Завантаження ...
banner
banner

ВІЛ та Гепатит B, C: в Україні різко зросли показники захворюваності

ВІЛ та Гепатит B, C: в Україні різко зросли показники захворюваності  фото
Значно зросли показники захворюваності на ВІЛ, гепатити В, С. Своєчасне виявлення небезпечних вірусних інфекцій допомагає зберегти здоров’я. За оцінками експертів, кожен 3-й ВІЛ-інфікований українець не знає про це, а про своє інфікування вірусним гепатитом С не знає приблизно 1 млн. українців.

На жаль, із початком повномасштабного вторгнення, ситуація погіршилася. Внаслідок поранень та сексуального насильства та погіршення доступу до медичної допомоги ризик інфікування ВІЛ та вірусними гепатитами в Україні значно зріс.
ВІЛ та вірусні гепатити – глобальна проблема людства. Для боротьби із цими захворюваннями у світі були розроблені різні програми та інструменти, які допомагають як профілактувати, так і успішно їх лікувати. Україна є активним учасником цих програм з подолання ВІЛ-інфекції, ВГС, ВГВ адже є зоною високої поширеності даних захворювань.
Поговоримо детальніше про кожну із цих інфекцій окремо.
ВІЛ-інфекція – тривала інфекційна хвороба, яка розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), характеризується прогресуючим ураженням імунної системи та в кінцевому результаті без лікування призводить до СНІД.

В свою чергу СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це стадія розвитку хвороби, зумовленої ВІЛ, що характеризується клінічними проявами, спричиненими глибоким ураженням імунної системи під впливом ВІЛ та є невиліковною.
За даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІД МОЗ України, на 01.07.2023р. на обліку з приводу ВІЛ інфекції перебувало 158 308 людей, що становить 386,1 на 100 тис. населення.
Загальновідомим є факт, що офіційні дані не відображають реальної кількості ВІЛ-інфікованих. Вони лише надають інформацію про осіб, які пройшли тестування на антитіла до ВІЛ, у яких була ВІЛ-інфекція, і які були внесені до офіційного національного реєстру випадків ВІЛ-інфекції. Насправді значно більше українців є ВІЛ-інфікованими, але вони про це навіть не підозрюють.
Як же предається ВІЛ та чому він роками може бути непомітним в організмі?
Зараження ВІЛ відбувається тільки від інфікованої людини. Є три основні шляхи предачі вірусу:
1. Статевий (через незахищені статеві контакти).
2. Парентеральний – через кров під час медичних та немедичних маніпуляцій (переливання інфікованої крові), через забруднені голки (особливий ризик - при вживанні ін’єкційних наркотиків), при трансплантації органів.
3. Перинатальний – від матері до дитини під час вагітності та пологів, грудному вигодовуванні.
При потраплянні в кров ВІЛ знаходить клітини імунної системи, на поверхні яких є рецептори CD4 (в основному, лімфоцитів), та уражує їх. В процесі розмноження ВІЛ відбувається постійне руйнування та прогресуюче зниження CD4-лімфоцитів, що є основою імунодефіциту, який виникає у людини. Але тривалий час імунна система поповнює кількість CD4-лімфоцитів, що на ранніх стадіях захворювання і призводить до відсутності симптомів, які б спонукали її звернутися до лікаря. Тому понад 50% нових випадків інфікування виявляються на останній та передостанній клінічних стадіях.
Лікування ВІЛ-інфекції досягло значного прогресу: за умов адекватного прийому антиретровірусної терапії (скорочено - АРТ) люди з ВІЛ не передають вірус іншим, жінки можуть народжувати здорових дітей, а тривалість життя людини з ВІЛ рівноцінна тривалості життя людини без ВІЛ. Лікування є безкоштовним протягом усього життя.

Але, як і будь-яке захворювання, ВІЛ/СНІД краще профілактувати, ніж лікувати. Основні профілактичні заходи в Україні:
• проходження тестування на ВІЛ щорічно, щоб мати змогу вчасно розпочати лікування та попередити розвиток СНІД і смерті внаслідок опортуністичних інфекцій
• статева обізнаність, використання презервативів
• використання медикаментозної доконтактної профілактики (ДКП)
• постконтактна профілактика
• програма обміну шприців та метадонова програма для людей, які вживають ін’єкційні наркотики
• АРТ, що призводить до зменшення вірусного навантаження вагітних та постконтактна профілактика у новонароджених
КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» надає декларантам закладу наступні послуги з профілактики:
- безкоштовне тестування на ВІЛ
За 9 місяців поточного року було протестовано 2104 пацієнти, з яких 15 людей виявилися ВІЛ-інфікованими та на даний момент успішно проходять лікування. Порівнянно з минулим 2022 роком 7 чоловік ВІЛ інфікованих.
- медикаментозна доконтактна профілактика (ДКП)
З 01 вересня 2023 року взято на програму ДКП 15 людей.

Тепер перейдемо до таких захворювань як вірусні гепатити В та С.
Гепатит В – інфекційне захворювання печінки, що спричиняється вірусом гепатиту В і має гострий та хронічний перебіг.
Гепатит С – інфекційне захворювання печінки переважно з парентеральним механізмом зараження, переважанням безжовтушних форм та схильне до хронізації.
Хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю , а також можливим розвитком цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми (раку печінки). За даними ВООЗ близько 450 млн людей у світі мають хронічний гепатит В і понад 170 млн людей – хронічний гепатит С. Хронічне захворювання розвивається у 55-90% інфікованих, в той час як у 40% хворих розвивається тяжкий цироз печінки, у 60% випадків – гепатоцелюлярна карцинома. Україна належить до країн з високим рівнем захворюваності на ВГС та ВГВ.

Якими шляхами передається вірус?
1. Статевим (незахищені статеві контакти)
2. Перинатальним (під час пологів від матері до дитини)
3. Через кров та інші біологічні рідини (вагінальні виділення, сім’яна рідина).
Важливо розуміти те, що зараження вірусними гепатитами В і С може відбутися не лише під час переливання зараженої крові, оперативних втручань із використанням нестерильних інструментів чи вживання ін’єкційних наркотиків. Інфікуватись можна під час стоматологічних чи косметологічних процедур (використання нестерильного інструментарію для пірсингу, татуювань, манікюру/педикюру) та через побутові предмети (засоби для гоління, манікюрні ножиці, зубна щітка).

Відповідно до цього, профілактика теж має свої особливості:
• Статева обізнаність та використання презервативів
• уникнення контактів з кров’ю та біологічними рідинами інших людей
• використання стерильного інструментарію під час проведення косметологічних процедур
• наявність засобів індивідуального користування, які використовуєте тільки ви (зубна щітка, бритва, манікюрні ножиці)
• Вакцинація від гепатиту В: кожна людина повинна отримати 3 дози вакцини від гепатиту В на першому році життя.
Лікування від гепатитів В та С існує.
Лікування хронічного вірусного гепатиту В довготривале, здебільшого пожиттєве та проводиться за визначеними показаннями.
В той час як лікування хронічного вірусного гепатиту С відносно короткотривале - від 12 до 24 тижнів в залежності від відсутності/наявності цирозу печінки. Його ефективність досягає >95%. Препарати для лікування вірусних гепатитів не продаються в аптеках. Вони закуповуються державою і видаються за призначенням лікаря при наявності відповідного діагнозу та показів до лікування.

В КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» ви можете отримати такі послуги з профілактики та лікування гепатитів В та С:
- безкоштовне тестування на ВГВ та ВГС.
За 2023 рік було протестовано 2150 людей на гепатит С, з них виявлено 74 позитивні результати, в порівнянні з 2022 роком - 37 чоловік, та 2124 людини на гепатит В, 10 з них виявилися інфікованими. В порівнянні з 2022 роком - 6 чоловік.
- Вакцинація від гепатиту В. Якщо ви не отримали необхідну кількість доз в дитинстві, слід вакцинуватися в дорослому віці.
За 2023рік в нашому закладі провакциновано: дорослих - 23 , дітей - 539.
- Безкоштовне лікування від хронічного вірусного гепатиту С.
За 9 місяців поточного року лікарями нашого закладу успішно проліковано 58 пацієнтів.
- При наявності ВГВ та ризиків щодо інфікування ВІЛ, наш заклад пропонує стати учасником програми медикаментозної доконтактної профілактики ВІЛ (ДКП). До складу ДКП входить препарат, який також використовується при лікуванні хронічного вірусного гепатиту В. Тому, якщо у людини гепатит В, ми досягаємо двох цілей водночас: і лікуємо гепатит, і попереджаємо інфікування ВІЛ. Ліки для ДКП також закуповуються за кошти державного бюджету, тому вони є безкоштовними для пацієнтів.

Бережіть своє здоров’я! Зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта в КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» для того, щоб пройти тестування на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію.

Джерело: КНП "Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги"


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: