Завантаження ...
banner
banner

Україна готова виконати частину вимог поляків, але це не допомогло: подробиці

Україна готова виконати частину вимог поляків, але це не допомогло: подробиці фото

Україна виконає умови для розблокування кордонів з Польщею, на які могла погодитись.
Проте блокування триває. Частину вантажів перенаправили залізницею, також залізницею перетинають кордон і частина фур, але це не врятує ситуацію.

Пише obozrevatel.com

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в ефірі телемарафону заявив, що українська сторона технічно готова відкрити нові смуги для порожніх вантажівок в "єЧерзі". Спікер додав, що цю вимогу Україна обіцяла виконати, але це можливо тільки після відкриття кордону. Посадовець розповів, що офіційні представники України вже повідомили колегам з Польщі та Європейської комісії про вжиті заходи.

"Згідно з останніми домовленостями із Єврокомісією та польським урядом, ми напрацювали низку заходів, які мали б фактично задовольнити протестувальників та зупинити протест. Фактично ці заходи всі виконані", – повідомив Деркач. Протестувальники також вимагають зупинити транспортний безвіз і повернути дозволи для українських перевізників. На цю умову Україна погодитись не може.

Водночас в соцмережах публікують відео, як фури доставляють залізничним транспортом.

Експорт за листопад впав на 40%, за даними митної служби. Загалом обсяги скоротилися на 9,2 млн. тонн. На вантажний транспорт припало 783 тисячі. тонн. При цьому загальний імпорт України у листопаді скоротився приблизно на п'яту частину. І якщо ситуація не вирішиться найближчим часом, страйк на кордоні коштуватиме Україні 1 процентний пункт зростання ВВП.

Крім того, блокування українського кордону польськими перевізниками зриває контракти на 2024 рік, а також може призвести до проблем із пально-мастильними матеріалами. І, відповідно, якщо зараз ми не маємо можливості доставляти вчасно продукцію, багато контрагентів, з якими мали стосунки виробники, можуть переукласти (контракти. кимось другим", – пояснив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Враховуючи, що блокуванням займаються маргінальні політичні сили, які точно не представляють більшість у цих країнах, переконаний у тому, що на цьому фоні не потрібно грати в політику, а потрібно дотримуватись закону, що дозволяє вільний рух транспортних засобів територією ЄС", – резюмував голова. Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев ("Слуга народу") в ефірі телемарафону.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Єврокомісії вважають, що польська влада діє недостатньо ініціативно для вирішення ситуації на українсько-польському кордоні та "дотримання там закону". У ЄС допускають введення заходів проти тих, хто не дотримується правил і не дотримується закону.


Головне фото: Польські перевізники та фермери блокують пункту пропуску "Шегині-Медика", 23 листопада 2023 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: