Завантаження ...
banner
banner

Отакої! Синички вижили в дуплі з птахоїдними кажанами

Отакої! Синички вижили в дуплі з птахоїдними кажанами фото

Пара блакитних синиць протягом місяця ділила дупло дерева з понад двома десятками кажанів вечірниць, які іноді полюють на птахів, зокрема синиць.

Пише nauka.ua

Двоє птахів побудували біля хижаків гніздо та навіть вивели пташенят. Незвичне сусідство вдалося задокументувати на фотоапарат, а описали його у журналі Ecology and Evolution.


Що відбувалося у дуплі?

Дивне співжиття помітили на північному сході Італії, коли дослідники спостерігали за велетенськими вечірницями (Nyctalus lasiopterus). В один з весняних днів біля дерева, у метровому в дожину дуплі якого жили вечірниці, побачили блакитну синицю (Cyanistes caeruleus). Детальніший огляд вказав, що пара птахів оселилася у дуплі. Вони побудували гніздо у нижній частині, тоді як близько 25 вечірниць розташувалися у нижній. Протягом місяця спостережень птахи вільно літали з та до гнізда, приносили до нього черв'яків, а потім годували пташенят поза ним. За кілька днів пташенята зникли, з чого вчені зробили висновок, що вони успішно відлетіли.

Щодо того, як птахам вдалося вижити поруч з хижаками, вчені мають свої припущення. Зазвичай вечірниці живляться великими комахами, але якщо полюють на птахів, то роблять це, коли здобич перебуває у повітрі. Імовірно, вони просто не сприймали синиць за здобич, коли ті сиділи поруч у гнізді, тож не атакували їх.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: