Завантаження ...
banner

Їхали за лосями – із зайцями і на джипі!

Лісова охорона «Ніжинського лісового господарство» спільно з екологами та активістами упіймали біля Хотинівки у Носівському районі елітних браконьєрів

Лісова охорона «Ніжинського лісового господарство» спільно з екологами та активістами упіймали біля Хотинівки у Носівському районі елітних браконьєрів.

Ті намагалися втекти від рейдової бригади на дорогому японському позашляховику Тoyota Land Сruiser.

Завдяки відпрацьованій тактиці лісовим охоронцям та активістам вдалося зупинити втікачів. Спочатку ті погрожували, направляючи зброю та відверто насміхаючись з екологів, однак після певних профілактичних заходів з боку активістів – заспокоїлись.

При огляді автомобіля інспектори знайшли зареєстровану зброю, лампу-фару, оптичний приціл, телевізор та портативний холодильник, вщент набитий тушками зайців. Далі – цікавіше.

10 листопада в Україні офіційно відкрили сезон полювання на пушного звіра. Загальновідомо, що право на полювання мають лише ті мисливці, які мають зареєстровану зброю та придбали відповідну ліцензію. У переддень відкриття сезону лісова охорона ДП «Ніжинське лісове господарство», представник Держекоінспекції, директор мисливсько-рибальського підприємства «Носівське» та громадські активісти провели спільний рейд, спрямований на запобігання злочинних дій в сфері полювання. Для відпрацювання обрали Носівський район.


Чому саме Носівщина?

«В цих лісах ми помітили родину лосів, – пояснює міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. – І помітили, що їх вистежують, тому вирішили, що треба будь-що вберегти тварин».

Полювання на лосів віднедавна заборонене, однак це аж ніяк не зупиняє браконьєрів.
Відпрацьовуючи Носівський район, учасників рейдової бригади привернув звук автомобіля, який рухався польовою дорогою із вимкнутими фарами. Назустріч позашляховику виїхав екіпаж активістів, адже подібна поведінка дуже схожа на дії браконьєрів. У своїх припущеннях охоронці природи не помились – Тoyota Land Сruiser почала втікати в бік лісу.

«Переслідуючи потужний позашляховик, спрацювала заздалегідь відпрацьована тактика «гарпуна та вовчої зграї», – розповідає командир групи громадських активістів Олександр Максимець. – Загнавши браконьєрів на вузьку лісову дорогу, наші бійці та лісова охорона заблокували рух втікачів з обох боків. Зрозумівши, що подальші маневри неможливі, з позашляховика вийшов чоловік у закривавлених чоботях і відразу почав погрожувати, розмахуючи посвідченням єгеря МРП «Носівське», – продовжує захисник природи.

Яким же було здивування єгеря, коли він побачив власного начальника – директора підприємства, де він працює.

В той час, як єгер розмахував посвідченням, водій і пасажир авто на елітних номерах зачинилися всередині. Крізь вікна учасники рейдової бригади помітили в салоні Тoyota Land Сruiser карабін та тепловізор. Сумнівів у тому, що це браконьєри, залишалося все менше. Скоро на підмогу зухвалому єгерю прийшли і двоє пасажирів авто.

«Спочатку вони вихвалялися власними зв'язками, комусь телефонували, погрожували активістам та відверто кепкували з екологів, – пригадує Олександр Максимець. – Таку поведінку, очевидно, можна було пояснити тим, що від водія, пасажира та самого горе-єгеря різко несло алкоголем. Після проведення профілактичної бесіди вони заспокоїлись, зрозумівши, що їхня бравада та дешеві маніпуляції не допоможуть».

Всі троє почали виконувати вимоги інспекторів і погодились на огляд транспортного засобу. Під час огляду учасники рейдової групи виявили багато цікавих речей.

«Ми знайшли два зареєстровані карабіни, один – із оптичним прицілом, лампу-фару, дорогий тепловізор, відстріляні гільзи, близько 40 набоїв та портативний холодильник, в якому лежало три туші зайців», – говорить міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко.

Учасники нелегального полювання остаточно зрозуміли, що вечір розваг у лісі для них закінчився, коли на місце пригоди прибули правоохоронці. Зброю, знаряддя, елітне авто та тушки впольованих тварин поліцейські вилучили на час розслідування та проведення експертиз.

Охоронців природи особливо обурює той факт, що люди на дорогому авто з елітними номерами, без сумніву, мають достатньо грошей, щоб придбати ліцензію та полювати легально. Очевидно, не за зайцями вони їхали, а якраз в напрямку лосів! Відтак, рейдова бригада скоріше за все запобігла вбивству благородних парнокопитних, місце розташування яких, очевидно, було відоме горе-єгерю. Подейкують, що той давно заробляє організацією нелегальних елітних сафарі-турів. Після того, як його впіймав за руку його начальник та ще й на території мисливсько-рибальського господарства, він навряд чи працюватиме там надалі. Активісти ж озвучили посади і прізвища пасажирів елітного позашляховика.

«Керував авто без документів та ще й в стані алкогольного сп’яніння Сергій Григорович Плюта, – кажуть учасники рейду. – При собі чоловік мав посвідчення члена громадської організації «Захист прав і свобод громадян України». Другий пасажир – киянин Віктор Богданович Кальмук. Раніше він працював у ДП «Ліац», а нині обіймає посаду в комунальному підприємстві Київської міськради «Плесо» – підприємство спеціалізується на охороні та експлуатації водного фонду. Саме на нього були зареєстровані дві одиниці нарізної вогнепальної зброї та набоїв до неї».

Варто зауважити, що зброя, тепловізор, оптика коштують немалих грошей. Приміром, вартість подібного тепловізора складає від 100 тисяч гривень, карабіна «Merkel SR 1» – від 60 тисяч гривень, авто Тoyota Land Сruiser – від 2 мільйонів гривень! Зрозуміло, що ці люди змогли б придбати ліцензію і полювати легально. Натомість обрали інший шлях, компенсуючи власну ущербність дороговартісними іграшками та вбивством беззахисних тварин.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: