Завантаження ...
banner
banner

1 вересня, свято – все про цей день

1 вересня, свято – все про цей день фото

1 вересня, День знань. Віряни вшановують пам'ять преподобного Симеона Стовпника. До Нового року залишився 121 день.

1 вересня 2023 року — п’ятниця. 555-й день війни в Україні.
 

1 вересня в Україні святкують День знань. Початок навчання дітей  в Україні традиційно пов'язаний з початком осені. Цікаво, що на території Київської Русі (сучасна Україна) першу школу відкрив князь Володимир Великий. Сталося це 988 року. А перший вищий навчальний заклад в Україні, Острозька школа-академія, був відкритий 1576 року. День знань в Україні було офіційно встановлено 1999 року законом "Про загальну середню освіту".

Також 1 вересня Всесвітній день обізнанності про хворобу Альцгеймера. На цю недугу сьогодні хворіє понад 50 мільйонів чоловіків і жінок по всьому світу. Це найбільш відома форма деменції, яка є хронічним і постійно прогресуючим синдромом, викликаним дисфункцією мозку. Деменція супроводжується більш вираженим порушенням пам'яті, мови, орієнтації тощо.

А ще 1 вересня Всесвітній день написання листів. 2014 року це свято було запроваджене Річардом Сімпкіном. Історія листування налічує тисячоліття. Перші листи писали і відправляли військові. Вони були дуже розповсюджені в Єгипті та Персії. Раніше передавали листи завдяки пішим і кінним гінцям. Сьогодні їх ми називаємо кур'єрами.

1 вересня в Німеччині дуже популярний Всесвітній день миру. День присвячений вшануванню пам'яті мільйонів жертв нацизму і фашизму в Німеччині та інших країнах світу. 

1 вересня, яке церковне свято

1 вересня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Симеона Стовпника. Від самого дитинства Симеон цікавився Святим Писанням, часто ходив до храму. Коли виповнилося йому 18 років, прийняв чернечий постриг, дотримувався посту та зробив чимало подвигів. Незабаром люди почали приходити до святого, щоб отримати пораду і зцілення.

Однак така увага людей не подобалася Симеону, тому він вирішив віддалитися, звів стовп, а біля нього побудував невелику хижку. Там він проводив майже весь свій час у молитвах. Його вважають першим святим, який винайшов відлюдництво.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено подорожувати, тому що поїздка обернеться проблемами і випробуваннями.
  • Не варто підмітати цього дня підлогу, тому що можна вимести любов.
  • Не викидайте недоїдки зі столу, краще їх віддати нужденним.

Народні прикмети і традиції на 1 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: дме південний вітер — добре вродить овес;
  • місяць рогами догори — чекайте на хорошу погоду найближчими днями, якщо роги "дивляться"донизу — буде негода;
  • яка погода 1 вересня, такою буде вся осінь;
  • зранку туман — зима буде сніжною;
  • листя почало опадати з ліщини — вже час викопувати буряк.

Здавна було прийнято 1 вересня прибирати в оселі, мити вікна, взагалі приводити будинок до ладу до осені. Так як поспівали вже овочі з нового урожаю, з них готували різні страви. А дівчата ворожили на горіхах — клали на стіл волоський горіх і запитували в нього, звідки прийде суджений. В який бік горіх покотиться, звідти і чекали на нареченого.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: