Завантаження ...
banner
banner

Брифінг міського голови стосовно створення у місті історико-архітектурного заповідника «Древній Ніжин»

20 травня 2015 року відбувся брифінг міського голови Анатолія Лінника на тему створення в місті історико-архітектурного заповідника «Древній Ніжин».



20 травня 2015 року відбувся брифінг міського голови Анатолія Лінника на тему створення в місті історико-архітектурного заповідника «Древній Ніжин».

Міський голова  Анатолій Лінник зазначив, що Ніжинська міська рада та її виконавчий комітет  постійно працює над створенням Державного історико-архітектурного заповідника «Древній Ніжин». Це дасть можливість представляти Ніжин, як місто, що відіграло значну історичну роль в становленні української державності та розвитку національної культури, відновити  та реконструювати історичний центр міста, залучити до Ніжина нові інвестиційні проекти, розвинути туристичну інфраструктуру.
 
Ще в 2012 році в бюджеті міста виділено 100 тис. грн. на створення пакету документів згідно Постанови КМУ від 06.07.2011року №727 «Про затвердження переліку документів, необхідних для прийняття рішення про оголошення комплексу пам’яток історико-культурним заповідником або території історико-культурною заповідною територією». Та 800 тис. на виготовлення генерального плану міста.
 
21 грудня 2012 року наказом Міністерства культури України № 1566 занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення 64 об’єкти культурної спадщини міста Ніжина.
 
Варто відзначити, перша згадка про Ніжин датована XII ст., а його розквіт припадає на добу Гетьманщини XVII-XVIII ст. На сьогоднішній день у місті  налічується 110 пам’яток архітектури, а це у півтора рази більше, ніж в обласному центрі – Чернігові, 72 пам’ятки історії та 12 пам’яток монументального мистецтва, у тому числі збереглося 17 храмів та кількадесят кам'яниць - мурованих будинків XVIII ст., що є великою рідкістю на Лівобережжі.
 
Враховуючи унікальну містобудівну, архітектурну, історичну та мистецьку цінність комплексу пам’яток у Ніжині, та з метою їх збереження і подальшого раціонального використання, Чернігівська обласна державна адміністрація зверталася до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо створення у Ніжині історико-архітектурного заповідника державного значення.
 
Міністерство культури України розглянуло лист Ніжинської міської ради від 27.02.2015 № 02-20/334, який направлявся до комітету Верховної ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.
 
У відповіді Міністерство зазначає, що воно розділяє позицію Ніжинської міської ради та Чернігівської обласної державної адміністрації щодо створення у Ніжині історико-архітектурного заповідника державного значення і у разі надходження від ОДА проекту відповідного урядового рішення розгляне його у встановленому порядку.
 
Однак у листі зазначено, що зважаючи на пункт 9 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 65, передбачено недопущення подання Кабінетові Міністрів України пропозицій та прийняття власних рішень щодо збільшення чисельності працівників підпорядкованих органів та установ.
 
Враховуючи вищезазначене, питання щодо створення у Ніжині історико-архітектурного заповідника від терміновано на час дії зазначеної вище постанови Кабінету Міністрів України.
 
«Тому хочу зазначити, що я як міський голова й надалі буду спрямовувати роботу відповідних служби органів місцевого самоврядування над удосконаленням роботи над проектом архітектурного заповідника «Древній Ніжин»» – наголосив міський голова Анатолій Лінник.

nizhynrada.org
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: