Завантаження ...
banner

У Ніжині кутю продають на баночки

У Ніжині кутю продають на баночки фото

Особливим святом  для українців  є  Різдво  Христове. Від  покоління  до  покоління  у кожній  родині  в різних  куточках  України зберігаються  та  передаються  традиції   святкування Різдва, підготовки до Святвечора, оформлення святкового столу та  приготування  символічних  страв.

Ми можемо по праву пишатися тим, що кутя є нашою традиційною стравою. Попри зміну поколінь, вірувань та переконань, уже століттями залишається обов’язковим частуванням напередодні Різдва. 

Повідомляє mynizhyn.com

Кутю нині готують з різних видів зерна: і рисову, і перлову. Та все ж вважається справжня кутя - пшенична. Зазвичай кутю починають готувати ще з вечора 5 січня. Деруть зерно та намочують.  А от  у заклопотаних  господинь є можливість купити вже готову. На базарі в Ніжині пропонують кутю  і «голу» - 10 гривень за півлітри, і вже заправлену (з медом,   чорносливом, курагою, родзинками, маком, горіхами, медом) така коштує - 30 гривень за півлітри.

Марина привезла головний атрибут різдвяного столу  на продаж з села Бакланове. Її кутя справжня народна, з печі. Жінка розповідає:  «На 10 - ти літровий чавун 3 кілограми зерна, заливаєте водою до верху. І  в жар. Годинки три – чотири наша кутя має пріти. Роблю наголос – Не кипіти, а пріти! Наша родина  дотримується традицій.  На столі  12 страв. Обов'язково: кутя, узвар, але чесно, щоб все було пісне то ні. Доповнюємо святковий стіл і  іншими непісними смаколиками." 

Пані Катерина з  Мигалівки  теж поділилася своїм рецептом куті: "Пшеничку мию, разів зо два. Потім на таку пропорцію, як стакан крупи - два стакани холодної води.  Все у чугунець і на слабкий вогонь. Нехай хвилин 30 вариться, знімаємо з вогню, і нехай наша кутя відпочиває, вистоюється. Заправляю традиційно - сухофруктами, маком, медом, а перед подачею заливаю ще й узваром. На святковому моєму столі крім куті та узвару - 12 пісних страв. Все своє, гриби, вінегрет..."

Нині й в супермаркетах можна придбати пакетик  з позначкою «кутя». Її  досить залити водою на кілька годин перед приготуванням.Та все ж не лінуйтеся, готуйте вдома і не забудьте туди покласти частиночку світла, доброти, адже це не просто страва. 

З Різдвом!

Тетяна Марченко

Читати по темі: "Коляда вже на порозі" або майтер-клас від маленьких ніжинців

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: