Завантаження ...
banner

Україна повернула з полону 103 Захисники: удалося звільнити воїнів "Азовсталі", ЗСУ, Нацгвардії та інших підрозділів

Україна повернула з полону 103 Захисники: удалося звільнити воїнів "Азовсталі", ЗСУ, Нацгвардії та інших підрозділів фото

Україна провела новий обмін полоненими 14 вересня, повернувши додому 103 Воїнів, які перебували у російському полоні. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Серед звільнених – 23 воїни з підрозділу "Азов", які провели у неволі понад два роки, пише Обозреватель.

Зеленський підкреслив, що серед звільнених 82 рядових та сержантів, а також 21 офіцер. Серед них є захисники Київщини, Донеччини, Маріуполя та "Азовсталі", Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Воїни Збройних Сил України, Національної гвардії України, прикордонники та поліцейські повернулися додому.

Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ України, зазначив, що половина звільнених – це представники підрозділів МВС. "Вдома ще 103 Воїни! З них 51 – з системи МВС. 38 гвардійців, вісім прикордонників, четверо поліцейських та рятувальник. Зараз наші захисники у безпеці й зовсім скоро обіймуть своїх рідних. Більшість з них – оборонці Маріуполя та Азовсталі", – повідомив Клименко.

Також до України повертаються 28 воїнів ЗСУ, серед яких є двоє бійців спецпідрозділу "Кракен", троє – з Міжнародного легіону, троє – з Сил спеціальних операцій, а один – з Сил територіальної оборони. Про це зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець уточнив, що серед звільнених є оборонці з 36-ї бригади морської піхоти, Нацгвардії, зокрема 12-ї бригади спеціального призначення "Азов". "Також є представники Нацполіції, тероборони, ДСНС, підрозділів ЗСУ. Переважна більшість звільнених – люди, які утримувалися з перших днів війни", – додав Лубінець.

Загалом додому повертаються 69 захисників Маріуполя, серед яких 31 оборонець "Азовсталі". У Патронатній службі "Азова" повідомили, що звільнені бійці потребують серйозної реабілітації через погіршення стану здоров’я під час перебування у полоні.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та Обʼєднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених при СБУ доклали всіх зусиль для повернення захисників. За даними штабу, багато з них мають важкі травми, поранення та серйозні захворювання, і потребують негайної медичної допомоги.

Україна висловила подяку Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації цього обміну полоненими, що стало можливим завдяки міжнародній підтримці та координації.

Нагадаємо, Україна та РФ у п'ятницю, 13 вересня, провели 56-й обмін військовополоненими. У результаті додому повернулися 49 українців, зокрема 15 захисників і захисниць "Азовсталі". Водночас до Росії вирушили 49 її військових, які здалися в полон у Курській області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: