанні відновлення територіальної цілісності України.

Зеленський також виступив перед британським парламентом, закликавши Британію знову виявити лідерство - і започаткувати постачання в Україну сучасної авіації. Він також наголосив на тому, що перемога України у війні змінить світ, але для цього потрібні не лише сучасне озброєння, а й посилення санкцій проти агресора, а також відновлення справедливості: покарання для РФ за воєнні злочини та розв'язання війни, а також відшкодування цією державою заподіяної шкоди.

Також український президент вперше зустрівся з королем Британії Чарльзом III, подякував йому за підтримку України та особисто привітав зі сходженням на престол.

З Лондона Зеленський вирушив до Парижа на зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном та федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Головними темами тристоронніх переговорів у Єлисейському палаці стали подальший хід війни з Росією та постачання української армії сучасною технікою, включно з бойовими літаками.

Під час візиту Макрон нагородив Зеленського орденом Почесного легіону, наголосивши, що це данина поваги до українського народу.

Третьою "зупинкою" у європейській поїздці Зеленського став Брюссель, де президент взяв участь у саміті ЄС на запрошення президента Європарламенту Шарля Мішеля.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: