Завантаження ...
banner

Рада почала скасування недоторканності нардепів і суддів

Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду законопроекту про скасування недоторканності народних депутатів і суддів. За відповідне рішення проголосували 365 нардепів.

Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду законопроекту про скасування недоторканності народних депутатів і суддів. За відповідне рішення проголосували 365 нардепів.

Спікер Володимир Гройсман заявив, що депутати можуть проголосувати вдруге за цей законопроект восени і вже тоді скасувати недоторканність суддів і нардепів.

"Після повернення з Конституційного суду, а це, я думаю, відбудеться через місяць, ми голосуємо. А у вересні, у перших числах, як тільки ми відкриємо сесію, ми проголосуємо в цілому. І вона (недоторканність) відразу набуде чинності, відразу після підписання", - сказав він.
 
Ініціатором законопроекту сайт Верховної Ради вказує президента Петра Порошенка.
 
Законопроектом пропонується внести зміни до Конституції щодо притягнення суддів до юридичної відповідальності на загальних підставах. Також із Конституції пропонують усунути гарантії депутатської недоторканності.
 
Згідно з текстом документа, суддю можна затримати та застосувати проти нього запобіжний захід за згодою Вищої ради юстиції, раніше для цього потрібно було рішення Верховної Ради.
 
При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи. Разом із тим пропонується закріпити інститут функціонального імунітету судді, за яким судді не можуть бути притягнуті до відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя.
 
До цих випадків не належать ухвалення свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення. Автори документа передбачають, що закон набуде чинності з дня його опублікування, або через десять днів після формування повноважного складу Вищої ради юстиції.

theinsider.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: