Завантаження ...
banner

У Ніжині обговорюють анулювання будинкових книг

У Ніжині вже не перший рік обговорюють питання щодо анулювання будинкових книг. Як зазаначив сьогодні на щотижневій оперативній нараді перший заступник міського голови Григорій Олійник

будинкові книги, анулювання, картки

У Ніжині вже не перший рік обговорюють питання щодо анулювання будинкових книг. Як зазаначив сьогодні на щотижневій оперативній нараді перший заступник міського голови Григорій Олійник: "Питання щодо будинкової книги, як документа, що має юридичну силу, зараз під великим питанням... Є ряд громад, які прийняли рішення про планове переоформлення на картки".
 
Повідомляє mynizhyn.com.
 
Питання щодо вилучення з обігу будинкових книг на минулій нараді доручили вивчити відділу самоорганізації населення і відділу квартирного обліку, приватизації житла та ведення реєстру територіальної громади виконавчого комітету Ніжинської міської ради.
 
Начальник відділу квартирного обліку Оксана Лях доповіла: "Було вивчено досвід ряду міст України з даного питання... Бачення відділу таке - відкласти вирішення даного питання до впровадження у роботу системи Єдиного демографічного реєстру".
 
Оксана Лях також зауважила, що вже 20 років мешканці багатоквартирних будинків користуються будинковими книгами, картки ж у занедбаному стані. Якщо до відділу квартирного обілку звертаються мешканці багатоквартирних будинків з будинковою книгою, працівники відділу дублюють всю інформацію у картки реєстрації місця проживання. Після чого анулюють будинкові книжки і віддають назад власнику квартири.
 
Велике питання на сьогоднішній день викликає дублювання інформації з будинкових книг мешканців приватних домоволодінь. Як зауважила Оксана Лях, це велике навантаження на працівників відділу, адже у Ніжині половина всього населення проживає саме у приватних будинках. 
 
Якщо всю інформацію з будинкових книжок перенести на картки, мешканці приватних будинків будуть звертатися за будь-якими довідками не у відділ самоорганізації населення, а у відділ квартирного обліку. І всі довідки знову таки ж будуть виписуватися ручним способом. 
 
Григорій Олійник підсумував, що потрібно підготувати відповідне рішення і шукати шляхи вирішення проблеми. Можливо у Ніжині створять внутрішній реєстр.
 
ДЛЯ ДОВІДКИ:
 
Будинкова книга як документ зникла на законодавчому рівні з 2013 року. Але до цього часу цей рудимент минулого входить в обов’язковий пакет документів для отримання деяких довідок.
 
Будинкова книга – це історична цінність (для кожної сім’ї, звичайно). Її можна назвати паспортом домоволодіння. Оформлена належним чином будинкова книга, яка  ніде не архівується й у єдиному екземплярі зберігається у власника будинку пред’являється ним для підтвердження факту реєстрації й проживання за відповідною адресою до органу місцевого самоврядування з метою отримання відповідної довідки.
 
При необхідності за допомогою будинкової книги можна отримати наступну інформацію:
 
– актуальні виписки про зареєстрованих громадян із моменту спорудження будівлі до теперішнього часу;
– довідки з інформацією про склад сім’ї;
– відомості про площу квартири та інші характеристики;
– довідки, що підтверджують інформацію про власників даного домоволодіння та багато іншого (інформацію взято з сайту gradpryluky.info).

Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: