Завантаження ...
banner
banner

"Чекати опису плівки необов'язково", – головний лікар Ніжина про результати флюорографії

Підступний COVID-19 в певній мірі зачепив мало не кожну родину. Поки що захворюваність не йде на спад, і у Ніжині також. У рази збільшується навантаження на медичних працівників, рятуючи життя, вони

флюорографія, рентген-апарат, О. Костирко, знімок, опис

Підступний COVID-19 в певній мірі зачепив мало не кожну родину. Поки що захворюваність не йде на спад, і у Ніжині також. У рази збільшується навантаження на медичних працівників, рятуючи життя, вони й самі тримаються мало не з останніх сил. 

Рентгенологічне відділення і кабінет флюорографії не знають відпочинку, працюючи цілодобово. Як відомо, з метою дослідити, у якому стані легені у людини, зараз чимало пацієнтів направляють сюди. Але найбільший наплив людей саме зранку.

Справа ускладнюється тим, опис плівки можна отримати... мало не через тиждень. Сам знімок – того ж дня, а от із заключенням доводиться чекати до 6 днів.

І така ситуація лякає, адже за цей час хвороба може почати суттєво прогресувати. Як бути – пояснив генеральний директор НЦМЛ Олександр Костирко

"Я, як лікар із 20-річним стажем, який пройшов шлях від звичайного чергового в поліклініці до генерального директора, заявляю, що, будучи лікарем, соромно не вміти розшифрувати знімок. Рентгенологію на третьому курсі вивчають усі студенти медики! Рентген і кардіограму мають розуміти всі лікарі, незалежно від спеціалізації. У Ніжинській лікарні працює близько 90 лікарів, що було б, якби всі вони тиждень чекали розшифровки?

У Ніжині в рентгенологічному відділенні й кабінеті флюорографії працює один лікар-рентгенолог, Марія Федорівна. Щодня вона має справу з близько 120 знімками! Чи зможе одна людина негайно їх усі описати? Звісно, ні! Це складна робота з негатоскопом (прилад для перегляду в прохідному світлі сухих та мокрих радіографічних знімків), при люмінесцентній лампі. Фізично одна людина швидко з такою кількістю роботи не впорається. А інших лікарів-рентгенологів у нас немає".

Тож О. Костирко наполягає на тому, що чекати опису не потрібно. Звісно, бувають винятки, але здебільшого, забравши знімок без опису, пацієнт може, не гаючи часу, йти з ним до терапевта чи сімейного лікаря, а той має розібратися, що на ньому.

До речі, усю цю колосальну роботу проводять старим рентген-апаратом, якому, за словами О. Костирка, вже до 30 років.

Валентина Пильник
Фото з мережі





Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: