Завантаження ...
banner
banner

30-й день народження одного з відділів Ніжинського музею

30-й день народження одного з відділів Ніжинського музею фото

14 вересня 2021 року художній відділ НКМ ім. І. Спаського відсвяткував свій 30-й день народження!

Мабуть, кожен, хто знає художній відділ, пам’ятає його маленьким будиночком на Батюка, 6, який став культурно-мистецьким осередком міста Ніжина. Згадуються чудові зали з постійною експозицією, де знайшли своє місце роботи представника української школи живопису радянського періоду – С. Шишка, творчі доробки митців цього ж періоду розвитку українського мистецтва – П. Орла, М. Стратілата, В. Доброліжа.

Приголомшували відвідувачів фантастичні експресіоністські роботи С. Рибака та імпресіонізм Ю. Галича. Експозиція залу, присвячена життю та творчості М. Заньковецької, запрошувала відвідувача зануритись в чарівний світ українського театрального мистецтва, відкривав таємничі сторінки життя Цариці української сцени.

Живопис, графіка, гравюри О. Якимченка – це зразок розвитку імпресіоністської школи живопису в українському мистецтві, а його власні речі, представлені в експозиції відділу, давали змогу відчути художній світ митця, його тонку натуру.

Крім того, не можна не згадати незліченних персональних виставок ніжинських, і не тільки, майстрів, які влаштовувались в художньому відділі. У них брали участь як відомі митці та професіонали своєї справи, так і майстри початківці. Але кожен з них залишив слід в історії нашого відділу. Тут грали барвами роботи, виконані в найрізноманітніших техніках, видах і напрямках мистецтва, від цього калейдоскопу виставок, презентацій, майстер-класів перехоплювало подих у кожного, кому довелось побувати в нас.

Вітром змін дихнув 2021 рік, адже цього року ми отримали змогу почати роботу на новому місці. Нове приміщення по вулиці Небесної сотні 11, яке стало другою домівкою художнього відділу, привітно зустріло нас. І тепер його стіни будуть слугувати провідником у надзвичайний світ мистецтва. Процес ремонтних робіт досі триває, але незабаром ми відновимо постійну експозицію, удосконаливши та додавши нових родзинок до нашої колекції. Ми були і залишаємось культурно-мистецьким осередком міста Ніжина. З моменту відкриття виставкової зали, яке відбулося 19 травня 2021 року, мешканці міста та його гості побачили уже кілька колективних виставок.

Ніжинці знайшли нас під час проведення Музейної ночі 2021. Ми взяли участь у багатьох майстер-класах, круглих столах, фестивалях і не плануємо зупинятися, набираючи обертів. Маємо на меті співпрацювати з усіма талановитими і творчими людьми та організаціями Ніжина і тими, хто знаходиться далеко за його межами. Головне у нашій справі – бажання і сили, щоб великими кроками долати будь-які перешкоди, нести в людське життя красу, знайомитись з прекрасним, і доторкнутись душею до мистецтва. Щиро дякуємо всім, кого зустріли на нашому життєвому шляху, раді вітати кожного у стінах художнього відділу НКМ ім. І. Спаського.

Чекаємо на гостину!

Джерело: Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: