Завантаження ...
banner
banner

Історія одного каменя, який знайшли на Ніжинщині

Історія одного каменя, який знайшли на Ніжинщині фото

У соціальній групі "Моя Лосинівка" розповідають читачам про надзвичайно цікаву реліквію, що пов’язана з селом Галиця Лосинівської громади, що на Ніжинщині.

Років з 10 тому, а може й більше, під час копання могили на місцевому кладовищі у Галиці був викопаний об’єкт, схожий на половину жорнового каменя.

 Посередині цього каменя було вмонтовано мідну табличку з надписом на церковнослов’янській мові. Цінною знахідкою виявилася закладна дошка однієї з стародавніх галицьких церков, яка в давні часи височіла на цьому місці.

Згідно запису на дошці, 5 травня (18 травня за новим стилем) 1756 р. Ічнянським протопопом Петром Полянським в Галиці закладено церкву на честь Воскресіння Христового. Храм будується коштом та зусиллями поміщиці Іуліанії Василівни, дружини Андрія Раковича, з дітьми: Степаном, Іваном, Захарієм, Лаврентієм, Петром та Павлом.

Для довідки: перша церква Раковичів простояла в Галиці до 1797 р., коли зусиллями парафіян в селі було збудовано другу Воскресенську церкву.

 Для прикладу в різні часи в Лосинівці існували 4 церкви, але жодної закладної дошки досі ніде не знайдено. Також подібних артефактів не збереглося і в інших навколишніх селах.

«Благословенієм Бога Отца, поспєшеством Сина і дєйствієм Святаго Духа создася храм сєй в пам'ять Воскрєсєнія Господа Бога і Спаса нашего Іісуса Христа за государствованія Благочєстівєйшія Вєлікія Государині Імператріци Єлісавети Петровни Самодержіци Всероссійскія прі Наслєднікє Єя Внукє Петра Пєрваго Благовєрном Государє Вєліком Князє Петрє Фєодоровіче і прі супругє Єго Благовєрной Государинє Вєлікой Княгінє Єкатєрінє Алексєєвнє і перворождєнном Іх Синє Благовєрном Государє Вєліком Князє Павлє Петровічє за благословєнієм его ясне в Богу Прєосвященства Кір Тімофєя Щербацого Православного Архієпіскопа, мітрополіта Кієвского Галіцкого і малия Россії за заложенієм і освященієм Всечестнаго Господіна отца протопопі ічанского Петра Полянского за високо урождєнно сіятєльного Графа Кірілла Грігорієвіча Гетмана малия Россії коштом і старанієм Благородной Госпожі Іуліяни Васілієвни Андрєєвой Раковічевой со чаді єя Стефаном, Іоанном, Захарієм, Лаврєнтієм, Петром і Павлом

Року от воплощєнія Бога Слова 1756 году мая 5 дня.»

Моя Лосинівка

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: