Завантаження ...
banner
banner

Спалювати листя у місті забороняє закон

Спалювання сухої трави стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму


Спалювання сухої трави стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. Екологи запевняють: при згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Це особливо шкодить тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Призводячи до серйозних порушень екологічного стану навколишнього природного середовища випалювання завдає непоправної шкоди здоров’ю населення. Внаслідок чого за останні роки відбувається катастрофічне поширення ракових захворювань, хвороб легенів, різного роду алергій.

При спалюванні трави та опалого сухого листя на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки, загоряння житлових будинків.
 
На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров'я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, є заборонене законодавством України.
 
Відповідальність за порушення цієї норми передбачена ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).
 
Згідно Правил благоустрою території м. Ніжина, затверджених рішенням Ніжинської міської ради від 29.05 - 03.06.2014р. КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО спалювати промислові відходи, сміття, листя, обрізані гілки дерев на вулицях, площах, скверах, квітниках, у дворі підприємств, установ, організацій і приватного домоволодіння, а також в контейнерах.
 
З огляду на викладене громадянам слід замислитись, чи варто випалювати суху траву, бур’ян, тощо, додаючи роботи пожежним, наносячи шкоду екології, собі та оточуючим, своїм нащадкам і, врешті, державі.
 
Шановні мешканці міста! Сподіваємось на Ваше порозуміння.

Інспекція з благоустрою
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: