Завантаження ...
banner
banner

Фахівці розповіли, як за бульбашками відрізнити справжнє шампанське

Шампанське напередодні Нового року - лідер на ринку фальсифікату. Найпопулярніший вид підробки – газувати звичайне вино вуглекислим газом із балонів.


Шампанське напередодні Нового року - лідер на ринку фальсифікату, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Хоча третина алкоголю, за приблизними підрахунками, підробка, але тенденції тут змінюються залежно від пори року. Якщо горілку і коньяки підробляють незалежно від пори року, то напередодні новорічних свят пальма першості за підробленими ігристими винами.

Найпопулярніший вид підробки – газувати звичайне вино вуглекислим газом із балонів. До такого напою на заводі класичних шампанських вин ставляться скептично. Нібито він і має право на життя, але назва мусить бути інша - іскристе, а не ігристе. Газують вино в шампанське нині досить часто, каже директор заводу шампанських вин Валерій Романовський, а подекуди виноматеріал узагалі заміняють яблучним концентратом.
 
Справжнє шампанське - це результат подвійного бродіння, насиченого вуглекислотою, якій нікуди вийти. У пляшці зі справжнім ігристим тиск утричі вищий, аніж в автомобільній шині. Через це під час відкоркування і присутній ефект вибуху.

А от за бульбашками, які з'являються після вибуху, і визначають справжність напою.

"Якщо штучно газифікується, то бульбашки крупніші. Вони схожі на газовану воду і вони дуже швидко виходять - буквально за 15 хвилин не буде гри в бокалі. Якщо натуральним способом, то бульбашки маленькі і вони дуже довго виходять", - розповідає Романовський.
 
Бульбашки - це фактично єдина різниця між справжнім та підробленим. За смаком невибагливому споживачеві напої не відрізнити.
 
"Для того, щоб його зрозуміти за смаком, потрібно бути дуже серйозним фахівцем, перепити дуже багато цього конкретного вина, щоб відрізнити", - каже сомельє Антон Куц.
 
Скільки саме підробленого алкоголю на вітчизняному ринку однозначно сказати важко. Заведено відштовхуватись од кількості виробленого спирту та виноматеріалу.
 
"Різниці між тим спиртом, який офіційно виробляється в Україні, і який імпортується, і який розливається у пляшки десь процентів 30. Тому відповідним чином 30 процентів - це нелегальний спирт на ринку", - каже співробітник податкової Сергій Білан.
 
Перед Новим роком, зазвичай, колотять саме шампанське. Відверту підробку можна визначити за повторним використанням пляшки. Зовні можуть бути залишки клею, у середині осад. Якщо ж виробництво легальне, то замість шампанського можна отримати газоване вино. Шкоди не буде, але й задоволення - сумнівне.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: