Завантаження ...
banner

Рішення про вартість проїзду у маршрутках по 3,50 грн. є незаконним

Підвищення ціни проїзду в маршрутках Ніжина до 3.50 грн. було незаконним і потрібно переглянути рішення виконкому про її встановлення. З таким зверненням на вчорашньому засіданні міськвиконкому звернулася Усова Наталія Олександрівна.

Наталія Усова ніжин, нежин усова, мій ніжин, наталия усова
Наталія Усова

Підвищення ціни проїзду в маршрутках Ніжина до 3.50 грн. було незаконним і потрібно переглянути рішення виконкому про її встановлення. З таким зверненням на вчорашньому засіданні міськвиконкому звернулася Усова Наталія Олександрівна. 

Один з головних аргументів — розрахунки вартості проїзду проводились лише по одному маршруту, а не по всіх, як того вимагає законодавство. Не брались до уваги відстань, яку проїжджають маршрутки, їх кількість на маршруті, кількість пасажирів, вартість витратних матеріалів тощо. Виконком, таким чином, прийняв абсолютно незаконне рішення та має тепер, переглянути встановлені ціни на проїзд.
 
Члени виконкому відразу запросили коментар юриста. Відповідь однозначна: відмінити рішення виконкому може лише вищий орган влади, у даному випадку сесія міськради чи суд. Самі ж члени виконкому вказали, що в той час, коли ціна на газ швидко зростала і досягала 12­-13 гривень за літр, відмова підняти ціну цілком імовірно могла зупинити весь громадський транспорт міста. Крім того, тоді ж була умова 2.50 і 1.75 для дітей або 3.50 і 1 гривня для дітей. Перевізники погодились саме на останню. Що ж стосується розрахунків вартості проїзду — для цього є транспортний відділ який мав проводити, економічний та юридичний, економічний та юридичний мали їх перевіряти і погоджувати. Це їх сфера відповідальності і якщо вони не спроможні виконувати свою роботу — мають бути звільнені. Самі ж члени виконкому приймають рішення на основі поданих їм документів, і не завжди перевіряють достовірність наданої їм інформації.
 
Тим не менше депутати погодились, що потрібно провести розрахунки вартості проїзду і, в разі необхідності, прийняти звернення до міської ради, про перегляд свого попереднього рішення. Якщо, звичайно тариф за перерахунком не вийде більше 3.50 гривень.
 
На наступне засідання виконкому запрошуються представники відділів міськвиконкому, які відповідають за розробку тарифів у громадському транспорті, а також представників перевізників.
 
На засіданні виконкому неодноразово згадували про чернігівський приклад, де ціну проїзду 3.50 встановили раніше — 30 березня, але на таке рішення 6 квітня подали до суду і повернули вартість проїзду до 2.50. Тим не менше київський апеляційний суд 10 червня знову повернув тариф 3.50.
 
Питання про вартість проїзду ще неодноразово буде підніматися. Важка ситуація складається з безкоштовним проїздом для пенсіонерів. Талони на безкоштовний проїзд зараз видають, але коштів ні у бюджеті міста, ні у державному бюджеті на його компенсацію перевізникам немає. Тобто є, але лише до середини липня. Очевидно, що перевізники відмовляться безкоштовно возити пенсіонерів. Вже зараз йдуть розмови про те, що встановити для них вартість проїзду в 1 гривню.

Редакція Mynizhyn.com продовжує слідкувати за розвитком проблеми вартості проїзду у громадському транспорті Ніжина

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: