Завантаження ...
banner
banner

Зберегти колектив: десятий клас першої школи опинився на межі закриття

“Ми маємо право обирати той навчальний заклад, де хочемо, щоб навчались наші діти”, - із такими словами на 28 сесії міської ради до ніжинських можновладців звернувся батьківський комітет ЗОШ №1

Перша школа, 10 клас, ЗОШ №1, сесія міської ради


“Ми маємо право обирати той навчальний заклад, де хочемо, щоб навчались наші діти”, - із такими словами на 28 сесії міської ради до ніжинських можновладців звернувся батьківський комітет ЗОШ №1. 

Справа в тому, що в першій школі з 32 учнів набралось лише 12 десятикласників, що несе за собою реальну загрозу закриття цілого класу. Залишати клас з такою кількістю школярів, на думку очільників міста, нелогічно та нерентабельно.

“Ми не відкриваємо класи по 6-12 чоловік, окрім тих шкіл, що знаходяться на околицях. Якщо ми вели б мову про 8-у, 6-у, 14-у школу - тоді без будь-яких питань. Перша школа - центральна, поряд знаходиться 3 гімназія та 7 школа. Тільки по заробітній платі вчителів на утримання одного класу за рік ми витрачаємо по 150 тисяч гривень. 62 % міського бюджету в нас “з'їдає” освіта. 86% - бюджетної сфери, на розвиток міста залишається тільки 14 %. Давайте міркувати логічно. ”, - наголосив міський голова Анатолій Лінник. 
 
Частина депутатів виступила за збереження класу, адже рішення про його закриття, на їхню думку, може нанести моральну травму підростаючому поколінню. 
 
“Я б теж хотів би, щоб моя дитина навчалась із тими, із ким вона до цього провела більшу частину свого життя. Потрібно зберегти учнівський колектив, який, вибачте мене, 5 років разом ріс. А ми зараз, не пропонуючи зберегти його, хочемо розкидати клас”, - зазначив депутат міської ради Костянтин Смалій. 


Перша школа, 10 клас, ЗОШ №1, сесія міської ради


“Давайте зробимо для цих 12 учнів приємний подарунок до 1 вересня. Враховуючи Закон України “Про освіту”, де мінімальна кількість наповнюваності учнів може становити 5 чоловік, а максимальна - 30, то 12 школярів - це підстава для того, щоб відкрити клас”, - виступив з пропозицією депутат Андрій Гомоляко. 

“Це дуже велика втрата для підлітків!”, “Не можна роз’єднувати колектив!”, “Ми нанесемо їм велику травму!”, “Вчителі краще ставляться до тих учнів, яких знають!” - лунало в залі. 
 
Втім, міський голова Анатолій Лінник запевняв, що є можливість цих 12 учнів перевести до одного класу до якоїсь іншої школи, зберігши при цьому повністю колектив, а начальник Управління освіти Станіслав Крапив’янський пропонував гімназію №3, 7 школу чи будь-яку іншу в Ніжині як альтернативні варіанти виходу з проблемної ситуації.
 
Усе ж очільники міста одноголосно зійшлись на думці “врятувати” клас та рекомендували Управлінню освіти розглянути можливість відкриття 10 класу в ЗОШ №1. 

Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: