Завантаження ...
banner
banner

Відбувся Другий міський бізнес-форум

“Чесний бізнес – Чисте місто” - під таким девізом зібрався у Ніжині другий міський бізнес-форум, скликаний Асоціацією «Об’єднання підприємств Ніжинщини». На якому було узгоджено звернення до влади та презентовано Календаря знаменних і пам’ятних дат Ніжина

Бізнес форму Ніжин, Шкурко

“Чесний бізнес – Чисте місто” - під таким девізом зібрався у Ніжині другий міський бізнес-форум, скликаний Асоціацією «Об’єднання підприємств Ніжинщини».

Логіку девізу оцінив міський голова Анатолій Линник, який у вітанні підприємцям зауважив: «Ви успішні люди, маєте результат. Але маючи тільки добрий дохід і гарні статки, неможливо комфортно почуватися, коли погані дороги, злочинність, брудні вулиці…».  Відтак влада готова працювати спільно з організованими підприємцями для наведення порядку у місті.

А порядок – це тільки і не стільки санітарний стан міста, але перш за все – порядок у економічному житті міста, бо саме економіка дає можливість налагодити і соціальну підтримку потребуючих, і той таки благоустрій. 

Проте сьогодні Ніжин – збитковий, як про це розповів на бізнес-форумі заступник міського голови Сергій Осадчий: «Тільки два підприємства – жиркомбінат і НВК «Прогрес» дали приріст у минулому році. Решта – або зниження, або на одному рівні. У місті не виробництво визначальне в плані податків, а доходи громадян – фізичні особи своїм податком з доходів є основними наповнювачами міського бюджету»

Бізнес форму Ніжин, Шкурко

Дійсно, якщо управління освіти та університет імені М.Гоголя числяться в основних платниках податків, то щось недобре в богоспасенному Ніжині

Про структуру міського господарства, як систему платників податків, розповів перший заступник начальника Ніжинської податкової інспекції Сергій Шовкун. Він порадував, що цього року в міському бюджеті лишається акцизний збір, але натомість держава відбирає більшу частину податку з доходів громадян, ніж це було до голосних розмов про децентралізацію.
 
«Українці – великі індивідуалісти, але мусимо об‘єднуватись, щоб допомогти і собі, і державі» – наголосив президент Чернігівської регіональної торгово- промислової палати , радник голови ОДА Костянтин Іванов. Напередодні форуму досягнуто принципової домовленості про членство Асоціації в Чернігівській регіонально- торговій палаті, що виводить ніжинських підприємців на вищі обшири як економічної, так і суспільної діяльності. Адже наразі стоїть задача і про зміни в самій палаті – від забезпечення зовнішньоекономічної діяльності підприємців до їх участі у формуванні державної та місцевої економічної політики.
 
«Для чого об’єднуватись?» – риторично запитував голова Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Микола Шкурко. І продовжував, демонструючи на екрані схему: «Найголовніше в об’єднанні – самі учасники, адже не податкова наповнює бюджет, а ми з вами, підприємці. Далі ми маємо виробити принципи бізнес- етики, зайнятися кооперацією – адже в Асоціації ми можемо один одному швидше за банки і простіше дати позику. Співпраця із владою також ефективніша через об’єднання підприємців».


Бізнес форму Ніжин, Шкурко

Це, власне, підтвердив і міський голова Анатолій Линник, побажавши на наступний форум зібрати набагато більше зацікавлених учасників.

Ніжинський бізнес-форум прийняв звернення, у якому підприємці акцентували на трьох проблемах, які має вирішити влада. Це – доступ до землі, фінансів і трудових ресурсів. Адже, скажімо, ніхто не знає у місті реєстру вільних земельних ділянок, хоча у Білорусі це можна побачити на сайті кожного міськвиконкому. А процедура оформлення землі – надзвичайно ускладнена. Також і доступ до фінансів утруднений, бо банки неохоче йдуть назустріч або ставлять такі умови, що позика втрачає сенс. Не можуть підприємці зрозуміти і новацію, коли податкова з якогось дива стала контролювати наявність трудового резерву.
 
Гуманітарною «родзинкою» бізнес-форуму стала презентація «Календаря знаменних і пам’ятних дат Ніжина на 2015 рік». З великою довідковою базою, гарно ілюстрований, випуск календаря був підтриманий Асоціацією «Об’єднання підприємств Ніжинщини» і став ще однією доброю справою для відродження слави міста.
 
… Маю зауважити, що в Чернігові, на жаль, немає аналогічного об’єднання підприємців – з таким стратегічним поглядом на розвиток міста і держави, з розумінням значення культури і честі доброго імені.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: