Завантаження ...
banner

Великдень 2023: поради від ніжинських господинь та альтернатива традиційній пасці з різних країн світу

Великдень 2023: поради від ніжинських господинь та альтернатива традиційній пасці з різних країн світу фото

Традиційною стравою на українському столі вважають Паску – святковий хліб. Чи замислювались ви, на скільки багато різновидів Пасок існує в світі? Кожна країна має свої упередження щодо святкування Великодня та, відповідно, свою основну страву. Місцеві господині поділилися з нашими читачами порадами, щодо приготування оригінальних Пасок. Читайте у матеріалі.

Великдень є одним з найбільших та найважливіших свят в Україні. Воно пов'язане з християнською традицією та символізує воскресіння Ісуса Христа. Проте, окрім релігійних звичаїв, Великдень в Україні має багато народних традицій та повір'їв.

Один з найвідоміших та найбільш символічних традицій Великодня в Україні є фарбування яєць. Яйця, що символізують життя та відродження, фарбують у різні кольори та оздоблюють різними прикрасами, що представляють різноманітні символи. Наприклад, традиційний український орнамент "пташине око" символізує охорону від зла та здоров'я, а хрест – віру в Ісуса Христа. Цей процес нині набув особливої милозвучної назви – писанкарство.

Тож, журналісти MyNizhyn дізнались у місцевих господинь, як їм вдається виготовляти смачні оригінальні паски. А також декілька порад саме для вас.

Людмила Приходько

Сир – чудовий живильний продукт для людини у щоденному харчуванні. Не всі знають,  що паски з сиру – важливий елемент святкового столу.

Я готую цю смачну Паску декілька років, моя сім’я її любить і з превеликим задоволенням смакує.

Є безліч рецептів її приготування, але я хочу дати важливі поради.

1. Сир має бути свіжим, середньої жирності.

2. Протирати його потрібно окремо від усіх компонентів, а яйця з'єднати з цукром окремо.

3. Не зловживайте цукатами, бо вони руйнують ніжну структуру сирної маси.

4. Додайте лимонну цедру (бажано суху, вона зараз продається у пакетиках), це додасть особливого аромату.

5. Для прикрашання рекомендую мармелад, який є нині півкільцями, квіточками, або ж можна нарізати смужками, щоб красиво окантувати сирних красунь.

***

Ярослава Ірха

Ми зазвичай печемо крафіни.

1. Рекомендую додавати багато вершкового масла та багато начинки: різні горіхи, родзинки, цукати, подріблений шоколад, сушену журавлину тощо.

2. Найкраща глазур для паски для нас – шоколадна.

3. Випікати паску з гарним настроєм.

4. Коли печуться паски, слідкуємо аби не було протягів.

5. Особисто я не дозволяю дітям сваритися і бігати – паскам потрібна тиша.

6. Для жовтогарячого кольору додаю куркуму.

7. Найкраще зберігаються паски у паперових формах – вони не так швидко висихають і довше залишаються м’якими.

8. Зверху прикрашаємо горіхами або сухофруктами замість звичайної посипки.

***

Якщо ви щороку готуєте паски за одним рецептом, то ми пропонуємо урізноманітнити святковий стіл дев’ятьма альтернативними методів випічки традиційної великодньої страви з різних країн світу. Буде цікаво та смачно!

Приготування:

  1. Поставте решітки на верхню та нижню третини духовки та розігрійте її до 180°С.
  2. Розтопіть 4 столові ложки вершкового масла в маленькій сковороді. Змастіть поверхню двох великих листів розтопленим маслом і викладіть скибочки хліба на змащені маслом листи в один шар. Вершковим маслом, що залишилося, змастіть скибочки хліба. Випікайте 20 хвилин до золотистої скоринки знизу та вийміть з духовки.
  3. У середню каструлю помістіть пілончілло, корицю, бадьян, гвоздику та родзинки, залийте 8 склянками води та поставте на середньо-сильний вогонь. Коли він закипить, час від часу помішуйте і дайте прокипіти 30 хвилин або поки не зменшиться удвічі. Вимкніть вогонь. Шумівкою вийміть паличку кориці, бадьян і гвоздику та викиньте. Відставте сироп пілончілло в сторону.
  4. Додайте одну столову ложку вершкового масла та одну столову ложку олії у велику сковороду, поставлену на середньо-сильний вогонь. Коли сковорода нагріється, готуйте скибочки кількома порціями приблизно по хвилині з кожного боку або до золотисто-коричневого кольору з обох боків. Покладіть обсмажені скибочки на тарілку, накриту паперовим рушником, і відставте.
  5. Використовуйте решту столової ложки вершкового масла, щоб змастити форму для випічки 9x13 дюймів. Додайте третину хліба, щоб перший шар покрив дно форми для випічки. Розподіліть навколо половину бананів, половину манго, половину котії та половину арахісу. Вилийте приблизно третину сиропу пілончілло. Почніть інший шар, додавши третину хліба та решту половини манго, котії та арахісу. Налийте іншу третину сиропу, намагаючись увібрати всі родзинки. Нарешті, накрийте третиною хліба, що залишилася, і полийте рештою сиропу зверху. Накрийте алюмінієвою фольгою.
  6. Встановіть решітку в середині духовки. Випікайте капіротаду 25 хвилин, потім вийміть її з духовки, обережно розкрийте та притисніть лопаткою, щоб вона пропеклася в сиропі. Знову накрийте алюмінієвою фольгою та поверніть у духовку. Ще через 25 хвилин обережно зніміть фольгу і запікайте ще близько 10 хвилин, щоб верх підрум’янився. Перед подачею трохи остудіть і посипте кондитерським цукром.

Джерело


Приготування:

  1. Злегка підігрій молоко та додай до нього дріжджі та 1 ч.л. цукру. Відстав на 15 хвилин.
  2. Змішай олію та 120 г цукру в мисці. Можеш трохи розтопити масло, щоб вийшла більш однорідна маса. Додай до неї молоко з дріжджами і знову добре перемішай.
  3. Розбий у миску два яйця. Окремо додай до них три жовтки і добре перемішай.
  4. На дрібній тертці натрій лимонну цедру і додай до неї цукати, родзинки та горіхи.
  5. Час дістати суміш молока з дріжджами. Додай у масу яйця і добре перемішай.
  6. Додай половину борошна, що просіює, приправ сіллю і знову перемішай.
  7. Змішай масу, що вийшла, і горіхово-фруктову суміш, додай ванільний цукор і виміси.
  8. А тепер акуратно частинами додай борошно, що залишилося, ретельно вимішуючи тісто. Тісто у фіналі не повинне липнути до рук – це важливо!
  9. Глибоку миску змасти маслом, виклади тісто і накрий кришкою або щільною тканиною. Відстав на 1,5-2 години: тісто має піднятися.
  10. Форму (або формочки) вистели вощеним папером і виклади поверх тісто, що піднялося. Але не до країв: паска панетоне підніматиметься в міру випікання, залиши для «шапки» місце.
  11. Верхівку паски змасти маслом і знову відстав на 10 хвилин.  Випікай панетоне в духовці розігрітої до 180 градусів 40-45 хвилин. Наша пасочка готова!
  12. Прикрась випічку глазур'ю, посипанням, цукатами або родзинками на свій смак. Смачного! 

Джерело


Приготування:

  1. Збити разом масло, цукор, спеції, яйця, борошно та ваніль у пишний світлий крем. Додати нарізані сухофрукти, перемішати. 
  2. Змастити олією і застелити пергаментним папером форму для випікання діаметром 18 см. Викласти половину тіста у форму.  
  3. Робочу поверхню посипати цукровою пудрою і розкотити половину марципану у коло діаметром 18 см. Викласти марципан на тісто та обережно притиснути. Зверху розподілити тісто, що залишилося.
  4. Відправити в розігріту до 150 градусів духовку на 2-2.5 години. Готовність перевірити зубочисткою. Остудити у формі.
  5. Перекласти торт на лист і зняти папір. Змастити верх збитим білком. Розкачати залишки марципану в коло трохи більше за діаметр пирога. Викласти на торт та акуратно притиснути. Краї можна обрізати чи красиво защипати.
  6. Змастити верх торта білком і повернути до духовки. Запекти під грилем до золотистого кольору. Перед подачею остудити. 

Готовий торт прикрасити жовтими пелюстками квітковими або кульками з марципану.

Джерело


Приготування:

  1. Втираємо вершкове масло в борошно і додаємо розпушувач, цедру лимона і ванільний екстракт. 
  2. В окремій мисці дерев’яною ложкою змішайте цукор, згущене молоко та воду, поки цукор не розчиниться. 
  3. Додайте рідину в борошняну суміш і замісіть тісто. Залиште відпочити в холодильнику принаймні на годину.
  4. Приготуйте начинку, змішавши мелений мигдаль, цукор, терту цедру лимона, ванільний екстракт і 8 яєць. Має вийти консистенція тіста.
  5. Розкрийте тісто на присипаній борошном поверхні. Виріжте фігури за вашим вибором за допомогою трафарету або фрези.
  6. У центр ложкою викласти мигдалеву начинку. Протріть краї водою та закріпіть кришку, притиснувши її один до одного. 
  7. Випікати на деку, застеленому папером для випічки, і поставити в духовку при 160оС на 35 хвилин.  

Дати охолонути і прикрасити за бажанням. 

Джерело


Приготування:

  1. Закип'ятіть воду, патоку та сіль на повільному вогні. Додати ¼ частину житнього борошна, помішуючи віночком. Збити та вимкнути вогонь. Дати охолонути 10 хвилин і додати|добавляти| решту борошна і апельсинову цедру, останнє на розсуд.
  2. Змастити форму для випікання олією. Влити пудинг.
  3. Випікати у духовці при 135°C протягом 3 годин.
  4. Подавати із молоком.

Джерело


Приготування:

  1. Нагрійте молоко, поки воно не стане теплим. Розчиніть дріжджі в молоці та замісіть з решти інгредієнтів гладке хлібне тісто. Якщо у вас є кухонний комбайн, ви можете замісити гладке тісто за допомогою гачка для тіста. Покладіть тісто в миску і залиште підходити мінімум на 1,5 години під вологою теплою серветкою.
  2. Тим часом очистіть часник і очистіть цибулю. Все дрібно наріжте і змішайте з фаршем, петрушкою і яйцем, щоб створити начинку. Зваріть круто яйця і очистіть їх.
  3. Вийміть тісто з миски і розкачайте його за розміром сковороди-гриль. Тримайте маленьку кульку тіста збоку, щоб прикрасити Hornazo. Якщо у вас є Airfryer Viva, я пропоную вам розділити тісто на дві частини та спекти двічі, оскільки Airfryer трохи менший.
  4. Помістіть начинку на тісто одним шматком, а зверху покладіть чорізо та яйця. Змастіть краї тіста збитим яйцем і закрийте. Дати піднятися 30 хвилин. Тим часом розкачайте тісто, що залишилося, і виріжте фігурки.
  5. Зробіть невеликий отвір у хлібі та створіть невеликий димохід з алюмінієвої фольги. Це дозволить виходити повітрю під час випічки. Прикрасьте хліб формами з тіста. Змастіть хліб злегка збитим яйцем і випікайте Hornazo 45 хвилин при 150 градусах.

Джерело


Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200 С. Змастіть маслом листи.
  2. У мисці середніх розмірів збийте розм'якшене вершкове масло, цукор та яйця до отримання однорідної маси. Додайте ваніль та мигдальну есенцію. Додайте борошно, замісіть тісто, у кінці вам може знадобитися місити тісто руками. Візьміть по 1 ч. л. тіста і скачайте в кульки, батончики або інші форми, наприклад у вигляді S. Викладіть на підготовлені листи на відстані 3-5 см один від одного
  3. Випікайте протягом 10 хвилин у попередньо розігрітій духовці (200оС), або доки печиво не підрум'яниться і не затвердіє. Дайте печінкою повністю охолонути, перш ніж посипати цукровою пудрою.

Джерело


Приготування:

  1. Змішайте борошно, воду, цукрову пудру, масло та дріжджі. Вимішувати протягом 5 хвилин.
  2. Накрийте чистим кухонним рушником і дайте піднятися 1 годину.
  3. Змішайте цукор, мигдальне борошно і яйце. Ставимо в холодильник. Дрібно наріжте мигдаль.
  4. Додайте в тісто родзинки, смородину, мигдаль і цедру апельсина. Вимішуйте до повного змішування.
  5. Розкачати в прямокутник товщиною 1 см . Викласти на лист паперу для випічки. Не соромтеся посипати трохи борошна на тісто, якщо воно занадто липке.
  6. Розкачайте мигдальне тісто у формі ковбаски, трохи коротшої за прямокутник тіста.
  7. Помістіть на одну третину тіста і складіть тісто поверх нього. Дайте піднятися ще 30 хвилин.
  8. Розігрійте духовку до 200°C.
  9. Поставте хліб в духовку на 35 хвилин. Через 15 хвилин треба зменшити температуру до 180°C.
  10.  Змастіть (ще теплий) хліб тонким шаром масла. Посипати цукровою пудрою.
  11.  Наріжте скибочками товщиною 2 см. Подавайте з маслом.

Джерело


Приготування:

  1. Приготуйте тісто: нагрійте молоко з цукром до розчинення цукру. Додайте дріжджі, перемішайте. Потім додайте борошно, яйце і м’яке вершкове масло. Замісіть еластичне тісто, накрийте плівкою і залиште на 1 год.
  2. Для начинки – порізані кубиком фініки та родзинки залийте коньяком, дайте настоятися 30 хв. Потім злийте коньяк, додайте до сухофруктів подрібнені волоські горіхи, перемішайте.
  3. Розкачайте тісто в прямокутний пласт, змастіть розтопленим маслом, посипте сумішшю з цукру та кориці. Викладіть зверху начинку із сухофруктів та горіхів, не доходячи до країв 1 см.
  4. Згорніть рулет, викладіть його швом догори у форму для кексу, змащену вершковим маслом. Випікайте 50 хв. за температури 180°С. Готовому кексу дайте охолонути 20 хв. у формі. Потім дістаньте з форми і посипте цукровою пудрою.

Джерело


Обирайте на свій смак, яку саме страву приготувати на святковий стіл.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: