Завантаження ...
banner
banner

Невдалий зимовий наступ рф: можливі наслідки

Невдалий зимовий наступ рф: можливі наслідки фото

За даними ISW, наступ рф не досягнув цілей поставлених кремлем - захоплення адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей до 31 березня. Аналітики прогнозують, що росія може зробити ротацію у вищому військовому командуванні через провал зимової наступальної операції.

В ISW нагадали, що начальник російського Генерального штабу Валерій Герасимов оголосив 22 грудня, що російські війська зосередили більшість своїх зусиль на захопленні Донецької області. І що російські війська розпочали зимову наступальну операцію на початку лютого вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна-Лиман та на окремих ділянках фронту на заході Донецької області. Міністерство оборони Великої Британії зазначило, що Герасимов не зміг розширити російський контроль над Донбасом під час свого призначення на посаду командувача театру військових дій в Україні і домігся лише незначних успіхів, витрачаючи мобілізований персонал. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що Герасимов не вклався у встановлений Кремлем термін захоплення Донбасу до 31 березня, відзначили аналітики.

За даними ISW, російські провоєнні блогери стурбовані тим, що російські війська повинні завершити свої наступальні операції в Бахмуті та Авдіївці, щоб підготуватися до українських контрнаступів, які вони очікують між православним Великоднем 16 квітня та травневими святами.

“Блогери підкреслили своє розчарування тим, що протягом зими не було вирішальних боїв, і зазначили, що Росія не зможе продовжувати широкомасштабну наступальну операцію, якщо не зможе утримати під контролем Бахмут та Авдіївку впродовж наступних тижнів”, — йдеться в аналітичному звіті.

Заступник начальника Головного управління Росгвардії в окупованій Донецькій області Олександр Ходаковський заявив, що Росії необхідно перейти на оборонні позиції, відзначили в ISW. Ходаковський зазначив, що невдачі під час наступу призводять до людських втрат і викликають негативні настрої серед особового складу. За даними аналітиків, він також стверджував, що неназвані суб'єкти можуть намагатися “продовжувати наступ з особистих причин, а не з раціонального підходу до питання”.

“Коментар Ходаковського, ймовірно, означає, що Герасимов переслідує особисту зацікавленість у продовженні наступу, щоб зберегти прихильність президента Росії Володимира Путіна”, — йдеться в аналітичному звіті.

Заклики Ходаковського та провоєнних блогерів до російських військ надати пріоритет оборонним операціям не є безпідставними і вказують на те, що націоналістичні групи чутливо реагують на зміну динаміки на фронті, відзначили аналітики.

“ISW вже давно оцінював, що російський зимовий наступ навряд чи буде успішним через постійну нездатність російського командування зрозуміти часові та просторові відносини, пов'язані з такою кампанією. ISW також оцінював, що Росії не вистачить бойової потужності, необхідної для проведення більш ніж однієї великої наступальної операції в Донецькій і Луганській областях, а призовні кампанії в Росії та на окупованих українських територіях, що тривають, можуть свідчити про те, що Росія готується до нестачі резервів”, — йдеться у звіті аналітиків.

За даними ISW, Росія може незабаром провести перестановки у вищому військовому командуванні через провал зимової наступальної операції.

Інші ключові висновки ISW щодо війни в Україні

  • Російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські війська не здобули жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та його околицях і продовжили наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк.
  • Російські війська продовжували будувати оборонні споруди на окупованому півдні України.
  • Росія розпочала піврічний призов на військову службу 1 квітня, найбільший призов з 2016 року.
  • Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати українських дітей до Росії за програмами відпочинку та реабілітації.
  • Російські націоналістичні діячі критикують очільника Білорусі Олександра Лукашенка за те, що він не продовжує зусилля зі створення Союзної держави між Росією та Білоруссю з середини 1990-х років.

Фото: з сайту ISW

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: