Завантаження ...
banner
banner

У Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з директором Служби зовнішньої розвідки: про що говорили?

У Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з директором Служби зовнішньої розвідки: про що говорили?  фото

Сьогодні, 4 квітня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся із директором Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним і заявив про "дуже серйзні загрози". Як передає БЕЛТА, під час зустрічі Лукашенко відзначив позитивні результати співпраці спецслужб Білорусі та Росії, зокрема в частині технічного переоснащення. Також він заявив про “дуже серйозні, часом неймовірні” загрози, з якими зіткнулася Білорусь через “різні події у світі”. Більше про зустріч - читайте у матеріалі

"У зв'язку з різними подіями у світі, і не остання причина тут і антитерористична СВО Російської Федерації — операція, яка змусила нас з усіх боків подивитися на всі структури силового блоку. Як я часто кажу, не було б цього, то треба було б придумати, щоб нас десь підштовхнути. У зв'язку з цим працювати почали активно. Але загрози дуже серйозні. Часом неймовірні", — заявив Лукашенко.

За його словами, останнім часом Білорусь та РФ більш інтенсивно обмінюються розвідданими. Це насамперед пов'язано з активізацією діяльності Комітету держбезпеки. Також росіяни допомагають Білорусі  у технічній розвідці.

 

“Що тут приховувати, сьогодні без техніки навряд чи можна отримати хорошу, достовірну, добротну інформацію. Але люди повинні розуміти: ми не від Господа Бога, все ми передбачити не можемо. І у нас, і у вас з'являються різного роду відморозки саме всередині суспільства, на яких роблять ставку іноземні терористи”, — сказав Лукашенко.

 

Він заявив, що так звані “вороги” знаходять “у нашому таборі, як заведено говорити, відповідних людей".

 

"Найголовніше, що мене найбільше обурює, ми затримали вже понад 30 пособників. Вони звідки? Вони колишні і нинішні покидьки, які живуть у нашому суспільстві (інакше їх, мерзоту цю, назвати не можу), які допомагають вчиняти протиправні дії. Тим більше теракти на власній землі, проти своїх же співвітчизників", — заявив Лукашенко.

 

Наришкін повідомив, що з головою КДБ Білорусі Іваном Тертелем він проведе чергове спільне засідання колегій двох спеціальних служб.

 

“Ми дійсно останніми роками найсерйознішим чином посилили взаємодію з метою виявлення і попередження всіх зовнішніх загроз, які стоять перед нашими країнами, перед Союзною державою Білорусі та Росії. У нас досить серйозні плани в цьому напрямі рухатися, щоб допомагати, насамперед політичному керівництву наших країн, на основі розвідінформації, яку ми добуваємо, ухвалювати вивірені, точні стратегічні рішення", — заявив Наришкін.

 

Що відомо про Білорусь і війну РФ в Україні

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на території Білорусі були зосереджені десятки тисяч російських військових, частина з яких брала участь у війні на українській території, а також здійснювала ракетні та авіаційні удари.

На початку травня у Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування. Колони білоруських військ рухалися в бік кордонів Литви і України. 26 травня не визнаний низкою держав світу президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Збройних Силах Білорусі планують утворити Південне оперативне командування поблизу кордонів з Україною. У серпні Білорусь знову продовжила військові навчання.

За даними Інституту вивчення війни, Лукашенко, з великою ймовірністю, й далі даватиме Росії доступ до повітряного простору своєї країни, аби висловити підтримку президенту Росії Володимиру Путіну.

Що відомо про розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі

Президент РФ Путін заявив, що Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. За його словами, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусії російської тактичної ядерної зброї. Він додав, що такі дії є своєрідною відповіддю на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди, які містять збіднений уран.

Він додав, що Росія не передає Білорусі тактичну ядерну зброю, але розмістить її та навчить військових.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що намір Росії розмістити в Білорусі ядерну зброю призведе до внутрішньої дестабілізації країни та остаточно зіпсує російську репутацію в очах білоруського суспільства.

Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву президента Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

Федеральний уряд Німеччини заявив, що президент Росії Володимир Путін вдається до ядерного залякування, погрожуючи розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

Україна завила, що вимагає скликати Раду безпеки ООН у зв’язку з наміром Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

Якщо Росія розмістить в Білорусі свою тактичну ядерну зброю, це загострить безпекову ситуацію та може призвести до впровадження нових санкцій з боку Європейського Союзу, заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

28 березня у міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що розміщення російських ядерних боєголовок на території країни без передачі Мінську контролю над ними не суперечить міжнародному праву.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: