Завантаження ...
banner
banner

Генплан і зонінг - гра в наперсники чи спроба порозуміння з громадою?

Пристрасті навколо Генерального плану та зонування і досі не закінчились. Можна було б вважати, що все проходить досить гладко та спокійно

Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради


Пристрасті навколо Генерального плану та зонування і досі не закінчились. Можна було б вважати, що все проходить досить гладко та спокійно: погоджувальна комісія, проаналізувавши всі суперечливі пункти в містобудівній документації, подала свої рекомендації й виступила за збереження всіх рекреаційних та природоохоронних зон, а міська влада, прислухавшись до них та пішовши на поступки, прийматиме рішення лише в інтересах громади. Але чи це дійсно так? Відповідь досить неоднозначна.

Зелені насадження чи розвиток інфраструктури? Будівництво чи збереження рекреаційних зон? Останнім часом ці два головні питання не на жарт сколихнули спокійне неквапливе життя Ніжина, умовно поділили містян на два табори: прихильників та противників забудови біля Графського парку та берега річки Остер. Аби зберегти та упорядкувати “зелені” зони міста, ніжинці підписали навіть електронну петицію, зібравши за один день більше 100 підписів із ста потрібних.
 
Затвердження Генплану вже неодноразово виносилось на сесію міської ради, але через спротив ніжинських активістів було відправлене на доопрацювання. Боячись, що “зелені” зони забудують без їхнього відома, вирвуть тихцем з-під самого носа ласий парковий шматочок та використають з врахуванням амбітних інтересів того, хто набиває свій товстий гаманець чужими грошима, громадськість стояла насторожі та вбачала в діях посадовців махінації, шахрайську схему забудови міста за рахунок зелених насаджень. Генплан та зонування очільники Ніжина без врахування думки простого люду обіцяли не затверджувати та почекати, аж поки не усунуть виявлені громадою недоліки. 


Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради


Прийшов час підбивати підсумки та щось вирішувати. Запропонували такі варіанти виходу з проблемної ситуації:

1. Затвердити містобудівну документацію в тому вигляді, у якому вона була, без змін;
 
2. Укласти договори, провести експертизу, виділивши на коригування Генплану й зонінгу близько 300 тисяч;
 
3. Включити окремими пунктами в рішення всі зауваження громади;
 
4. Нічого не вносити, а діяти згідно до проектів.
 
Більшість депутатів на профільних комісіях найбільш оптимальним вважали третій варіант. Його ж подали на розгляд вчорашньої двадцять дев’ятої сесії міської ради. 
 
Начебто все чесно та справедливо. Інтереси громади враховуються, ще й міські кошти економляться (не потрібно витрачати гроші на експертизу й коригування документів). 
 
Однак маленьке “але”, яке висловив на сесії міськради член Народної Ради Ніжинщини та погоджувальної комісії, юрист Олег Кузьменко, зруйнувало ілюзію прозорості й породило нову хвилю недовіри й підозр до ніжинських можновладців. Він зазначив, що прийнятий Генплан та зонінг буде незаконним, оскільки лише прямий розробник - Київський науково-дослідний проектний інститут містобудування може щось змінювати, додавати чи вносити якісь поправки.
 
“Ви можете зробити в правовому полі величезну помилку, яку доведеться дуже важко виправляти через суд. Ніяким чином не можуть бути внесені будь-які зміни в містобудівний документ. Те, що ви пропонуєте долучити якийсь текст, і при цьому затвердити порядок, - є прямим порушенням вимог Закону. Лише розробник має право доопрацьовувати в разі необхідності проектно-містобудівну документацію в результаті громадських слухань щодо врегулювання громадських інтересів. Не є правом депутатів - враховувати чи не враховувати якісь пропозиції. Ви приймаєте завідомо неправомірне рішення, ігноруючи думку громади”, - відмітив Олег Кузьменко. 


Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради


Тож чи не означає, що проект рішення із змінами до Генплану й зонінгу є лише зовнішньою оболонкою чесності та поступок в ім'я інтересів громади, за якою приховуються махінації чи чиїсь честолюбні плани? Чи могли депутати знати чи ж допускати, що рішення, яке вони мали затверджувати, може бути незаконним чи протиправним? Питання - риторичне. Як кажуть, у кожного своя правда. 

“У 90-х роках була популярною гра в наперсник. Те, що відбувається тут, у залі, мені нагадує цю гру. У ролі того, хто грається в наперсник, - влада. Депутати - це ті, хто закликають грати, а вся громада - довірливий гравець, що намагається віднайти правильне рішення. Усі розмови про те, що ми зекономимо 200-300 тисяч - байки, адже підняті тарифи на комунальні послуги забирають в енну кількість разів більше грошей. Слова, що за рахунок ухвалення цього рішення спрощується процедура прийняття проектної документації - теж байки. Як робилися плани проектів - так і робитимуться, як робили експертизу - так і робитимуть, незалежно від того: буде це рішення чи не буде”, - підсумував директор Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, “свободівець” Ігор Смаль. 

"Вдосконалювати Генплан і зонінг все життя будемо", "Скільки нам треба, 3 роки на це?", "Ви думаєте про свої шкурні інтереси чи про інтереси громадськості?", "Окольних шляхів тут нема", "Для громади немає ніяких ризиків", "Усе чесно", - лунало в залі. 

Під обурливе: “Слава міському голові” рішення по Генплану й зонінгу все ж було прийняте (а це згаданий 3-ій варіант): 18 чоловік проголосувало “за”, 4 - “проти”, 3 - “утрималось”. Останнє слово було за міським головою Анатолієм Лінником, який також проголосував “за”. 














Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради

Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради

Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради

Генплан, зонінг, містобудівна документація, забудова, Графський парк, сесія міської ради


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: