Завантаження ...
banner
banner

Пам'ять про Другу світову війну: суд скасував заборону на українські прапори

Пам'ять про Другу світову війну: суд скасував заборону на українські прапори фото

У п'ятницю ввечері адміністративний суд Берліна скасував заборону на розміщення українських прапорів на радянських меморіалах у Трептові, Тіргартені та Шенхольцер-Гайде.  Про це повідомили в українській організації «Вітче».  Мотивація рішення суду є у розпорядженні

8 і 9 травня відзначається 78-ма річниця закінчення Другої світової війни в Європі.  З метою забезпечення «гідного вшанування пам’яті загиблих воїнів колишньої радянської армії» берлінська поліція заборонила російські та українські прапори та оркестри навколо радянських меморіалів.

У рішенні суду від п'ятниці йдеться лише про українські прапори та оркестри – російські залишаються під забороною.

Міліція також заборонила "вигуки, які за нинішньої ситуації можуть схвалювати, прославляти чи прославляти війну в Україні".

Заборона українських прапорів "явнонезаконна"

Українська асоціація «Вітче» подала термінову заяву проти заборони прапора – і мала рацію.  У мотивуванні суду, яке є в розпорядженні rbb, йдеться про те, що генеральний указ є «очевидно незаконним».  «Не було жодних доказів того, що громадська безпека була під загрозою».

Адвокат «Vitsche» Патрік Гайнеманн сказав rbb: «Адміністративний суд підтвердив нашу правову думку: заборона українських прапорів є, за словами суду, очевидно незаконною. Будь-хто, хто використовує своє фундаментальне право публічно ідентифікувати себе як українську націю та визнати свої історичні жертви в поразці націонал-соціалізму не є загрозою громадській безпеці».

Поліція Берліна може оскаржити рішення адміністративного суду у Вищому адміністративному суді Берліна-Бранденбурга.

Відзначення Другої світової війни не повинно бути затьмарене війною в Україні

Минулого року була загальна заборона прапорів на радянських меморіалах у місті.

Свого часу це викликало чимало критики з української сторони, в тому числі з боку тодішнього посла України в Німеччині Андрія Мельника. За власною заявою, Сенат хотів, щоб вшанування пам'яті Другої світової війни не було затьмарене можливими конфліктами у зв'язку з нинішньою війною в Україні.

Аналогічно аргументувала поліція у своїй заяві в п'ятницю: "Акт пам'яті та поваги до цих меморіалів і меморіалів також має бути збережений на тлі російсько-української війни, яка триває. Цю війну дозволено проводити в Берліні, особливо щодо символічною датою, а не відкриттям нових ґрунтів у конфліктах чи суперечках за межами демократичного дискурсу», – йдеться у повідомленні.

Як і минулого року, заборони звільнені від дипломатів і ветеранів Другої світової війни.

«Нічні вовки» прямують до Берліна

За даними агенції AFP, так звані "нічні вовки" також прямують до Берліна. Група мотоциклістів наближена до президента Росії Володимира Путіна і відкрито підтримує війну проти України.

Як зазначив журналіст AFP, на деяких мотоциклах, коли вони виїжджали з Москви, був наклеєний заборонений у Німеччині символ "Z" - це символізує підтримку російської загарбницької війни проти України.

Чи дійдуть "Нічні вовки" до Берліна - під питанням.  Тому що байкерів не пускають до Євросоюзу.  Весь клуб у санкційному списку ЄС.

Асоціація «Вітче» вітає зняття заборони

На запитання rbb в асоціації «Вітче» відповіли, що раді, що суд поділяє точку зору української організації.  «Бо для нас дуже важливо вшанувати пам’ять жертв Другої світової війни в Україні в такі важливі дні з українським прапором».  Є надія, що Берлін утримається від оскарження рішення.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: