Завантаження ...
banner
banner

Поки путін глава держави, його арешт навряд чи можливий – Державний департамент США

Поки путін глава держави, його арешт навряд чи можливий – Державний департамент США фото

У Державному департаменті США сумніваються, що російського диктатора Володимира Путіна можуть заарештувати у той час, коли він є президентом держави-агресора Росії. Поки він очолює РФ, трибунал навряд чи можливий.

Про це сказала представниця Держдепу з глобального кримінального правосуддя, посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак в інтерв'ю виданню "Бабель". Вона вважає, що якщо арешт відбудеться, то це станеться скоріше тоді, як глава Кремля вже не буде президентом.

За її словами, національні суди не можуть подолати імунітету глави держави.

"Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави", – заявила ван Скаак

Водночас це не означає, що не можна розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти Путіна та інших російських посадовців, зокрема проти посадовців міністерства оборони Росії, які планували та здійснювали агресивну війну, але не мають імунітету.

Вона також зазначила, що трибунал, який не може подолати імунітету Путіна, все ж таки вартий зусиль. Адже в РФ є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні.

"Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс", – наголосила представниця Держдепу.

Україна має бути готовою до швидких дій, якщо в Росії почнуться політичні трансформації і Путін та інші російські посадовці втратять свої посади та імунітет.

Раніше Державний департамент США підтримав створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України – інтернаціоналізованого суду в межах судової системи України. Там вважають, що це буде найбільш ефективним способом забезпечення відповідальності організаторів та виконавців цих злочинів.

1 липня Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала створення спеціального трибуналу щодо злочинів Росії проти України. Цьому передували довгі дебати.

Як повідомляв OBOZREVATEL,17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за звинуваченням у депортації українських дітей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: