Завантаження ...
banner
banner

57000 гривень за втрачений бронежилет і 27000 – за каску

29 березня Президент Петро Порошенко підписав указ про демобілізацію військових, призваних у четверту хвилю мобілізації. Указ набирає чинності з 5 квітня. Ось-ось бійці почнуть повертатися додому. Тільки-но здадуть речі. А хто не здасть?

Юрій Бірюков, радник Президента та помічник міністра оборони України, на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив, що найдорожче обійдеться втрата бронежилета (57000 гривень) та кевларової каски (27000).

 
— За загублені бронежилет і каску бійці мають сплатити штраф у десятикратному розмірі їх вартості, — підтверджує начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони Вадим Мисник. — Вартість бронежилета — 5700 гривень, каски — 2700.
 
За зимову куртку або штани випишуть штраф у п’ятикратному розмірі їх вартості.
 
— Сталої суми назвати не можу, — сказав Вадим Мисник. — Вартість зимового одягу різна. Треба дивитися кожен конкретний випадок.
 
Військовослужбовець, котрий іде на дембель, має повернути усе майно, по якому не збіг термін використання. Крім уже названих, сюди належать: зимовий маскувальний костюм, плащ-палатка, розвантаження, спальний мішок, каремат, рюкзак, захисні окуляри і маска, наколінники, налокітники, тактичні рукавички, казанок з флягою, індивідуальний намет, ремені, польовий столовий набір, індивідуальна фляга, постільна білизна, рушники та ін.
 
— Не треба здавати тапочки, майки, труси, шкарпетки, — перераховує значно менший за попередній список начальник медіа-центру.
 
Усі речі, які видали бійцю для служби, зазначені у спеціальній відомості, де розписувався мобілізований.
 
— Якщо боєць свідомо відмовився від отримання того чи іншого предмета гардеробу, користувався своїм, що тоді?
 
— Це має бути зафіксовано документально, у тій же відомості, — говорить Мисник. — Інакше, якщо військовослужбовець підписався, що отримав, наприклад, бушлат, а його не брав, це ніяк не довести. Треба буде платити.
 
Отак, призваний захищати Батьківщину бушлат не взяв, але підписався за нього, а, скажімо, прапорщик, котрий видавав форму, тихцем продав той бушлат. Прапорщик — у плюсі, боєць — у конкретному мінусі.
 
Не завжди військовослужбовець має платити штраф, якщо повертається додому без того ж броника чи каски. Якщо він втратив річ у бою, — платити не треба. І знову «але». Щоб довести, що річ загублена в бою, треба було одразу написати рапорт на ім’я командира про її втрату. У «бумазі» вказати: за яких обставин річ була втрачена або пошкоджена, попросити провести розслідування. Командир мав би відреагувати і призначити службове розслідування . Якщо він цього не робив, — боєць повинен був написати рапорт на вищого командира і рапорт у ВСП (військова служба правопорядку) про порушення прав військовослужбовця.
 
Якщо інформація про втрату предмета в бою підтверджується, втрачена річ списується.
 
«Ну, а що у нас в реаліях... Безпосередньому командиру може бути лінь. Чи справи і всіляке. Чи на бійця є «зуб». Чи... Чи... Та й бійці до пуття не знають своїх прав і обов’язків. Загалом ситуація запущена», — підсумовує Юрій Бірюков.

Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №14 (1561)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: