Завантаження ...
banner
banner

Рекордсменка цьогорічного ЗНО ніжинка Валерія Гладка мріє стати Нобелівським лауреатом

Інтерв'ю.
Ніжинка Валерія Гладка встановила абсолютний рекорд цьогорічного ЗНО склавши тестування з чотирьох предметів на 796 балів.

Цього року Ніжин відзначився подвійним максимальним результатом з Зовнішнього незалежного оцінювання. Ніжинка Тетяна Смага  здала всі тестування з трьох предметів на 600 балів, а Валерія Гладка взагалі встановила рекорд  ЗНО здавши тестування з чотирьох предметів на 796 балів. 

Ми поспілкувалися з Валерією та дізналися як її зустріла приймальна комісія університету в якому вона буде навчатися, про що вона мріє і кому вона завдячує своїми знаннями.



Валерія Гладка Ніжин, зно ніжин, зно нежин, валерия гладка зно 600 балов, зно на 800 балов нежин,

- Ти вже за встигла подати документи до вишу. Якому університету пощастило та яку спеціальність ти обрала?

Подала документи до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на спеціальність "Хімія". 
 
- Хочеш бути спеціалістом з хімії, яким ти бачиш своє майбутнє?
Мрію стати науковцем. Думаю, що буду займатися синтезом нових органічних речовин, в тому числі і для медичних потреб. Але спочатку потрібно закінчити університет...

- В тебе є сумніви, що ти можеш його не закінчити?
Так (посміхається - ред.). Тому що для того щоб вступити на магістратуру потрібно буде здавати англійську мову, а у мене з нею проблеми. Я не люблю цей предмет.

- А який твій улюблений шкільний предмет?
- Зараз це хімія. Раніше я вважала своїм улюбленим предметом біологію. А змінила свої вподобання після того як побувала у 10 класі на Всеукраїнській олімпіаді з хімії, побачила якого рівня там бувають завдання і хоч мені нічого не вдалося поборотися за призові місця, я з тих пір і серйозно зацікавилася хімією.
 
А біологією я цікавилася з самого дитинства. Постійно купляла книги про тварин, динозаврів. А в школі коли у програмі з'явилася біологія то я відразу здивувала своїми знаннями. У мене, якщо так можна сказати, була схильність до вивчення цього предмету . Та й вчителі мене відразу помітили і відзначили, що я знаю краще інших
 
Біологія для мене є цікавою через те що цей предмет дозволяв краще дізнатися і зрозуміти навколишній світ. Навіть віруси та бактерії для мене цікаві. Я навіть під впливом цього певний час хотіла піти навчатися на мікробіологію.

- Як зустріла приймальна комісія, коли ти подавала документи?
- З самого початку не було ніякої реакції з їхнього боку,  а вже тоді, коли під час того як я подавала документи і вони побачили мої бали та пріоритетний університет то звичайно ж зраділи та сказали, що мені залишається лише чекати закінчення вступної кампанії та офіційного зарахування. 
 
- Як ти готувалася до тестування. Користувалася послугами репетиторів?
- Я ж їздила на олімпіади з тих предметів, що здавала ЗНО і готувалася з вчителями, тому потреби наймати репетиторів з біології та хімії у мене не було. Я все готувала сама, повторюючи те що раніше вчила. Тому мій цьогорічний результат зовнішнього незалежного оцінювання це праця попередніх років. З репетитором займалася лише з української мови та літератури.

- Під час підготовки до тестування на чому зосереджувала увагу?
- Я вчила все підряд. Всі підручники, всі зошити з предметів. Все що встигла намагалася запам'ятати. 
 
- Готувалася за шкільними підручниками?
- І за тими що видавали нам у школі, і брала додаткові, які були у бібліотеці і якими не всі користувалися, через те що їх було мало і просто на всіх не вистачало. Наприклад,  мені по старих підручниках мені було простіше готуватися, аніж по сучасних. 
 
Ще у нашій школі, та й не тільки у нашій, є така проблема, що підручників для класів де вивчалася поглиблено біологія не було і ми навчалися за тими, що й учні у класах без профілю. А пояснювали це тим, що у міністерстві немає підручників для нашого профілю.
 
- Який твій загальний бал з тестування?
- З математики, хімії і біології я отримала максимальний бал, а от українську мову та літературу здала на 196 балів. Хоч це і не максимум, але цим результатом я задоволена. В сумі 796 балів.

- Скільки часу ти готувалася до ЗНО. Чотири предмети підготувати тобі було складно?
- Найважче було готуватися до української мови. Цей предмет я почала вчити ще з минулого літа. З інших я почала готуватися ще три роки тому, коли серйозно займалася підготовкою до олімпіад. Ні, я мала вільний час і могла займатися ще й іншими справами.

- Вважаєш, результати ЗНО відображають знання абітурієнтів?
- Звичайно, що не завжди. Але погодьтеся, високі бали отримати не можна,  шляхом відгадування відповідей тестування. Хоча у цьогорічному ЗНО з хімії і біології були декілька логічних завдань.

Валерія Гладка Ніжин, зно ніжин, зно нежин, новости нежина, 600 балов нежин

- Із твоїм багажем знань ти не думала про навчання за кордоном

- Ні, адже не зважаючи на мої знання, у мене є так званий мовний барєр, тому мені малоймовірно вдалося б зараз десь там жити і навчатися. Але коли я вивчу англійську, думаю це станеться після закінчення вишу, я й поїду за кордон. Можливо для того щоб працювати. Хоча якщо у нашій країні будуть сприятливі умови для наукової роботи,  я буду працювати тут. 
 
Я б не відмовилася від того щоб здобути досвід за кордоном, але втілити його у нас.
 
- Ти вважаєш, що для науковців хіміків у нашій країні гідні умови роботи?
- Мені здається, що ні. У нас ще наука не на належному рівні. Потрібно її піднімати з колін. Але перед цим потрібно з колін підняти хоча б економіку, тоді в же на основі цього можна і займатися розвитком інших сфер, зокрема і науки.  Але я думаю, що ми скоро вийдемо з цього кризового стану  і все у нас буде гаразд у країні.
 
- А в яких країнах хотіла побувати?
- Хотіла б побувати у багатьох країнах, щоб отримати побільше досвіду. А потім вже його застосувати на практиці. А де це вже буду робити остаточно визначусь пізніше.
 
- Освіта і наукова діяльність це лише частина життя, потрібно хоч інколи відпочивати. Як ти проводиш свій вільний час?
- Ми з друзями гуляємо містом, катаємося на велосипедах, бігаємо. Збираємося на річку поїхати, але у нас поки що це не виходить і залишається у планах на майбутнє.
 
- Яка була реакція у твоїх друзів на твій результат ЗНО?
- Мої друзі - це однокласники та друзі моїх друзів і в цілому вони не були здивовані. Привітали, а у сюжеті ТСН навіть знайшли із чого можна посміятися. Вони дуже радісно відреагували на новину про мій результат. Ніяких заздрощів ні в кого не було

- За роки навчання у школі, кому ти в першу чергу завдячуєш своїми знаннями? 
- Це вчителька математики Глібова Наталія Анваровна, вчителька біології Куртєва Наталія Володимирівна і вчителька хімії Клочкова Ольга Анатоліївна 
 
Вони, на моє щастя, самі помітили, що в мене гарні дані для того щоб знати їхні предмети і вони ж самі запропонували займатися зі мною. І я беззаперечно погодилася, адже це гарна можливість отримати знання. До того ж ці заняття у мене ніколи не займали багато часу. Я мала вільний час і могла займатися коли хотіла. 
 
Оцінюючи свій результат ЗНО можу сказати, що вони мені дали більшу частину потрібних знань, мені довелося лише повторити і не забути.
 
- Яке у тебе хобі
- Я люблю вишивати хрестиком. Минулого року під час літніх канікул я саме цим і займалася, зараз напевно також буду це робити. Мені подобаються картини з вишивки.  І значних зусиль щоб цим займатися я не прикладаю. Можу навіть вишивати, коли дивлюся телевізор. Так навіть зручніше, а ніж просто коли сиджу у тиші. 
 
- А про що ти мрієш? Може хочеш досягнути чогось на науковій ниві?
- Хотіла б стати Нобелівським лауреатом. І не важливо у якій галузі, можливо з хімії. Це моя блакитна мрія ще з дитинства. 

По темі: Дівчина на 600 балів: Тетяна Смага
 
- Найкращий результат зі ЗНО цього року це перший крок до мрії. Який буде наступний?
- Так, це перший крок, а наступним думаю буде червоний диплом по закінченню університету.  Хоча вже навіть червоний диплом поступово втрачає своє значення. Потрібно більше показати себе і довести свої знання. 
 
- Поділися, будь ласка, секретом, як успішно здати ЗНО?
- Потрібно готуватися (посміхається) і бажано не за декілька тижнів до тестування. Важливо це не хвилюватися під час тестування, уважно читати завдання і не вгадувати навмання, а все ж таки подумати і шляхом виключення відкинути не підходящі варіанти. Найважливіше це вкласти по максимуму у підготовку свою працю і бажання. Також важливо вибрати ті предмети, які ти справді зможеш здати гарно.  Я вибирали ті предмети, які я вважаю що мені знадобляться у житті і здала їх як слід. Чого бажаю і іншим.

Спілкувався Макс Терещенко
Фото Яна Савельїчева
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: