Завантаження ...
banner

Зеленський висловився про контрнаступ ЗСУ і вказав ключові виклики

Зеленський висловився про контрнаступ ЗСУ і вказав ключові виклики фото

Майже ввесь світ зараз обговорює те, як і де може початись український контрнаступ проти росіян і чим він може завершитись. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше часу, щоб розпочати контрнаступ проти російських військ. Зараз ЗСУ все ще чекають доправлення обіцяної військової допомоги від партнерів. Він охарактеризував бойові бригади, деякі з яких були навчені країнами НАТО, як "готові" до атаки, але підкреслив, що армії все ще потрібно "щось", зокрема бронетехніка, яка "надходить партіями". Про це український лідер говорив в інтерв'ю ВВС, яке записувалося днями в його штаб-квартирі у Києві.

Нині багато аналітиків зазначають, що український контрнаступ може стати вирішальним у повномасштабній війні, яка триває вже 15-й місяць. Передбачається, що Сили оборони зможуть перекроїти лінію фронту, яка протягом кількох місяців залишалася незмінною. Також атака стане вирішальним випробуванням для України, яка прагне довести, що зброя й техніка, отримані нею від Заходу, можуть призвести до значних перемог на полі бою.

"З тим, що у нас вже є, ми можемо рухатися вперед і, я думаю, досягнемо успіху. Але ми втратимо багато людей. Я гадаю, що це неприйнятно. Тож нам треба почекати. Нам все ще потрібно трохи більше часу", – сказав на це Зеленський.

В останні тижні українська влада публічно і в приватному порядку намагалася знизити очікування від можливого прориву, нагадало видання ВВС. Один високопоставлений урядовець на умовах анонімності заявив, що лідери країни "розуміють, що мають досягти успіху", але цей контрнаступ не слід розглядати як "срібну кулю" у війні.

Президент же висловив упевненість у тому, що українські військові зможуть наступати. Водночас попередив про ризики "замороженого конфлікту", на що, за його словами, "розраховувала" Росія.

Для Києва будь-який результат, який на Заході розцінюють як такий, що розчаровує, може означати скорочення військової підтримки й появи тиску на переговори з РФ. Оскільки майже п'ята частина країни перебуває під тимчасовою окупацією, а російський диктатор оголошує про анексію чотирьох регіонів, частково захоплених його військами, це, можливо, включатиме обговорення земельних концесій.

"У кожного буде ідея. Але вони не можуть змусити Україну здати території. Чому будь-яка країна світу має віддавати Путіну свою територію?" – висловився в інтерв'ю Зеленський.

Він відкинув побоювання з приводу втрати підтримки США, якщо президента Джо Байдена, який присягнув допомагати Україні стільки, скільки потрібно, не буде переобрано 2024 року. На його думку, наша країна, як і раніше, користується двопартійною підтримкою в Конгресі США.

"Хто знає, де ми будемо, коли пройдуть вибори? Я вірю, що на той час ми переможемо", – сказав президент.

Він вказав на мирну пропозицію з 10 пунктів, що закликає до повернення всієї захопленої території, виплати відшкодування збитків, пов'язаних із війною, та створення спеціального трибуналу для судового переслідування російських воєнних злочинів. Але цей план, нагадав президент, Москва категорично відкинула.

Західні санкції, за його словами, позначаються на російській оборонній промисловості, що свідчить про виснаження запасів ракет і брак артилерії в окупантів.

"У них ще багато є на складах, але… ми вже бачимо, що вони скоротили кількість обстрілів на день у деяких районах", – наголосив Зеленський.

Водночас Кремль знайшов способи обійти деякі санкційні заходи, тому український лідер закликав країни переслідувати тих, хто допомагає Росії обходити заборони.

Також він відкинув звинувачення РФ у тому, що Київ стоїть за передбачуваною атакою безпілотників на Кремль на початку травня, яку Москва назвала "спробою вбити Путіна". На його думку, очевидна атака могла бути операцією під хибним прапором, проведеною самою Росією, і що ця заява використовувалася Москвою як "привід" для нападу на Україну.

"Вони постійно шукають щось, що звучало б як виправдання, кажучи: "Ви робите це з нами, тому ми робимо це з вами". Але це не спрацювало, навіть для їхньої внутрішньої публіки. Навіть їхні власні пропагандисти в це не повірили. Тому що це виглядало дуже, дуже штучно", – наголосив Зеленський.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: