Завантаження ...
banner

Який чай до вподоби ніжинцям?

Який чай до вподоби ніжинцям? фото

15 грудня – Міжнародний день чаю. Це — неофіційне свято, яке відзначається з ініціативи Центру Освіти та Спілкування. Не є неробочим днем.

Чай — один з найпопулярніших у світі напоїв. Чаї діляться на різні категорії:  чорний, зелений, червоний, жовтий та трав'яні. Чи люблять ніжинці чаї? Питали журналісти Mynizhyn.com.

Марія Костенко, заступник директора по роботі з дітьми Ніжинської міської централізованої бібліотечної системи, завідувач бібліотеки - філіалу №3 для дітей.

- Так, звичайно люблю. Я родом із Карпат. Тому найкращий чай для мене - заварені й настояні трави, які мама збирає в горах і сушить. Найбільше люблю чай із цвіту польової рожевої конюшини й листя кам'янки. Цей запах повертає мене в безтурботний час дитинства.

 Тетяна Брязкало, головний зберігач фондів Ніжинського краєзнавчого музею ім. І . Спаського.

- Сорі, класичний чай п'ю дуже рідко. Не часто, але віддаю перевагу так званому "живому чаю" з ягід малини, вишні, обліпихи й суниці, збитих у блендері й заморожених порційно на 1 чашку. Звертайтеся коли буде день кави, там ціле есе напишу з рецептами)!

Сергій Никонець, в.о директора Ніжинської ЗОШ№10 

 - Вдома переважно вживаю зелений чай, який купую в магазині. Але перевагу все ж надаю власноруч приготовленому напою з гілочок дерев, листя, ягід, вирощених на дачній ділянці.

Олена Дубовик, провізор

 - До чаювання у мене ОСОБЛИВЕ відношення, для мене це ціла церемонія!!! Важливо ВСЕ вид чаю, температура напою, посуд і звичайно компанія))) ( але полюбляю й наодинці)! Надаю перевагу зеленому чаю! Зелений чай - потужний антиоксидант, очищує від токсинів, зміцнює імунну, серцево-судинну, нервову системи підвищує працездатність, а ще уповільнює процеси старіння. Всі друзі знають, що я затятий чаєман, я можу не встигнути поїсти за день, але 2-3 чашечки чаю, це обов'язково  на ніч п'ю трав'яний: збір карпатських трав, ромашковий або з м'ятою Вдома своїх теж привчила до чаю..чоловік, коли познайомилися, взагалі не розумів для чого пити чай, а зараз жоден спільний вечір не обходиться без чаювання. Особисто мене "привчив" до чаю папа...і для мене це дуууууже душевне...Чай це моя любов!!!

Ніжинка Анна Лисенко, нині працює у відділі сімейної політики Служби у справах дітей та сімї Печерської РДА

 - Чай у житті нашої сім'ї відіграє значну роль: допомагає зранку прокинутися, зігріває і бадьорить протягом дня, заспокоює і супроводжує відверті розмови у сімейному колі вечорами. У кожного є свій улюблений чай: чоловік полюбляє чорний без домішок, діти уподобали суміш чорного з зеленим та фруктовими домішками, а я люблю усі ці чаї. Неперевершений букет смаку та аромату має чай торгової марки MERVIN "Королева ночі". Це суміш цейлонського чорного та зеленого чаїв з додаванням шматочків папаї, запашної суниці, екзотичної маракуї, сицилійського апельсина, пелюсток календули, лілії та королеви квітів - чорної троянди. Цей чай особливий - він смакує як гарячим похмурими зимовими вечорами, так і охолодженим у літню спеку. Саме цей чай ми заварюємо для затишних сімейних посиденьок)

Ніжинка Валерія Загній, оператор КЦ:

 - Я люблю чай чорний, с бергамотом і лимоном, без цукру. Люблю м'ятний. До чаю можна шматочок зефіру.

Катерина Пилипенко, оператор КЦ:

Чай не часто п'ю , більше кава. Якщо надумаюся пити то фруктовий і обов'язково без цукру. Люблю до чаю смаколики, або шоколад.

Цікаві факти про чай

  • У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.
  • Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р.
  • Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що вони практично перестали вживати алкоголь.
  • Як ви думаєте, в якому напої вчені виявили більше кофеїну: в чаї чи каві? Виявляється, в чаї його більше. Чайний кофеїн, так званий теїн, впливає на організм набагато м’якше, ніж його кавовий «родич».
  • В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.
  • Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу – 1-е вересня.
  • В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.
  • Перша згадка про використання чаю відноситься до 4-го століття нашої ери.
  • А чи знаєте ви, що в японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне і те ж слово. В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.
  • В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.
  • Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.
  • Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи…

Читати по темі: Ніжинці долучилися до флешмобу у День української хустки. Фото

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: