Завантаження ...
banner
banner

Як адвокати безоплатної правової допомоги реально допомагають людям

До Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка (внутрішньо переміщена особа), що проживає у сільській місцевості Срібнянського району


Питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб на сьогодні залишається актуальним

До Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка (внутрішньо переміщена особа), що проживає у сільській місцевості Срібнянського району, із проханням допомогти їй визнати протиправними дії Прилуцького об’єднання правління Пенсійного фонду України та виплатити недоотриману пенсію з 01.08.2014 року по 13.08.2017 року.

Захист прав громадянина здійснювала адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Бойчук.

В ході судового засідання встановлено, що жінка покинула своє місце проживання, щоб уникнути негативних наслідки збройного конфлікту, тимчасової окупації , проявів насильства, масових порушень прав людини на території Луганської області, прибула до Чернігівської області, де у встановленому порядку стала на облік як внутрішньо переміщена особа. 

Жінка не одержувала пенсію вже декілька років, тому звернулася до територіального управління Пенсійного фонду, але отримала відмову.

Причиною відмови, як зазначено в листі, є відсутність законодавчого врегулювання порядку виплати пенсій за минулий період пенсіонерам із числа внутрішньо переміщених осіб.

Однак, суд зазначає, що Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» або інший закон з питань пенсійного забезпечення не передбачає будь-яких підстав призупинення виплат пенсій, тільки підстави припинення виплати відповідно до ст. 49 цього закону, але жоден з таких випадків управлінням не застосований та не доведений.

17 травня 2018 року Чернігівський окружний адміністративний суд прийняв рішення задовольнити позов повністю та зобов’язав Прилуцьке об’єднане управління Пенсійного фонду України здійснити позивачу виплату недоотриманої пенсії з 01.08.2014 року, до 13.08.2017 року.

Довідково. Стаття 49 Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України;

3) у разі смерті пенсіонера;

4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

5) в інших випадках, передбачених законом.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15). Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: