Завантаження ...

"Азов" може використовувати американську зброю: США скасували заборону — WP

"Азов" може використовувати американську зброю: США скасували заборону — WP фото

Адміністрація Байдена дозволила українській бригаді спеціального призначення "Азов" використовувати американську зброю, скасувавши заборону, накладену близько десяти років тому.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на Держдеп США.

Бригада «Азов», відома своєю наполегливою, але зрештою невдалою обороною металургійного заводу «Азовсталь» у Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вважається особливо ефективною бойовою силою, але приблизно десять років тому їй було заборонено використовувати американську зброю, оскільки офіційні особи США встановили, що деякі з її засновників дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів, а правозахисники ООН звинуватили групу в порушеннях гуманітарних норм.

Тепер бригада, колишнє добровольче ополчення, увійшло до складу Національної гвардії України в 2015 році, матиме доступ до такої ж військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ. Зміна політики стала очевидна, коли Київ розпочинає літній сезон бойових дій і стикається з російською армією, яка посилила свій тиск на об’єкти на сході України та енергетичну інфраструктуру країни.

«Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення «Азов» пройшла перевірку Лігі, яку проводив Державний департамент США», — йдеться в заяві агентства, посилаючись на «Закон Ліхі », який забороняє достовірну передачу військової допомоги США іноземним підрозділам. визнано такими, що вчинили серйозні порушення прав людини. Він названий на честь колишнього сенатора Патріка Дж. Ліхі (D-Vt.), який написав закон.

Держдепартамент не виявив «жодних доказів» таких порушень, йдеться в його заяві.

Представник Державного департаменту відмовився повідомити, коли було знято заборону та чи потрапила американська зброя до персоналу Азову. Ні керівництво «Азова», ні український уряд не відповіли на запити про коментарі.

Скасування заборони було головним пріоритетом для українських чиновників, які кажуть, що бригада могла б бути більш ефективною під час оборони «Азовсталі» у 2022 році, якби мала доступ до американського обладнання. Членам бригади також заборонено відвідувати навчання, організоване американськими військовими.

Президент Росії Володимир Путін давно посилався на расистські та ультранаціоналістичні елементи батальйону «Азов» як на елемент свого звинувачення в тому, що українські бійці та їхні правителі в Києві є неонацистами. Зміни в політиці США, ймовірно, знову розпалять цю критику Росії.

Керівництво бригади каже, що воно давно позбулося цих асоціацій і що його командири повністю змінилися з тих часів.

В Україні назва бригади стала синонімом останнього удару країни в обложеному Маріуполі. Зрештою Україна наказала військам, що залишилися на металургійному заводі, здатися російським військам, щоб вижити. Станом на початок травня в полоні залишалося понад 900 осіб.

Як повідомляв MYNIZHYN, наявність в України балістичних ракет ATACMS із радіусом дії 300 км означає, що будь-яка ціль в окупованому Криму може бути вражена зі смертельним ефектом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: