Завантаження ...
banner
banner

Жителі гуртожитків зможуть безкоштовно приватизувати житло

20 квітня під час пленарного засідання Верховної Ради України 252 голосами народних депутатів підтримано у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України

Гуртожиток


Сьогодні під час пленарного засідання Верховної Ради України 252 голосами народних депутатів підтримано у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків) № 1076.

«Це наш спільний законопроект, підготовлений робочою групою за участі депутатів, експертів і громадськості, надзвичайно важливий для 500 тисяч мешканців гуртожитків, які стали свого роду заручниками власників приватизованих підприємств і роками проживають під загрозою виселення. Свого часу було приватизовано, інколи навіть за копійки, цілі багатоповерхові будинки із сотнями мешканців. І так склалося, що люди, які своїми мозолями заробили невеликі квадратні метри квартир, де виросли їх діти, на жаль, не мали законодавчого права приватизувати своє житло. Тільки на Чернігівщині цей закон стосується 74 гуртожитків і майже 6000 їх мешканців», - так прокоментував прийняття закону один із його авторів, народний депутат України Олександр Кодола.
 
Після набуття законом чинності, нарешті запуститься механізм передачі гуртожитків, що були незаконно включені до статутних капіталів підприємств під час приватизації у власність органів місцевого самоврядування, та в подальшому дасть можливість мешканцям гуртожитків приватизувати свої кімнати в яких проживають багато років.
 
Зокрема нормами закону передбачено:
Право мешканців на приватизацію житла у гуртожитках, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом. Проведення приватизація може відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.
 
Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.
Приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

Гуртожиток, приватизація

Прес-служба народного депутата України Олександра Кодоли
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: