Завантаження ...
banner
banner

До міжнародного дня скейтбордингу: інтерв’ю з хлопцем із Ніжина, завзятим любителем скейту - Орестом Москотіним

До міжнародного дня скейтбордингу: інтерв’ю з хлопцем із Ніжина, завзятим любителем скейту - Орестом Москотіним фото

21 червня – міжнародний день скейтбордингу. Яскраві трюки, часом небезпечні, виплеск емоцій та неймовірний адреналін. Багато чого можна пов’язати з даним видом спорту, але його унікальність – своєрідна атмосфера.

Журналісти MYNIZHYN поспілкувалися зі завзятим любителем даного виду спорту, випускником Ніжинської гімназії №3 – Орестом Москотіним.

Нині хлопець мешкає у Києві, але пристрасть до скейту не згасає й досі.

– Як Ви почали займатися скейтбордингом? Що Вас надихнуло на це, адже даний вид спорту доволі незвичний для України.

– Я почав займатися скейтбордингом у доволі ранньому віці, років в 15-16. Моєю мотивацією стало те, що на той час цей вид спорту був не популярним та «не для всіх». Адже, якщо взяти, наприклад, аналогічні, близькі до скейтбордингу види спорту, такі як BMX або Кікскутерінг (самокатний спорт), то ви помітите, щоб освоїти базові навички їзди на умовному велосипеді або самокаті, у людини на це піде від декількох годин до пари днів, на відміну від скейтбордингу, який вимагає завзятого розвитку в ньому. Щоб просто навчитися впевнено їздити та тримати рівновагу, потрібно від 2 до 4 місяців. Саме цим мене і привабив скейтбординг – своєю складністю, атмосферою та стилем, який він у собі поєднує.

Фото: Орест Москотін

– Що для Вас скейтбординг? Як би Ви охарактеризували цей вид спорту в цілому?

– Скейтбординг для мене – це вид самовираження, який об’єднує найрізноманітніших людей абсолютно різного віку. У першу чергу, скейтбординг – купа нових різноманітних знайомств, емоцій та гарне проведення часу.

– Це дуже небезпечний вид спорту. Чи траплялися травми під час виконання трюків? Як убезпечити себе від пошкоджень?

– Так, траплялися, більше п’яти разів точно! Якщо не брати в розрахунок малі травми, такі як розтягування кінцівок, то були тільки дві серйозні – тріщина в нозі та перелом руки, які, на жаль, на певний час «викинули» мене з цього спорту. Але після повного відновлення я повернувся до скейтбордингу. Від пошкоджень уберегтися вам допоможе захист: наколінники, нарукавники, шолом, тощо. Але ми бачимо, що мало хто його використовує. Також для додаткового захисту від переломів та розтягнень кінцівок перед кожною каткою потрібно робити розминку, щоб розігнати кров по тілу на розім’яти м’язи.

Фото: Вечірній Ніжин

– Яка Ваша улюблена локація у Ніжині для занять скейтбордингом?

– До побудування скейтпарку це була територія Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Там завжди тусувалися скейтери, райдери, самокатери, але після побудування скейтпарку всі перейшли на нього.

Фото: Орест Москотін

– Чи є різниця у скейтах для новачків? Чи варто переплачувати за якісний скейт? На що впливає якість скейту?

– Так, різниця колосальна. На власному досвіді було декілька випадків, коли новачки сильно травмувалися конкретно із-за неякісного скейту. Мої перші два скейти були неякісні. Я можу сказати, що неякісні скейти мало того, що можуть травмувати – вони добряче так псують враження від катання. Тому 100% краще переплатити та взяти якісний скейт. Це стосується і аналогічних видів екстремального спорту: не треба на цьому економити, адже це ваше здоров’я.

– Назвіть 5 слів, які першими спадають на думку як синоніми до слова «скейтбординг».

– Атмосфера, знайомства, різноманіття, емоції, здоровий дух суперництва.

– На Вашу думку, чи є перспективи розвитку цього спорту в Україні? Деякі міста все частіше облаштовують спеціальні майданчики, зокрема, і Ніжин.

– Безперечно є. Тенденція розвитку, на мою думку, повинна встигати за популяризацію цього спорту, оскільки останні роки скейтбординг та аналогічні види спорту стають популярними серед молоді, підлітків. Якщо порівняти любителів скейтбордингу зараз і 4-5 років тому, то ми прослідкуємо прогресивну тенденцію, оскільки у ті періоди даним видом спорту займалося декілька людей у місті.

– Чи існує у Ніжині певна спільнота любителів скейтбордингу? Чи цей вид спорту має поодинокі випадки у місті?

– Спільнота існує, але на сьогодні я не проживаю у Ніжині. Я підтримую  спілкування з цією спільнотою, яка складається як мінімум з 6 чоловік, котрі активно прогресують у цьому спорті, та других любителів, котрі займаються цим в кайф. Скейтбординг, як я зазначав, активно розвивається, а тому це далеко не поодинокі випадки.

Фото: Ростислав, Богдан, Віталій, Руслан (зліва на право)

– Були якісь цікаві, нестандартні ситуації пов’язані зі скейтбордингом?

– У мене брали інтерв’ю під час відкриття скейтпарку, просили зробити пару трюків для кадрів, під час виконання яких я добряче гепнувся та потягнув м’язи ноги. До речі, був без захисту та не зробив розминку. Декілька разів було таке, що люди дуже дивувалися, коли бачили, як ми з компанією катали зимою по льоду. Бува й таке, коли скейт бачили діти та їх батьки і просили, щоб їх діти покаталися. Я завжди це підтримував і давав спробувати дітям , підстраховуючи, тримаючи за руки задля безпеки.

Фото: Порада  Богдан, Орест (зліва на право)

Фото: Богдан, Орест, Антон-Нікіта (зліва на право)

– Оскільки скейтбординг – спосіб самовираження, чи відчували Ви під час занять особливий погляд людей навколо?

– Конкретно в Ніжині – так, але це частіше за все поодинокі випадки. Я на це не звертаю уваги.

– На чому Ви б хотіли наголосити людям, котрі тільки на початку знайомства зі скейтбордингом?

– Якщо ви хочете займатися скейтбордингом професійно, то вам необхідно бути готовим кататися кожен день та травмувати себе роками, щоб вийти більш-менш на якийсь рівень. Це, якщо не говорити про спонсорство, прибуток від спорту. У такому випадку, вам необхідно буде витратити щонайменше років 8,  якщо ви, звісно, не виняток, і у вас є талант до цього. Як хобі – я радив би. Це подарує вам незабутні враження, емоції та нові знайомства.

– Які поради Ви можете надати людям, котрі прагнуть удосконалити свої навички катання на скейті

– Катати, катати, і ще раз катати. Уранці, в обід, ввечері… Тільки практика. Поступово, невеликими кроками ви будете вдосконалювати свої навички. Якщо ви хочете чогось досягти в житті, то треба пробувати, помилятися, пробувати знову, падати, спотикатися, вставати, робити висновки, удосконалюватись та йти далі.

– Щоб Ви хотіли побажати нашим читачам?

– Цінуйте кожен момент життя. Відкривайте для себе нові горизонти. Ловіть емоції, кайфуйте, радійте життю. Сьогодні ми отримуємо багато негативних емоцій, зважаючи на війну, але варто пам’ятати, що опустити руки ви зможете завжди, а насолодитися життям можна не встигнути.

Фото з архіву Ореста

Спілкувався Олександр Воронуха

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: