Завантаження ...
banner
banner

Сім ознак того, що ви чудові батьки

Сім ознак того, що ви чудові батьки фото

Батьки та діти – тема, яка завжди актуальна. Але часто батьки занурені у свої проблеми і не завжди знаходять час на спілкування із дітьми. До того ж підлітковий вік – непростий період у житті дитини, - пише hubz.

“Вчора я надмірно зреагувала на те, що доня відволікла мене від роботи, я погана мама?”

“Якось я не пустив свого сина гуляти з друзями, я поганий батько?” 

Після таких думок ми порівнюємо себе з іншими батьками, шукаємо поради у друзів та думаємо, чи правильно ми виховуємо малечу. Але ж успішне батьківство — це коли дорослим вдалося створити безпечне та дружнє середовище для дитини. Тому у ЮНІСЕФ вирішили підказати батькам і виділили основні ознаки, того, що ви таки класні батьки.

НА ЩО БАТЬКИ ПОВИННІ ЗВЕРНУТИ УВАГУ В СПІЛКУВАННІ З ДІТЬМИ

Ви виправляєте свої помилки

Якщо ви накричали, надмірно на щось зреагували, важливо відновити стосунки. В таких ситуаціях поговоріть із дитиною про це та попросіть вибачення за не належну поведінку, пояснивши свої емоції та чому так сталося. Якщо таке повториться, то ви будете намагатися реагувати по-іншому, щоб спокійно врегулювати ситуацію та не образити дитину.

Ваша дитина показує різні емоції перед вами

Іноді дитяча емоційність втомлює батьків. Але, якщо дитина вільно показує сум, страх, гнів – це означає, що їй емоційно безпечно разом із вами. Якщо, наприклад, він чи вона починає злитися, то дайте їй прожити ці емоції, не відсторонюйтеся, вислухайте та намагайтесь зрозуміти.

Дитина приходить до вас, коли їй боляче або коли в неї проблема

Якщо ваша дитина звертається до вас із своїми проблемами – це означає, що ви створили для неї безпечне середовище, куди вона може прийти за потреби. Хороший спосіб заохотити дитину поділитися думками  – обійняти її та вислухати.

Дитина обговорює з вами своїми почуття та не боїться вашої реакції

Якщо ваша дитині ділиться із вами – це означає, що у вас відкриті та щирі стосунки. Деякі батьки можуть негативно реагувати на певні дії або думки дитини , сварити, відсторонюватися, ігнорувати. Через такі реакції діти перестають звертатися до дорослих

Ваша реакція не різка і ви не вішаєте ярлики: “поганий”, “лінивий”, “неслухняний”, “жадібний”

Якщо ваша дитина їсть бісквіт перед тим, як його встигне скуштувати хтось іще, чудовий тато чи мама акцентують на її поведінці:

“Ти з’їв усе і не поділився з іншими. У нашому домі важливо, щоб ти ділився з братиком/сестричкою. Як гадаєш, ти міг би так робити для своєї родини?”

Порівняйте: “Ти жадібна дитина. Іди до своєї кімнати”.

Ви заохочуєте дитину розвивати свої інтереси й таланти

Такий підхід навчає наполегливості та допомагає відчути, що таке майстерність та досягнення. Ви не спрямовуєте дитячі інтереси, щоб заповнити свої нездійснені мрії. Особливо, це стосується підлітків. Адже вони можуть відчувати тиск і контроль зі сторони батьків і почуватися неповноцінними.

Ви створюєте сімейні правила, яких дотримуються усі члени сім’ї

Ці правила визначаються відповідно до віку та обов’язків. Також вони можуть змінюватися із етапами дорослішання дитини або через певні сімейні обставини. За порушення правил може наступати та чи інша відповідальність. Наприклад, якщо дитина запізнилася, то наступного дня гулятиме на годину менше. Серед корисних правил: лягати спати щодня в одній і тій самій годині, з повагою розмовляти з членами родини.


Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: