Завантаження ...
banner
banner

Половина снарядів з обіцяного мільйона буде до березня - Жозеп Боррель

Половина снарядів з обіцяного мільйона буде до березня - Жозеп Боррель фото

Неформальна зустріч міністрів оборони ЄС пройшла у відвертих та відкритих дискусіях. Однією з ключових тем стало забезпечення України артилерійськими снарядами, - пише Обозреватель.

Про це повідомив верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Його стаття була опублікована на сайті Дипломатичної служби ЄС.

"У березні 2023 року ЄС та його країни-члени зобов’язалися поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів протягом одного року. Зважаючи на інформацію, яку отримали на цей момент, ми виконаємо 524 000 снарядів, 52% від мети, до березня", – пише євродипломат.

За його словами, в Європі усвідомлюють, що у запеклих битвах на фронті українським військовим терміново потрібно більше боєприпасів.

"Проте ми також з самого початку знали, що мета, поставлена ​​минулого року, була дуже амбітною. Дефіцит боєприпасів у світі, вузькі місця в ланцюжку постачання, обмежені запаси та необхідний час для нових інвестицій є одними з причин цієї затримки. Я повідомив державам-членам, що нам потрібно робити більше і швидше. Європейське оборонне агентство підписало 60 рамкових контрактів з європейськими виробниками для спільної закупівлі боєприпасів калібру 155 мм", – зазначив Боррель.

Він також повідомив, що згідно з його даними, до кінця року Україні буде передано 631 000 додаткових боєприпасів.

"Це означає, що до кінця 2024 року ми поставимо понад один мільйон снарядів. Важливо мати на увазі, що на додаток до цих пожертвувань Євросоюзу та його держав-членів європейська оборонна промисловість також постачає додаткові артилерійські боєприпаси в Україну за комерційними контрактами", – пояснив представник ЄС.

Він також додав, що, за інформацією, наданою єврокомісаром Тьєррі Бретоном, європейські виробничі потужності артилерійських снарядів зросли на 40% з початку російської війни проти України й становлять майже 1 мільйон снарядів на рік.

"До кінця 2024 року ця потужність має досягти 1,4 мільйона снарядів на рік. Це дозволить нам поповнювати запаси й водночас продовжувати доставляти боєприпаси в Україну", – підсумував Жозеп Боррель.

Як повідомляв MYNIZHYN, у районі російського Брянська українські воїни ліквідували групу співробітників ФСБ РФ. Ті проходили підготовку для участі у війні проти України.

Також Європейська комісія (ЄК) внесла офіційну пропозицію щодо продовження режиму вільної торгівлі без мит та квот ще на рік, до червня 2025-го. Однак у реченні міститься жорстке застереження – про необхідність захистити європейський ринок агропродукції від українських товарів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: