Завантаження ...
banner
banner

Лікар-неонатолог Ніжинського пологового – про перевірку слуху в новонароджених

Нещодавно в комунальному некомерційному підприємстві «Ніжинський міський пологовий будинок» з'явився дорогий, але дуже важливий прилад, за допомогою якого перевірити слух у новонароджених можна в перші дні життя, причому швидко

Ніжинський пологовий, слух у новонароджених

Нещодавно в комунальному некомерційному підприємстві «Ніжинський міський пологовий будинок» з'явився дорогий, але дуже важливий прилад, за допомогою якого перевірити слух у новонароджених можна в перші дні життя, причому швидко і без болю.


- Метод, який використовується при застосуванні цього приладу, називається отоакустичної емісія (ОАЕ), - пояснює лікар-неонатолог КВП «Ніжинський міський пологовий будинок» Олена Шевчук. - У вухо новонародженого поміщають спеціальний модуль, який подає слабкі сигнали волоскові клітини і реєструє їх коливання.

Або, якщо зі слухом є проблеми, не реєструє. Дослідження триває близько двох секунд, апарат автоматично видає результат. Є і принтер, на якому роздруковуються результати дослідження. Це дуже зручно, якщо батькам потрібно додатково звернутися за консультацією до лікаря-сурдолога.

Років 15 тому у нас був схожий в роботі голландський прилад. Працівники нашого пологового будинку навіть літали в Нідерланди на навчання. Ми його активно використовували, хоча він і мав ряд недоліків: по-перше, дослідження тривало 15-20 хвилин, що для немовлят дуже довго, по-друге, витратні матеріали для його роботи були дуже дорогими. Останні 10 років він не працював, і в кінці кінців його списали.

Новий апарат вже протестували у відділенні патології новонароджених Чернігівської обласної дитячої лікарні та готуються використовувати вже на місці.

- Правда, витратні матеріали до цього приладу теж недешеві, але, сподіваємося, кошти на них будуть. В ідеалі таку перевірку повинні проходити всі новонароджені, проте поки в першу чергу ми будемо тестувати дітей, що народилися недоношеними, і дітей, які перебували в реанімації або мають спадкову схильність до глухоти. Крім того, ми домовилися про співпрацю з нашими отоларингологами - на цьому апараті вони зможуть перевірити своїх старших пацієнтів, а батьків наших малюків при необхідності проконсультують.

Ніжинському бюджету таке задоволення коштувало майже 300 тисяч гривень. Цікаво, що такий же апарат трохи раніше з'явився в Черніговсковом міському пологовому будинку.

- Нічого дивного, - каже Олена Олександрівна. - Його наявність - одна з вимог для установ, що претендують на пакет акушерської допомоги. Якби його не купили, Національнальная служба здоров'я України (НСЗУ) не підписала б з нами договір.

І зізнається: зараз пологовим будинкам в райцентрах дуже нелегко! Виконати вимоги, які НСЗУ висунула для підписання договорів з медичними установами, часто досить складно.

- Чого не вистачало у нас, докуповувати за кошти місцевого бюджету (міська рада завжди йшов нам назустріч), але вимоги кілька разів змінювалися, - каже Олена Олександрівна.

Нікого не здивуємо, якщо скажемо, що найбільша проблема кожного пологового будинку та пологового відділення - це нестача лікарів. Зокрема, неонатологів, яких НСЗУ з недавнього часу вимагає по п'ять (!) На заклад. Зараз, правда, ця норма переглядається. Воно й не дивно, тому що з неонатологами в Україні справжня біда. Лікарів такої спеціалізації завжди не вистачало, тому свого часу вже закрилося чимало пологових відділень, хоча в будь-якому з них неонатолог був потрібний всього один!

Щороку в Україні народжується близько 18 000 «ранніх пташок», понад три тисячі з них при народженні мають критично низьку масу тіла. Увага на проблеми цих дітей влада звернула тільки десять років тому. Щоб їх вирішити, в кожній області планувалося побудувати високотехнологічний перинатальний центр, проте реалізувати цю ідею повністю не вдалося. Так, Чернігів залишився без такого закладу. Виходжувати малюків, як і раніше продовжують на місцях. Тому зараз головне питання, яке цікавить майбутніх мам, - що в нових реаліях реформи будуть робити в місцевих пологових відділеннях з дітьми, які потребують особливої ​​допомоги?

- Цих дітей ми повинні направити до установи вищого рівня, яке таку допомогу може надати, - каже Олена Олександрівна. - У нашій області це Обласна дитяча лікарня (відділення патології новонароджених), з якої ми тісно співпрацюємо. Якщо ж дитина потребуватиме перебування в реанімації, його реанімобілем Обласної дитячої лікарні (потужних реанімобілів там кілька) доставлять у відділення інтенсивної терапії для новонароджених та недоношених дітей. І, звичайно, це правильно, все проюколи МОЗ повинні бути дотримані, але ... Кожен лікар пологового знає так зване правило золотої хвилини - чим швидше дитині надано допомогу, тим менше бу-дутмегагівние наслідки.

Катерина Дроздова, «Гарт» №22 (2982) від 28 травня 2020
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: