Завантаження ...
banner

"До купання в ополонці – з вірою!", – радить отець Михаїл

Наближається одне із головних християнських свят – Водохреща. Вже давно стало традиційним купання цього дня у відкритих водоймах, при цьому обов'язково треба тричі зануритися в крижану воду з головою. Зазвичай

Водохреща, Бог, традиції, купання, віра, отець Михаїл

Наближається одне із головних християнських свят – Водохреща. Вже давно стало традиційним купання цього дня у відкритих водоймах, при цьому обов'язково треба тричі зануритися в крижану воду з головою. Зазвичай Водохреща супроводжують тріскучі морози та лапатий сніг, втім, це не відлякувало охочих та віруючих ніжинців. А цьогорічна зима виявилася і зовсім лагідною... Про деякі аспекти свята, яке наближається, поспілкувалися з настоятелем храму Святої Покрови протоієреєм отцем Михаїлом.

- Вважається, що цього дня цілющою є вся вода, навіть та, що тече з кранів у наших квартирах. Чи так це?

- Сама суть Хрещення Господнього в тому, що Бог сходить тілом у воду, щоб своєю божественною природою очистити і освятити її. Тому з щирими молитвами та після  занурення у воду хреста сходить Божа благодать на всю водну природу і вона набуває особливих якостей. Пам’ятаємо і про те, що навіть організм людини більше ніж на 70% складається з води (а в деяких джерелах можна зустріти ще й вищу цифру). Вода у цей день вважається чистою і святою всюди і зберігається вона протягом року, а то й більше. Не просто стоїть і так зберігається, а використовується за потреби.. Святу водичку потрібно вживати, пити в разі хвороби. Раніше нею навіть причащалися, як святим причастям. Тому воду після освячення 19 січня називають «Великою агіасмою» – Великою святинею.

- Існує думка, що купання у водоймі на Водохреще змиває з людини всі гріхи… Розкажіть про це.

- А ви знаєте, купання – це не українська традиція. Вона прийшла до нас від північних сусідів. Пам'ятаю ще з дитинства, що моя мама тиждень після Водохрещі не прала, щоб не осквернити святиню. Тому раніше в Україні не купалися цього дня у водоймах, тільки пили освячену воду. Але традиція є вже чимало років, вона поширилася, ми її приймаємо, адже це йде від щирого серця.



Втім, пам'ятаємо, що по вірі вашій воздасться вам… Очищення отримуємо підготовкою і духовною, і фізичною. Як від сонця можна отримати і засмагу, і опік, так і тут… Запитаєте, як можна отримати опік від крижаної води? Так трапляється, коли грішна людина приходить до Бога зі споживчими потребами… З великою вірою та побожністю можна отримати Боже благословення, тільки так. Трапляється, що цього дня, випивши спиртного, люди занурюються у крижану воду, вона коле холодом, як тоненькими голочками все тіло, люди виходять з неї з лайкою на вустах і отримують осудження від Бога...

- Доводилося бачити, як батьки купають в ополонці зовсім маленьких дітей. Яка думка церкви, чи варто так робити?

– Я вважаю, що не потрібно. І не тому, що маля ще не усвідомлює таких речей… 
Для дитини це стрес і переляк. До купання в ополонці треба готуватися і загартовуватися, а просто так експериментувати і спокушати Бога – гріх. Є у Біблії розповідь про те, як нечистий спокушав Ісуса Христа на гріх і пропонував Сину Божому стрибнути зі скелі.

Я знаю реальну історію, яку мені розказав очевидець: важкохворе грудне дитя охрестили на Водохреще, маля занурювали у холодну воду… І сталося диво: дитина одужала! Було це у Сумах. Так сталося, бо це було по вірі й по потребі.

19 січня о 12-30  відбудеться Велике Освячення води та купання на водоймі «Карлове» (база відпочинку «Купайла» с. Талалаївка), об 11-00 біля Миколаївського собору відбудеться Велике Освячення води та біля Покровського храму Велике освячення води відбудеться двічі: о 8.00 та 11.00. Купання на водоймі у "Дорофея" - о 12. 30.

Спілкувалася Валентина Пильник
Фото з вільних джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: