Завантаження ...
banner
banner

Пільга і субсидія: у чому різниця та що між ними спільного

Пільга і субсидія: у чому різниця та що між ними спільного фото

Спільним є те, що це допомога, яка надається державою на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Однак житлова субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг та пільга на оплату житлово-комунальних послуг – це два різних види виплат, - пише 0462.ua.

Житлова субсидія — це адресна державна соціальна допомога громадянам, які не можуть самостійно платити за житлово-комунальні послуги. Ця допомога залежить від майнового та матеріального стану домогосподарства.

Хто може оформити субсидію?

  • громадянин зареєстрований у житловому приміщенні;
  • особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору оренди;
  • індивідуальний забудовник, будинок якого не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги нараховується. У цьому разі до заяви потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні без укладення договору оренди. До заяви додаються відповідні документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства;
  • неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки, недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку (за заявою опікуна (піклувальника).

Умови призначення житлової субсидії та процедура отримання такої допомоги визначені Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”.

Пільги – це встановлені законодавством переваги, що надаються визначеним категоріям громадян, у вигляді відшкодування частини вартості спожитих житлово-комунальних послуг.

Хто може отримувати пільги?

  • ветерани війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • захисники та захисниці України;
  • постраждалі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;
  • діти війни;
  • педагогічні, медичні працівники, працівники культури на пенсії, які працювали та проживають у сільській місцевості;
  • багатодітні сім’ї тощо.

Повний перелік осіб, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, визначено Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 №389 “Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї”.

Підставою для надання пільги є посвідчення, де вказано до якої категорії пільговиків належить особа та яка саме знижка з оплати за житлово-комунальні послуги їй передбачена.

ВАЖЛИВО

За наявності одночасного права на субсидію і на пільгу надається один з видів допомоги.

Підставою для надання пільги є посвідчення, де вказано до якої категорії пільговиків належить особа та яка саме знижка з оплати за житлово-комунальні послуги їй передбачена.

Пільга на оплату житлово-комунальних послуг, залежно від категорії отримувачів, може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.


За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині провели перерахунок пенсій 61,7 тисячі пенсіонерів, які не працюють, є 65-річного віку та за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу. Збільшення пенсій відбулося для 1 535 пенсіонерів, середній розмір доплати становить 262 гривні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: