Завантаження ...
banner
banner

Обережно, сальмонела!

Завідувач НКП у місті Ніжині В.П. Ярошовець у зв'язку зі збільшенням кількості випадків захворювання сальмонельозу у міста попереджає ніжинців, як уберегти себе від отруєння та що робити у разі захворювання

Сальмонельоз належить до групи інфекційних кишкових захворювань і є одним з найбільш поширених інфекційних хвороб у світі. Причина розвитку сальмонельозу - бактерії роду Salmonella (Сальмонела). Зазвичай при сальмонельозі вражається шлунково-кишковий тракт. Найбільш поширений шлях передачі сальмонельозу - через брудну воду і продукти харчування, які заражені сальмонелами. Носіями даного виду інфекції є велика кількість людей (в організмі людини відбувається розмноження бактерій, при цьому симптоми і ознаки сальмонельозу не виявляються).

По темі: Оголошувати надзвичайний стан через випадки сальмонельозу у місті не будуть

Хвороба може вражати велику кількість людей, що вживають у їжу продукти, заражені мікробами (масло, молоко, яйця птахів, м'ясо та ін.). Коли сальмонели потрапляють в продукти харчування, вони зазвичай не викликають зміни в смакових якостях і зовнішньому вигляді їжі, тому ймовірність зараження зростає.
 
В якості джерела інфекції для дорослих людей в більшості випадків виступають продукти харчування, які заражені мікробами (курячі яйця чи яйця водоплавних птахів). Найчастіше 
виникнення сальмонельозу пов'язано з поганою термічною обробкою продуктів харчування. У дитячому віці (особливо на першому році життя) найбільш небезпечне джерело інфекції:
- хвора на сальмонельоз людина або носій інфекції. Діти можуть заразитися цим захворюванням через білизну, посуд і предмети, які були заражені.
 
Тривалість інкубаційного періоду для даного захворювання становить в середньому від 6 до 48 годин. У ряді випадків хвороба починає проявлятися тільки через сім-вісім днів з моменту зараження. На перших етапах хвороби зазвичай відзначається переважання ознак загальної інтоксикації:
- збільшення температури тіла (38-39 градусів);
- озноб;
- головний біль;
- ломота в тілі і слабкість;
- зниження апетиту;
- діти першого року життя, оскільки не можуть поскаржитися словесно, стають неспокійними, примхливими, відмовляються від їжі, багато плачуть, у них спостерігається неспокійний сон.
 
Симптоми при найпоширенішої формі захворювання - гастроінтестинальної, особливо після вживання сумнівних продуктів харчування, очевидні, але за ними визначити, що це сальмонельоз важко. Без аналізу калу і блювотних мас жоден лікар не може ствердно заявити, що зараження відбулося сальмонелою.
 
При легкому ступені тяжкості гастроінтестинальної форми сальмонельозу, лікування може бути здійснено амбулаторно за призначенням лікаря - інфекціоніста. Ситуацію можна охарактеризувати, як легку форму і від госпіталізації можна відмовитися за умови, якщо блювота була тільки один раз, діарея не більше 10 разів на добу. Однак, якщо мова йде про дитину, особливо при значному зневодненні, слід скористатися медичною допомогою в стаціонарі.
 
Існують деякі правила, які в домашніх умовах багато хто дотримується для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:
- мийте руки перед вживанням їжі - найважливіше правило, знайоме з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим;
- окремий ніж для сирого м'яса та риби - це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і полоскати окропом;
- не їжте погано просмажене м'ясо - м'ясо та птицю слід варити як мінімум 1 годину.
- не їжте “гоголь-моголь” - і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин, в разі необхідності використання сирого яйця, слід ретельно помити з милом;
- пийте тільки кип'ячене молоко - а також уникайте вживання сиру придбаного в літній період в сумнівних торгових точках;
- уникайте громадське харчування в сумнівних закладах особливо у літній період часу.
 
Підготував завідувач 
НКП у місті Ніжині
В.П. Ярошовець
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: