Завантаження ...
banner
banner

Чи буде вода в наших квартирах наступного року?

Чи можливо жити в місті, де у крані чи душі немає води та не працює каналізація? Очевидно, що ні. Мабуть вже за тиждень, в таких умовах, з нього втече частина мешканців.

Чи можливо жити в місті, де у крані чи душі немає води та не працює каналізація? Очевидно, що ні. Мабуть вже за тиждень, в таких умовах, з нього втече частина мешканців. Тим не менше, ситуація навколо ніжинського КП «НУВКГ» в будь-який момент може перетворитися на неконтрольовану.

У четвер, 30 липня, звітувало про результати своєї роботи Комунальне підприємство «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства». Загалом фінансовий результат невтішний – збиток на 1 мільйон 535 тисяч гривень. Але зупинимось на деталях.
 
За підсумками першого півріччя чистий дохід від діяльності підприємства склав 9 мільйонів 160 тисяч гривень (в т.ч. 3915 тис. гривень – водопостачання, і 4206 – водовідведення). 803 тисячі гривень підприємство отримало за «Програмою розвитку та фінансової підтримки комунальних підприємств м. Ніжина». В той же час план по грошових надходженнях недовиконаний на 1 мільйон 517 тисяч гривень. За словами директора підприємства П. Лабузького причина цього в споживачах: майже 90% господарів встановили в себе лічильники і почали економити, внаслідок чого об’єми наданих послуг з водопостачання зменшились на 13%, з водовідведення – на 20%. А відтак зменшились і виплати підприємству.
 
Варто додати, що собівартість реалізованої продукції (водопостачання і водовідведення) становить 8,713 мільйонів гривень. І це при тому, що майже 30% (а це за перше півріччя на 1 мільйон 96 тисяч гривень!) води при водопостачанні втрачається!
 
Загалом витрати підприємства за перше півріччя склали 10 мільйонів 734 тисячі гривень. З низ 8,713 – згадана собівартість продукції (зуміли зекономити 711 тисяч гривень), 1 мільйон 48 тисяч адміністративні витрати та витрати на збут, а от решта виплат – це виплати пені, штрафів, виплат згідно колективного договору з працівниками. 
 
Щодо пені і штрафів - це давня історія з підприємством «Шар», у якого за завищеною ціною була придбана насосна установка і з якою до цього часу триває судова тяганина. Сума боргу там, за словами П. Лабузького 1 мільйон 466 тисяч гривень, до яких, найближчим часом може додатися індексація (ще 486 тис.). Крім того, багато проблем додають кредити в банках: понад 220 тисяч брали в Приват-Банку (вже погасили), 230 – в «Демарку» і 482 – в «Надра» (в банках введено тимчасову адміністрацію, але ж борг залишається і незрозуміло, чому ніяких дій щодо його врегулювання чи погашення не проводиться).
 
Існує проблема і у середині колективу. Зокрема є дві профспілкові організації, одна з яких оскаржує скорочення ряду працівників. Крім того, кілька працівників через несвоєчасну виплату заробітної плати (через борги деякий час були арештовані рахунки підприємства) подали заяви на звільнення через невиконання підприємством своїх обов’язків і в декого виплати сягають 30 тисяч гривень. Загалом же заробітна плата на підприємстві знижена і в середньому, за словами П. Лабузького, досягає 2600 гривен. Крім того 19 працівників скорочено. Тобто і тут не все добре.
 
Кілька слів про борги: дебіторська заборгованість перед підприємством на 1 липня складала 939 тисяч гривень, в тому числі бог населення 426 тисяч; кредиторська заборгованість підприємства 5 мільйонів 630 тисяч гривень, в тому числі за електроенергію 1 мільйон 382 тисячі, перед бюджетом – 2 мільйони 708 тисяч (в тому числі прострочена, на яку будуть накладати і штраф, і пеню – 1 мільйон 272 тисячі), по зарплаті – 719 тисяч гривень і до Пенсійного фонду – 490 тисяч. Де взяти 4,5 мільйони гривень для вирівнювання балансу? Очевидно, що частину доведеться знову покривати з державного бюджету.
 
Таким чином, підприємство сьогодні перебуває на межі між існуванням і банкрутством. 1,5 мільйони гривень збитків за півроку (5,6 мільйона боргу загалом), судова тяганина, невиплачені кредити – просто диво, що сьогодні підприємство існує. Але чи витримає, чи переживе скрутні часи?
 
На звітному засіданні була озвучена і позитивна інформація: рішенням Чернігівської обласної ради виділено 1,2 мільйони гривень на купівлю і ремонт двох насосних станцій, встановлення яких, за попередніми обрахунками, дасть економію в 200 тисяч гривень щомісяця. Але… Гроші мають бути виділені в четвертому кварталі, що, звичайно ж може не відбутися (потрібно гасити борги по заробітній платі тощо), і весь проект так і залишиться на папері. 
 
І наостанок. Зважаючи на проблеми підприємства у третьому кварталі цього року тарифи на воду будуть переглянуті і, швидше за все, вартість водопостачання і водовідведення для населення, суттєво зросте. 

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: