Завантаження ...
banner
banner

Статут міста? Та якось ... байдуже

Саме так можна оцінити результати «громадського обговорення», що відбулося в середу 16 вересня і голосування на сесії міської ради наступного дня.Статут міста насправді є чимось на зразок місцевої конституції


Непроголосували...
 

Саме так можна оцінити результати «громадського обговорення», що відбулося в середу 16 вересня і голосування на сесії міської ради наступного дня.

Статут міста насправді є чимось на зразок місцевої конституції, основного закону, на який мають спиратися місцеві чиновники різних рівнів. Його проект розроблено вже давно, на публічне обговорення його представили ще на початку нинішнього року. Але з того часу реальних пропозицій щодо його поліпшення надійшло аж… дві! Від Громадської ради та від ГО «Самопомоч». Решта ж жителів міста, громадських та політичних організацій до цього часу продовжують мовчати.
 
Громадське обговорення, яке відбулося у середу, шокувало. Прийшли чиновники виконкому, двоє представників від Громадскої ради та хлопці з «Самопомочі». І все! А загалом зібралося аж 16 осіб, з яких 5 – громадськість, а решта – працівники міськвиконкому. Плюс журналісти – троє. Складається враження, що для решти міста статут Ніжина взагалі непотрібен. І байдуже, що буде тут, у нас вдома! Байдуже який мер, байдуже що депутати, м’яко кажучи, не зовсім чесні, байдуже, що чиновники нехтують своїми обов’язками. Набагато простіше матюкатися і проклинати чиновників у коридорах, стоячи сто першим в черзі за якоюсь довідкою, ніж прийти і самостійно внести якусь поправку до статуту, примусити чиновників працювати та зробити депутатів справжніми «слугами народу».
 
Громадська активність отримала сплеск після майдану 2014 року, а зараз знову всіх затягнуло в болото. Вражає байдужість. Якщо справа не стосується особистих інтересів, якщо не забирають власну землю для військовослужбовців, не примушують платити вищі податки – то відразу все добре.
 
Вчора, 18 вересня, на черговій сесії міської ради, знову не проголосували за Статут. Насправді такий результат і очікувався. Диво, що сесія взагалі зібралася. А давати нинішньому міському голові додатковий козир (за його голосування прийнято такий важливий документ як Статут Ніжина!), ніхто з його опонентів не хоче, а при 27 присутніх знайти 26 голосів «За» - взагалі казково. Проголосували ж за Статут 22 депутати. 
 
Але, здається, більшість з них голосували не стільки намагаючись його насправді прийняти, скільки розуміючи, що їх голоси все одно не допоможуть. А от показати як вони вболівають за місто, як вболівають за прийняття Статуту – непоганий спосіб заявити про себе напередодні виборів. Якби питання стояло руба, вирішував все лише один голос, майже кожен з них, так само впевнено руку б не підняв.

Будемо очікувати, що Статут міста прийме нова міська рада.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: