Завантаження ...
banner
banner

Чи стане 2024 переможним: думки військових, політиків та експертів

Чи стане 2024 переможним: думки військових, політиків та експертів фото

Однак на початку листопада у британському виданні The Economist вийшла ґрунтовна стаття з коментарями генерала, а також його есе, де Залужний повноформатно виклав своє бачення поточної ситуації на полі бою, ключових ризиків, перед якими нині опинилася Україна, а також кроків, які необхідні задля уникнення переходу протистояння у глухий кут, - пише obozrevatel.com.

Так, Залужний переконаний: з низки як об'єктивних, так і суб'єктивних причин війна переходить у позиційну форму, вийти з якої буде дуже складно. Це грає на руку Росії, адже агресор отримує можливість відновити та наростити свою військову потужність. До того ж, позиційна війна може тягнутися роками, виснажуючи Україну.

"Ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут. Глибокого та красивого прориву, швидше за все, не буде", – зазначав Залужний.

Він додав, що нині Україні потрібний "величезний технологічний стрибок" на кшталт винайдення китайцями пороху.

Аби вийти з глухого кута, вважає Залужний, Україні необхідно здобути перевагу у повітрі, забезпечити потужніші можливості для радіоелектронної та протибатарейної боротьби, отримати нові технології розмінування, забезпечити здатність мобілізувати та навчати більше резервів. Вкрай важливо також осучаснити командування та управління, а також раціоналізувати логістику.

Своє бачення того, яким буде 2024-ий для України з точки зору війни, висловлював також начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. Він спрогнозував ключові ризики для нашої держави насамперед у тилу. На полі бою головний розвідник несподіванок не очікує, тоді як у тилу зростає загроза розчарування через надмірні надії на допомогу когось.

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Кирило Буданов

Перебіг наступальних операцій, вважає Буданов, значною мірою залежатиме від вмотивованості українців, бо "невмотивована людина в атаку йти не буде". Якщо не буде знайдено способу мотивувати людей – Україна буде вимушена стати у глуху оборону.

"Стати в глуху оборону у відкритій конвенційній війні з РФ — це повзучий програш для нас. Не вирішивши питання мотивації людей, ми не досягнемо успіху на полі бою", — наголосив Буданов.

Пріоритетами у 2024 році він вважає підвищення ефективності мобілізації та розвиток власного оборонно-промислового комплексу. Адже поточні потужності українського ОПК вкупі з західною допомогою нині не покривають навіть поточних потреб, не кажучи вже про нарощування міці. Головною ж проблемою українського війська нині є нестача боєприпасів та артсистем калібру 122 мм і вище. Саме її необхідно вирішувати насамперед.

У 2024 році, за словами Буданова, розвідка завдаватиме ще більше точкових ударів по ворожій території та масштабуватиме досвід висадки десанту. Так, переконаний начальник ГУР, росіяни відчують, що війна прийшла вже й до них

Що ж стосується тривалості війни, то Росія, зазначив Буданов, воювати ще й у 2025 році поки не планує, хоча поточні плани Москва може й переглянути. Сам же він вважає, що війна не буде довготривалою – з застереженням, що все залежить від того, для кого який саме термін є "тривалим".

Чи можлива перемога України у війні в 2024-му: що думають українські посадовці

Президент України Володимир Зеленський цілком припускає варіант, що війна Росії проти України може тривати довго. Україна, неодноразово наголошував він, прагне звільнити від російських окупантів усю територію держави, тож готова до довгої війни. Єдине, підкреслював Зеленський – необхідно зробити усе, щоб мінімізувати жертви серед українців – так, як це робить Ізраїль.

Однак і шанси на завершення війни наступного року зовсім не дорівнюють нулю, на думку глави держави.

"Чи закінчиться війна у 2024 році? Я думаю, що ніхто не знає відповіді. Навіть ті поважні люди, командири наші або партнери західні. Коли вони кажуть, що це війна на багато років, вони не знають. Це діалог, це думки. Думки дуже часто відрізняються від реальності", – заявляв Зеленський на пресконференції 19 грудня.

Глава держави також наголосив, що "війна, перемога, поразка, стагнація залежать від багатьох рішень, багатьох ризиків".

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Володимир Зеленський

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов наголошував, що хотів би, аби у 2024 році війна закінчилася – і запевняв, що Україна робитиме для цього все.

Втім посадовець переконаний, що на тривалість війни впливає багато чинників. Свій вплив на те, коли завершаться бої, мають, наприклад, західні партнери України, те, наскільки вони готові допомагати українському війську зброєю, а також наскільки рішучими вони будуть при ухваленні рішень, не озираючись на страхи "роздратувати Путіна". Такі партнери, які вагаються, давати Україні ту чи іншу зброю, за словами Данілова, досі є.

Переможцем же з російсько-української війни, переконаний Данілов, вийде той, хто "буде спритнішим, розумнішим, у кого буде більше волі", а за цими "параметрами", вважає секретар РНБО, українці значно переважають рсоіян.

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Олексій Данілов

Складний шлях до перемоги для України прогнозує також віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона закликала українців готуватися "до тривалої і важкої війни" і не чекати, що бої закінчаться "за кілька тижнів чи до наступної весни".

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Ірина Верещук

Україна у війні: як оцінюють шанси на завершення війни у 2024-му на Заході

Західні лідери та високопосадовці також все більше схиляються до думки, що на швидке завершення війни в Україні надто розраховувати не варто.

У листопаді президент Латвії Едгарс Рінкевичс інтерв’ю AР заявив, що плани Росії щодо "бліцкригу" в Україні провалилися, тож Москва змінила тактику і тепер намагається виснажити й Україну, і Захід. Тому, переконаний Рінкевичс, Європейський Союз та НАТО мають усіляко підтримувати Україну і бути готовими до того, що робити це доведеться довго.

"Продовжуйте постачати зброю. Важливо насправді боротися за міжнародний мир і мир у Європі, тому що якщо ми зупинимо Росію в Україні, то Росія не зможе кинути виклик іншим країнам", — наголосив президент Латвії.

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Едгарс Рінкевичс

Не сподівається на швидке завершення російсько-української війни й федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Ми повинні бути готові до того, що війна може тривати дуже довго", — зазначав він 10 листопада на конференції Бундесверу у Берліні.

Однак Шольц застеріг від надмірного песимізму через те, що перемога України навряд чи буде найближчим часом. Він нагадав, що війна вже точиться значно довше, аніж розраховувала Росія. Тож завдання союзників – не опускати рук і продовжувати надавати Україні підтримку.

"Ми залишатимемося відданими й надалі, дотримаємося свого слова й продовжуватимемо підтримувати Україну — стільки, скільки буде потрібно. Ми не залишили жодних сумнівів щодо цього", — наголошував Шольц.

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Олаф Шольц

Про необхідність налаштовуватися на довгу війну говорив також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Ми повинні бути готові до тривалого шляху. Війни за своєю природою непередбачувані", — наполягав у листопаді очільник Північноатлантичного альянсу.

Столтенберг також заявив, що тільки військова підтримка може гарантувати, що Україна залишиться суверенною і демократичною державою, тільки це переконає президента Росії Володимира Путіна, що він не може перемогти на полі бою.

Раніше генсек НАТО також неодноразово застерігав, що війна Росії проти України триватиме довго. Зокрема, у вересні цього року він констатував, що "більшість воєн тривають довше, ніж очікувалося, коли вони починалися", і саме тому блок "повинен готуватись до довгої війни в Україні".

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Єнс Столтенберг

А ось президент США Джо Байден не вірить, що війна триватиме роками. Він висловлював сумніви у тому, що Росії вистачить ресурсів та потенціалу, щоб воювати упродовж дуже тривалого часу.

Байден також зазначав, що вважає ймовірним, що складуться обставини, за яких російський диктатор Володимир Путін вирішить, що воювати економічно та політично – не в інтересах Росії.

Чи може стати 2024 роком перемоги України в війні з Росією: що кажуть військові, політики і експерти
Фото: Джозеф Байден

Загалом на Заході схиляються саме до прогнозів на тривалу війну в Україні. Наприклад, The Economist з посиланням на неназваних високопосадовців писав, що на Заході вважають, що війна може затягнутися ще на п'ять років. Наразі ані РФ, ані Україна не готові до поступок, однак і можливостей вирватися з глухого кута жодна сторона не має.

Аналітики, яких опитувало видання CNN, вважають, що сподіватися на завершення війни у 2024 році марно, ба більше: дуже ймовірно, що вона розтягнеться на 2025 рік, попри "стабільний прогрес" України на фронті. Загалом вони прогнозують, що у наступному році на подальший хід війни впливатимуть багато факторів. Зокрема, потенційно важливою фазою аналітики вважають весну 2024-го: у цей період, як очікується, Україна розпочне використовувати західні винищувачі F-16 та, можливо, іншу зброю, якої досі на полі бою ще не було.

Як, чим і коли завершиться війна: прогнози експертів

Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань, переконаний, що деокупація українськими воїнами захоплених Росією територій України залежатиме від того, наскільки швидко партнери передаватимуть озброєння, насамперед, F-16 та далекобійні ракети ATACMS. У коментарі Фактам ICTV Самусь также прогнозує на 2024 рік здобуття Силами оборони України вирішальних успіхів на полі бою, однак остаточне звільнення Криму, Донецької та Луганської областей може відбуватися у 2025-му.

Натомість Херсонщину та Запоріжжя є шанси звільнити раніше. Тоді, вважає експерт, можна взятися за блокування наземного та морського зв'язку РФ з окупованим Кримом, що призведе до виснаження окупаційних військ. Якщо окупанти не залишать захоплені території, може розпочатися наземна операція України, вона, вважає Самусь, може відбуватися й після завершення 2024 року.

Донбас же, що межує з РФ, доведеться звільняти покроково, адже заблокувати регіон і перервати комунікацію та забезпечення окупаційних військ з Росії не вдасться. Тут, каже Самусь, у прикордонні можуть зберігатися ще певний час окуповані або "сірі" ділянки, адже РФ має можливості атакувати українські війська, зокрема, й зі своєї території.

Однак, на думку Самуся, навіть після повної деокупації України війна може продовжитися в іншому форматі: у вигляді ударів з території РФ, диверсій та різного роду дестабілізуючих заходів

Полковник ЗСУ, військовий експерт Сергій Грабський вважає, що навіть за найкращого для України розвитку подій раніше кінця 2024 року війна не завершиться. Загалом же, на його думку, перебіг війни залежить від того, як змінюватиметься ситуація на півдні.

Опимістичний сценарій, стверджував Грабський, передбачає вихід Сил оборони України до узбережжя Азовського моря та перерізання "сухопутного коридору" між Росією та Кримом. Це дозволить заблокувати окупаційну армію РФ.

"Потім під час осінньо-зимових і початку весняних місяців винищуємо угруповання і розвалюємо російський фланг", – описував він подальший розвиток подій в ефірі телемарафону.

Можливий також варіант, що у 2024 році українські війська зможуть перерізати основні комунікації РФ на півдні, створивши передумови для подальшого наступу. Однак у цьому разі війна розтягнеться ще й на 2025-ий.

І найгіршим для України стане сценарій, за якого українські війська залишаться на тих же позиціях, де перебувають нині: тоді про перемогу навіть у 2025 році навряд чи варто говорити.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: