Завантаження ...
banner
banner

Військова кафедра: кого та чому там навчають. Коментар від фахівців

Військова кафедра: кого та чому там навчають. Коментар від фахівців фото

Кабінет Міністрів ухвали постанову про утворення військового навчального підрозділу НУ “Чернігівська політехніка”. Це рішення дасть змогу готувати офіцерів запасу за дефіцитними військово-обліковими спеціальностями, які визначив Генеральний штаб Збройних Сил.

Хто саме матиме змогу навчатись на новоствореній кафедрі, які військові спеціальності здобуватимуть та хто саме їх навчатиме? На ці запитання в ефірі Українського Радіо "Чернігівська хвиля" відповіла начальниця військово-мобілізаційного підрозділу НУ "Чернігівська політехніка" Галина Грек-Довга.

Офіцер ОК "Північ" Володимир Загоровський, маючи досвід навчання на військовій кафедрі, розповів, до чого готують, а яких знань не дають майбутнім молодшим лейтенантам запасу та чим це відрізняється від здобуття освіти у військових вишах.

Гості ефіру: Володимир Загоровський та Галина Грек-Довга. ФОТО: Суспільне Чернігів

Що таке військова кафедра?

Військова кафедра готує офіцерів запасу, каже Галина Грек-Довга.

“Це можуть бути студенти, які навчаються в університеті чи в інших вишах, з якими укладені договори, або громадяни України, які мають диплом не нижче бакалавра і можуть паралельно навчатися на військовій кафедрі. По закінченню кафедри всі отримають військове звання “молодший лейтенант запасу”.

Військова кафедра — це, по-перше, здобуття додаткового освітнього напрямку, за військово-обліковою спеціальністю, розповідає Володимир Загоровський, і якщо людина має бажання надалі продовжити службу в лавах ЗСУ, то вона може призватися на цю військову службу і проходити її далі за своєю спеціальністю та надалі будувати військову кар’єру.

Чим навчання на військовій кафедрі відрізняється від навчання у спеціалізованому виші?

“По-перше, терміном навчання. Адже тут навчання відбувається протягом двох років, а у військовому виші навчання відбувається протягом зовсім іншого проміжку часу — чотирьох або п’яти років в залежності від освітнього рівня. Глибина отримання знань, звісно, також інша”, — каже Володимир Загоровський.

Крім того, студент військового вишу — це військовослужбовець. Вже з моменту, як він підписує контракт, він стає військовослужбовцем та підпадає під всі норми та правила, які діють на військовослужбовців.

“А на військовій кафедрі людина залишається цивільною, вона просто проходить певні етапи просто в скороченому вигляді з вивчення того напрямку, на якому вона навчається. Людина, яка навчається в військовому виші, вона також освоює загальні університетські знання, так і військові спеціальності, які з часом навчання поглиблюються до відповідної спеціальності”.

Чернігівська політехніка” раніше співпрацювала з іншими військовими кафедрами. Яку можливість отримали студенти зараз, коли кафедра відкрилась саме на базі вишу?

Студенти політехніки наразі можуть навчатися на місці, адже раніше ті, хто вступав на військову кафедру в інший виш, з яким співпрацював університет, їм доводилося їхати в інше місто на навчальні збори, каже Галина Грек-Довга.

Які спеціальності отримуватимуть студенти на військовій кафедрі в “Чернігівській політехниці”? Та хто навчатиме?

Попередньо відомо, що це будуть такі спеціальності:

  • бойове застосування підрозділів безпілотних комплексів тактичного класу;
  • бойове застосування наземних підрозділів наземної військової розвідки;
  • бойове застосування підрозділів радіорозвідки;
  • застосування з’єднань військових частин, озброєних засобами радіоелектронної боротьби.

Навчатимуть студентів військові спеціалісти, каже Галина Грек-Довга, штат яких наразі формується.

Форм навчання на кафедрі дві: бюджет та платна. Чому?

Людина, яка навчається на бюджетній основі після закінчення навчання та отримання звання повинна щонайменше один контракт відслужити в ЗСУ.

“Саме в ЗСУ, а не в інших військових формуваннях, наприклад СБУ. Це зобов’язання. Якщо держава сплачує за твоє навчання”.

Після завершення навчання на військовій кафедрі, чи мають випускники виконувати бойові завдання? До чого їх готують?

Якщо людина закінчила військову кафедру, то вона є особою, яка підпадає під мобілізацію, каже Володимир Загоровський.

“Оскільки в Україні загальна мобілізація триває, тому можливість того, що людина буде залучена в оборонних процесах, вірогідна і це треба розуміти. Наскільки це можливо, це питання яка загальнополітична обстановка буде в майбутньому. Звичайно, якщо людина підписує контракт зі Збройними Силами, вона має бути морально і свідомо готова до того, що їй потрібно буде зі зброєю в руках захищати Україну і виконувати свій конституційний обов’язок”.

Всі розуміють, що після кафедри “бойового” досвіду у людини нема і їй потрібна адаптація.

“Тому командири та побратими будуть допомагати з адаптацією в процесі навчання. Військова служба — це як будь-яка інша робота. Професіоналізм досягається знаннями й практикою. Людина повинна не боятися запитувати, не боятися вчитися і саме за допомогою вольових настанов для себе будь-які складнощі можна подолати”.

Які саме обов’язки має виконувати молодший лейтенант?

Обов’язки залежать від отриманої військово-облікової спеціальності: є певні штати й в залежності від того, на яку посаду людина направляється, такі обов'язки й виконуватиме.

“Якщо це управління безпілотними авіаційними комплексами, то це будуть оператори. Їхня кількість невелика. А якщо це бойове застосування підрозділів розвідки, то там зовсім інша кількість людей і зовсім інші форми ведення адміністративно-управлінської діяльності. Всьому цьому будуть навчати, про все будуть розповідати професіонали, які готуватимуть офіцерів запасу. Вони нададуть людині всі базові знання. Також навчальні збори будуть проходити у різних підрозділах, тому вони все побачать на власні очі. Це дасть можливість їм ефективно діяти”.

Тобто всі базові знання кафедра надасть, а далі вже потрібна самоосвіта і конкретна робота на місці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: